Polițiștii care trebuiau să pună în executare mandatul emis de instanță pe numele lui Puiu Popoviciu l-au căutat miercuri, după decizia de condamnare la șapte ani de închisoare, la toate adresele indicate anterior de omul de afaceri. Pentru că nu l-au găsit, miercuri seară l-au dat în urmărire la nivel național, iar joi au cerut instanței să emită un mandat european de arestare pe numele acestuia, în baza căruia să poată fi dat în urmărire internațională.
Puiu Popoviciu va fi căutat prin Interpol
Gabriel Puiu Popoviciu va fi intropodus în lista Interpol cu persoane căutate, pentru ca autoritățile din orice stat să îl rețină dacă îl depistează pe teritoriul lor.
Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu are de executat o pedeapsă de șapte ani de închisoare, primită miercuri, în dosarul ”Ferma Băneasa”, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Puiu Popoviciu figurează, de miercuri seara, pe site-ul Poliției Române, la secțiunea dedicată persoanelor urmărite. Polițiștii au făcut mențiunea că Popoviciu nu are domiciliul în România. Popoviciu și-a declarat domiciliul la Monaco, dar există suspiciuni că ar fi în Israel. Miliardarul a putut pleca din țară pentru că nu avea interdicție.
În dosarul ”Ferma Băneasa” au mai fost condamnați Ioan Nicolae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV), și Andrei Bejenaru, la câte 6 ani de închisoare, Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, la 2 ani de închisoare cu suspendare și Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV, la 5 ani de închisoare.
Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei Sectorului 1, Gheorghe Petrulian, fost şef OCOOTA Bucureşti, și Gabriel Răsvan Toader au scăpat de condamnare în dosarul ”Ferma Băneasa”, instanța constatând că răspunderea pentru infracțiunea de abuz în serviciu de care au fost acuzați s-a prescris.
Dosarul “Ferma Băneasa” a fost judecat patru ani și jumătate, iar acuzațiile de corupție și de abuz în serviciu sau complicitate pentru care au fost trimiși în judecată Puiu Popoviciu și alte 10 persoane au fost legate de un teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, care a aparţinut domeniului public al statului și a ajuns aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu, deși legea interzicea o astfel de tranzacționare.
Mai mult, terenul cunoscut ca Ferma Băneasa, situat aproape de DN1 Bucureşti-Ploieşti, a fost subevaluat, când a fost constituit ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA fiind evaluat la 1 dolar pe metru pătrat, față de valoarea de piață de la acel moment, de 150 de euro pe metru pătrat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro