Un bărbat, în vârstă de 57 de ani, din comuna bihoreană Căpâlna a devenit primul furnizor de plămâni destinați unui transplant, scrie ebihoreanul.ro. În noaptea de miercuri spre joi, mai multe organe ale acestuia, printre care și plămânii, au fost prelevate la Spitalul Județean din Oradea. La intervenție a participat o echipă completă, formată din trei ortopezi bucureşteni şi unul orădean, un oftalmolog, un chirurg plastician şi un anestezist din Oradea, plus doi medici şi un asistent din Hamburg (Germania).
„Pacientul avea o malformaţie arteriovenoasă în trunchiul cerebral şi a suferit o hemoragie cerebrală, intrând în moarte cerebrală, astfel că după ce familia şi-a dat consimţământul i-au fost prelevate mai multe organe: corneea, ficatul, ţesut osos, piele şi, în premieră pentru Oradea, plămânii”, a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplanturi, pentru sursa citată.
Rinichii bărbatului decedat nu au putut fi folosiți. Deși a fost fumător, plămânii acestuia au putut fi prelevați.
„Există un contract de colaborare între Agenţia Naţională de Transplant şi Fundaţia Eurotransplant prin care România poate trimite plămâni în centre europene care fac transplant pulmonar. Plămânii donatorului erau în stare bună, deşi acesta era fumător, şi au fost trimişi unei clinici de lângă Hamburg”, a explicat Pantiş.
Întrega intervenție de prelevare a organelor a durat opt ore. Medicii speră să salveze cel puțin cinci vieți. Plămânii au fost trimişi în Gemania deoarece în România nu se face transplant pulmonar.
Pacienții, care au nevoie de un transplant de plămâni, sunt nevoiți să se opereze în srăinătate
Carmen Oghinciuc are 50 de ani și respiră doar cu ajutorul aparatelor. Plâmânii ei nu mai funcționează decât la 20 la sută din capacitate. Fosta profesoară de fizică din Iași are nevoie de un transplant de plămâni. Intervenția poate fi realizată numai în străinătate și costă 120.000 de euro. Femeia se teme că ar putea muri, așteptând aprobarea transplantului.
„Eu nu am ce să vând să strâng suma necesară. Mă gândesc totuşi că, dacă vocea mea s-ar auzi la sindicat, la Ministerul Educaţiei, şi dacă fiecare profesor din ţară s-ar mobiliza şi ar dona câte un leu, poate aş reuşi să adun banii şi să plec direct la operaţie“, a spus pacienta (foto).
Şansa de supravieţuire a femeii este un transplant pulmonar pe care, în prezent, statul român nu îl poate asigura în spitalele din ţară. Potrivit Ziarul de Iași, Carmen Oghinciuc şi-a depus, în octombrie, dosarul la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi pentru decontarea operației într-o clinică din străinătate.
„Vreau doar să am posibilitatea să fac transplantul de plămâni. Medicul curant mi-a explicat clar că supravieţuirea depinde de această intervenţie chirurgicală care acum nu se poate face în ţară. Într-un an de spitalizare am slăbit enorm, iar starea plămânilor s-a degradat continuu. Fără transplant, se poate întâmpla orice, oricând“, a povestit ieşeanca.
Pensionată pe caz de boală, Carmen Oghinciuc este diagnosticată cu fibroză pulmonară din 1996. Timp de aproape 20 de ani, profesoara a reuşit să ţină sub control boala. O răceală i-a dat peste cap întreg organismul, în urmă cu doi ani. Nu se poate descurca fără tubul de oxigen și fără tratamente. Plămânii ei mai funcționează doar în proporție de 20 la sută. Din păcate boala este avansată, a explicat dr. Adrian Crişan de la Spitalul de Pneumoftiziologie, medicul curant al pacientei.
Fosta profesoară din Iași spune că trăiește doar din 1.550 de lei, pensia pe caz de boală.
Oamenii care vor s-o ajute pot face donații în următoarele conturi:
- pentru donații în lei: RO17 BRD E240SV77022472400, deschis pe numele Oghinciuc Lăcrămioara Carmen
- pentru donații în euro: RO71BTRLEURCRT00J2538801, deschis pe numele fratelui pacientei, Cristinel Oghinciuc.
Situația transplantului pulmonar în România este incertă încă din noiembrie 2016. Activitatea Spitalului „Sfânta Maria” din Capitală, care a fost acreditat de Agenția Națională de Transplant, a fost întreruptă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro