De profesie subinginer de industrie ușoară, Viorica Froicu spune că inițial a „urât” agricultura, un domeniu despre care și-a schimbat părerea odată cu experiența pe care a căpătat-o în Italia.
„Am văzut cât câștigă oamenii din agricultură în Italia. Aceia care se țin de treabă”, a precizat Viorica Froicu, conform bihon.ro.
Bihoreanca a pus bazele unei culturi de șofran în localitatea Săldăbagiu Mic.
„Am primit o reclamă pe e-mail, în italiană. Inițial am și vrut să o șterg. Am deschis așa, într-o doară… Știu că suna ca o provocare: «Vrei să devii bogat cultivând șofran?»… Nu știam ce-i șofranul, am început să caut informații (…) Mi-am amintit că și mama mea cultiva șofran, nu cred că era original, dar știu că punea în cozonaci, în orez, și că mâncarea avea un gust deosebit”, spune Viorica Froicu.
O femeie cultivă șofran în județul Bihor. Un singur kilogram costă 28.000 de euro
La început, a plantat șofran pe o suprafață de 12 ari.
„Am investit mult în primul an. Mi-am făcut gard, un sistem de supraveghere cu camere video. Știți, oamenii nu prea au noțiunea de proprietate privată și se cred tot pe vremea cooperativelor. Șofranul s-a înmulțit apoi extraordinar. Am un hectar de șofran. Are un ciclu relativ scurt. După 5-6 săptămâni de la plantare înflorește, totul este mov. Începe apoi recoltarea, și nu aceasta e munca cea mai grea. Scoatem doar pistilul. Munca de Sisif e la sortare. Iar secretul stă în uscare. Șofranul are termen de garanție cinci ani, dacă e păstrat cum trebuie. După sortare, șofranul e uscat în tăvițe de aluminiu, care sunt purtătoare de căldură, într-un cuptor la 45 grade C, timp de 45-50 de minute. Îl păstrăm în borcane închise ermetic”, a explicat proprietara culturii de șofran.
Cunoscut și sub numele de „aur roșu”, șofranul este căutat în întreaga lume pentru aroma și culoarea pe care le dă mâncărurilor. Un kilogram de șofran ajunge să coste până la 28.000 de euro. Pentru a obține astfel de cantități e nevoie însă de multă muncă. 40 de grame de șofran necesită recoltarea de aproape 8.000 de flori.
„Prețul unui bulb de șofran depinde de calibrul lui, explică doamna Viorica Froicu. Între 0,80 lei – 1,50 lei costă cei mai mari, care sunt și cei mai productivi. Pentru 250 mp teren trebuie 5.000 de bulbi. Sunt necesare aproximativ 70.000 de stigmate pentru a obţine 500 g de şofran, şi de 2,5 kg de stigmate proaspete pentru obţinerea a 500 g de produs uscat. Fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi uscate. Munca și îngrijirea pe care le necesită fac din șofran cel mai scump condiment din lume”, a spus doamna Viorica.
Șofranul produs la Săldăbagiu Mic este vândut în Italia. Potrivit sursei citate, șofranul este o plantă originară din Persia. Specialiștii spun că de la plantă se folosesc în scop terapeutic doar stigmatele, care reprezintă partea superioară a pistilului, pe care se prinde şi încolţeşte polenul.
Planta se utilizează atât în scop medicinal, cât mai ales în industria alimentară, drept condiment. Șofranu este folosit în tratarea ulcerelor gastrice, a psoriazisului sau a tulburărilor intestinale. De asemenea, conține substanțe care protejează sistemul nervos de stresul oxidativ și previne apariția unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.
De asemenea, România ar putea deveni ce mai mare putere în Europa în producția de goji. Un bărbat a reușit să aclimatizeze în localitatea Ciuperceni din județul Satu Mare fructul originar din Tibet. Semințele au fost aduse de fiul său, din Canada.
sursă foto: bihon.ro
Citește și VIDEO/ Satul cu șase Dumnezei: „Dacă vreți să știți cum ne împăcăm, mergeți la cherhana în zori, când se-adună în barcă toate națiile”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro