În timp ce palestinienii au salutat decizia UNESCO, premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit-o “O altă decizie delirantă a UNESCO”.
Atât evreii, cât și musulmanii consideră Hebron ca locul de înmormântare tradițional al patriarhilor biblici și al soțiilor acestora. Evreii îl numesc Mormântul Patriarhilor, în timp ce pentru musulmani este Moscheea Ibrahimi.
Citește și: A născut 5 copii, dar arată impecabil! Cum se menține în formă Anca Serea: „După o masă, mănânc…”
Comitetul UNESCO pentru Patrimoniu a votat, vineri, cu 12 voturi pentru, 6 abțineri și 3 împotrivă, introducerea orașului în Patrimoiul Mondial. Dar întrucât propunerea a venit din partea Palestinei, Israelul susține că legăturile sale istorice cu Hebronul au fost ignorate și ambasadorul său la UNESCO a părăsit dezbaterea.
Purtătorul de cuvânt al UNESCO, Lucia Iglesias, a confirmat că Hebron a fost pus pe lista obiectivelor de Patrimoniu Mondial și pe cea a siturilor aflate în pericol. Ea nu a dat însă mai multe detalii despre acest subiect.
“Aceasta este o decizie istorică, deoarece atestă faptul că Hebronul și Moscheea Ibrahimi aparțin, din punct de vedere istoric, poporului palestinian”, a declarat ministrul turismului din Palestina, Rula Maayah.
Dar un reprezentant al Ministerului de Externe israelian spune că majoritatea arabă din UNESCO “a reușit să treacă rezoluția, care încearcă să-și însușească simbolurile naționale ale poporului evreu. Aceasta este o pată de rușine pentru UNESCO, care din când în când alege să ia partea minciunii”.
Netanyahu a pus accent în discursul său pe prezența mormintelor patriarhilor și soțiilor lor, “Cine sunt îngropaţi acolo? Avraam, Isaac, Iacob, Sara, Rebecca și Lia – părinții noștri”.
Hebron, orașul sfânt disputat de evrei, musulmani și creștini
Hebron este un oraș în sudul Cisiordaniei, în Palestina istorică sau Eretz Israel, așezat în Munții Iudeei, la 35 km sud de Ierusalim. Acesta este unul din orașele cele mai vechi din Orientul Apropiat și din lume, fiind locuit aproape fără oprire din vremurile antice.
Evrei îl numesc “Orașul Patriarhilor”, deoarece în Grota Macpela sunt îngropați, după tradiția mozaică, patriarhii evrei Avraam, Isaac și Iacob, și soțiile lor, Sara, Rebeca și Lia.
În perioada biblică, Hebron a fost unul din cele mai mari orașe din Țara Israelului și chiar capitala regelui David în primii săi ani de domnie.
În religia islamică sunt veneraţi Avraam (în arabă Ibrahim), Isaac (în arabă Ishak) și Iacob (în arabă Yakub) ca niște profeți ai islamului; orașul se numește în arabă Al Halil. Peștera Macpela este denumită de arabii musulmani Al Haram Al Ibrahimi – Sanctuarul lui Ibrahim și găzduiește o moschee.
Hebron este sacru și pentru creștinism.
Citește și: Șoc în showbiz. Simona Gherghe a fost condamnată de instanță! Magistrații au decis
FOTO: EPA