Muhammad Hussain și familia sa au fost alungați de două războaie. Acum 30 de ani au fugit de conflictul din Afganistan şi au căutat refugiu în Siria, dar războiul izbucnit acum opt ani acolo i-a izgonit şi din această ţară. Au ajuns temporar la Timișoara, în Centrul Regional de Tranzit pentru refugiați. Acolo au devenit personajele principale ale unui reportaj făcut de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Muhammad are familia răspândită pe trei continente. Le-a povestit reprezentanților UNHCR că, din disperare, a plătit o avere traficanților de persoane pentru ca cei doi băieți ai săi să ajungă într-un loc sigur. Drumul afganului nu se oprește în România. A fost acceptat de Marea Britanie şi se va muta acolo unde speră să rămână până la sfârșitul vieții.
Fuga de războaie
Sute de mii de morți şi peste şase milioane de refugiați. Cu un acest bilanț tragic intră Siria în cel de-al optulea an de război civil. A fost țara adoptivă a afganulului Muhammad Hussain. Conflictele armate şi-au pus adânc amprenta pe viața lui. La 23 de ani a fugit cu toată familia din Afganistan şi s-a refugiat în Turcia. De acolo a mers mai departe, în Siria. S-a stabilit acolo unde a deschis mai multe afaceri în domeniul construcțiilor. El le-a povestit reprezentanților Agenției ONU pentru Refugiați că a fost șocat de evoluția conflictului sirian: „Când a izbucnit războiul, m-am gândit că nu va dura mai mult de câteva luni”, a spus bărbatul.
„De-a lungul a zeci de ani, frații și surorile lui Hussain și cei doi fii ai lui mai mari au găsit siguranța la polii opuși ai pământului, în Statele Unite, respectiv Australia”, spun ofiţerii UNHCR.
Muhammad Hussain nu a venit în România cu gândul de a rămâne aici. A fost cazat pentru o perioadă scurtă la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență din Timișoara de unde a plecat spre Marea Britanie. Acolo va primi azil politic şi un loc de muncă.
„Relocarea din țări extra-UE le asigură refugiaților protecție prin mutarea lor într-o țară terță sigură. (…) Centrul de Tranzit în Regim de Urgență din Timișoara, România, este un punct important unde refugiații aflați în drum spre țara de relocare pot aștepta în siguranță se finalizarea demersurile legate de situația lor”, a spus Montserrat Feixas Vihé, reprezentantul regional al UNHCR în Europa Centrală.
Afganul alungat de două războaie este gata să ia din nou viața de la capăt. „Când a izbucnit războiul, m-am gândit ‘se termină azi-mâine, sau în câteva luni. Am continuat să cred până în 2014 că o să fie pace.”
A promis că atunci când va ajunge în Regatul Unit va începe să lucreze.” Nu vreau ajutorul celor din jur. Îmi place să-i ajut eu pe ei”, susţine Muhammad Hussain.
Agenţia ONU pentru Refugiaţi a fost cerut sprijin țărilor pentru ca „să-și deschidă porțile pentru 1.500 de refugiați aflați încă în Siria – 1.340 de cetățeni irakieni, 80 de afgani și 80 de persoane din alte țări – care nu beneficiază acolo de o protecție corespunzătoare.”
România a cheltuit cel mai mare procent din NATO pentru echipamente militare noi. Statele Unite şi Franța au fost surclasate
EXCLUSIV/Povestea din spatele unui videoclip ”fenomen”, cu milioane de vizualizări: “Generația 99”, doi liceeni și gașca lor din Focșani
FOTO | Ce sporturi practică Vladimir Putin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro