În mia puțin de 24 de ore după anunțul lui Trump, 86 de primari au anunțat că s-au alăturat Acordului primarilor pentru climă, un grup care reprezintă peste 40 de milioane de americani și unele dintre cele mai mari orașe din Statele Unite.
Aceștia au transmis că indiferent de deciziile pe care le ia Donald Trump privind politicile climatice, ei vor continua să ia măsuri în concordanță cu Acordul de la Paris. ”Creștem investițiile în energie regenerabilă și eficiență energetică. Vom cumpăra și vor încuraja cererea pentru mașini și camioane electrice. Vom intensifica eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, vom crea o economie bazată pe energie curată și vom susține justiția ecologică. Și dacă președintele încalce promisiunile făcute aliaților noștri, consacrate în acordul istoric de la Paris, vom construi și consolida relațiile în întreaga lume pentru a proteja planeta de riscurile climatice devastatoare”, se arată în documentul semnat de cei 86 de primari.
Membrii Agenției Naționale a Primarilor pentru Actiuni Climatice, cunoscuți sub numele de ”Primarii Climei”, au anunțat anterior în martie că nu vor executa ordinele care presupun încălcarea reglementărilor privind producția de energie și reducerea emisiilor de gaze impuse de administrația Obama.
Celor aproape 90 de primari americani li se alătură zeci de primari internaționali care și-au luat angajamentele față de acordul privind clima menit să limiteze creșterea temperaturilor medii globale la 2.0 grade Celsius.
Cu toate că orașele nu pot adera tehnic la acordul de la Paris, acestea pot să-și dea acordul informal cu privire la orientările sale. „Indiferent de decizia președintelui Trump, marile orașe ale lumii, în special cele douăsprezece orașe americane care fac parte din C40, au hotărât să facă ceea ce trebuie făcut pentru a pune în aplicare Acordul de la Paris”, a spus Anne Hidalgo, primarul Parisului.
În declarația primarilor privind clima, primarii susțin că nu numai că orașele lor vor adopta în mod individual acordul de la Paris, ci vor acționa ca un grup pentru a determina aplicarea de acțiuni climatice chiar mai puternice. „Vom intensifica eforturile pentru a îndeplini fiecare dintre obiectivele noastre în domeniul climei, pentru a impulsiona noi acțiuni în vederea atingerii țintei de 1,5 grade Celsius”, se arată în declarație celor 86 de primari intitulată „Lumea nu poate aștepta – și nici nu o vom face”
Citește și:
- Ce efecte va avea decizia lui Donald Trump
- Reacția UE și a Chinei după ce a ieșit la iveală că SUA se va retrage din acordul de la Paris
- Acordul de la Paris | Juncker îl avertizează pe Trump privind retragerea SUA
- Reacția UE și a Chinei după ce a ieșit la iveală că SUA se va retrage din acordul de la Paris
- Acordul de la Paris | Reacția lui Barack Obama la anunțul făcut de Trump
Los Angeles
Primarul LA-ului, Eric Garcetti a numit schimbările climatice o „amenințare gravă” pentru sănătate, mediul și economia orașului și a promis că va adera la Acordul de la Paris chiar dacă SUA a decis să se retragă.
Orașul a promis deja că va reduce emisiile de gaze cu efect de seră la 45% sub nivelul din 1990 până în 2025. Garcetti spune că 80% din toate vehiculele de oraș achiziționate în acest an sunt electrice și orașul este pe cale să creeze 20.000 de locuri de muncă ecologice și să doteze cu energie solară peste 12.000 de case.
Pittsburgh
Prezența orașului Pittsburgh pe lista celor care se opun politicilor lui Trump este importantă deoarece în declarația de joi seara, președintele spunea că ”Am fost votat de alegătorii din Pittsburgh, nu din Paris. Am promis că voi ieși sau voi renegocia orice acord care nu servește interesele Statelor Unite”. În replică, Bill Peduto a răspuns pe Twitter: ”În calitate de primar al orașului Pittsburgh, vă pot asigura că vom urma liniile directoare ale Acordului de la Paris pentru poporul nostru, economia și viitorul nostru”.
San Francisco
„În lipsa conducerii federale, San Francisco va continua să ia măsuri agresive privind schimbările climatice. Orașul nostru este dovada că o acțiune puternică privind schimbările climatice este bună pentru planetă și bună pentru afaceri”, a scris primarul Ed Lee. El a evidențiat că San Francisco a redus nivelul emisiilor în oraș cu 28% din 1990, „chiar dacă populația a crescut cu 19%, iar economia noastră locală cu 78%”.
Guvernatori
Și guvernatorii statelor New York, California și Washington au format o coaliție pentru a lupta împotriva încălzirii globale ca răspuns la decizia președintelui Donald Trump de a scoate S.U.A. din acordul climatic de la Paris, scrie Bloomberg.
Alianța Climatică a Statelor Unite va urmări să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și va conduce o inițiativă la nivel de stat pentru a sprijini acordul global pe care președintele la przentat ca fiind dăunător intereselor SUA. Cele trei state produc peste 20% din produsul intern brut al SUA.
„Decizia nesăbuită a Casei Albe de a se retrage din Acordul privind clima de la Paris are repercusiuni devastatoare nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru planeta noastră”, a spus Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York într-o declarație. „Nu vom ignora știința și realitatea schimbărilor climatice”.
„Decizia de astăzi ne întărește hotărârea de a obține politicile corecte în California”, a declarat, luni, telefonul Melissa Lavinson, vicepreședinte pentru afacerile federale de la PG & E Corp., proprietarul celei mai mari utilități din California. „Chiar și fără reglementarea emisiilor de carbon, chiar și fără Planul de Curățenie, ați văzut industria de tranziție a flotei sale de producție”.