Williams, adjunctă a reprezentantului special pentru afaceri politice al secretarului general al ONU, a discutat la Tripoli cu Sanalla situația celor doi ingineri, unul român și altul Libia, răpiți în urmp cu o săptămână de pe un sit petrolier.
Sâmbăta trecută, patru ingineri, trei libieni și un român au fost răpiți din perimetrul petrolier Sharara, cel mai mare din Libia, cu o producţie zilnică de aproape 270.000 de barili de ţiţei, reprezentând aproape un sfert din producţia naţională. Doi dintre aceștia, de naţionalitate libiană, au fost eliberați la scurt timp după răpire, dar românul și al treilea libian se află în continuare în custodia răpitorilor.
Potrivit unui comunicat din 17 iulie al Ministerului Afacerilor de Externe de la Bucureşti, o celulă interinstituţională de criză a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român. Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri cu acelaşi scop pe lângă autorităţile centrale şi locale libiene, iar conducerea MAE a avut o întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la Bucureşti; a fost solicitat şi sprijinul partenerilor internaţionali ai României. Celula de criză este în permanenţă în contact cu reprezentanţii companiei angajatoare şi cu familia cetăţeanului român.
Xinhua reaminteşte că în noiembrie anul trecut au fost răpiţi, tot sub ameninţarea armelor, trei lucrători turci şi unul german de la o centrală electrică din Obari, la 1100 de kilometri la sud de Tripoli. Aceştia au fost eliberaţi în urmă cu două săptămâni, după negocieri cu răpitorii, mediate de triburi libiene.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!