Partidul Realitatea TV speră să obțină voturi capitalizând probabila și foarte legala pierdere a licenței din motive de faliment, din cauza datoriilor enorme la stat, de peste 100 de milioane de lei!

Pretenția publică generalizată este că presa trebuie să fie echidistantă politic. Și este o pretenție aproape justificată. Doar că echidistanța este un concept volatil și extrem de subiectiv. În general, ești catalogat, ca jurnalist, drept echidistant dacă ceea ce scrii aduce daune taberei adverse celei în care se află evaluatorul independent.

O altă pretenție publică pentru ca un ziarist să fie declarat independent esta ca el să fie mereu contra, împotrivă, necondiționat. Deși asta exclude, a priori, cerința în creștere a publicului de pe Facebook de a afla știri pozitive.

Dacă toți ziariștii ar fi programatic împotriva a orice, această cerință de știri pozitive nu ar mai putea fi îndeplinită.

Nu am mai afla niciodată despre rezultatele olimpicilor din învățământ, ar trebui să citim numai critici după rezultatele bune ale sportivilor, ar trebui să tratăm negativ orice realizare de excepție a oricui. Cumva, așadar, această cerință a eternei poziționări “contra” se bate cap în cap cu cerința crscândă de știri pozitive. Dar cam așa funcționează opinia publică: nu este coerentă în pretenții, deși este drastică în a sancționa derapajele.

Partizanatul politic al jurnaliștilor poate fi tratat din multe puncte de vedere. Din cel puțin unul însă, a dedica ode politicienilor sau a fi umil în întâlnirile unu la unu te cam descalifică profesional. Celelalte lucruri pot fi, mereu, subiecte de discuții interminabile și fără finalitate practică. Spre deosebire de industria filmului de tip Hollywoodian și de industria masajului erotic, în jurnalism și în politică nu prea există happy-end.

În epoca în care toți clamează sfârșitul presei tradiționale, totuși, televiziunea rămâne cel mai important difuzor de informații pentru mase.

Chiar și oamenii care declară că nu se uită la televizor și nici măcar nu mai au televizor în casă, comentează, online, informațiile difuzate de televiziuni. Departe de a fi un paradox, este dovada unei ipocrizii generalizate în care, din dorința de a ne arăta superiori, ne poziționăm, declarativ, deasupra vulgului catodicizat.

Avem, în acest moment, o televiziune de stat, pe care toată lumea o bănuiește că, fiind finanțată de guvern, nu mai face decât să prezinte punctul de vedere al politicienilor aflați la putere. Chiar dacă realitatea e alta, televiziunea publică oricum nu mai are credibilitate. Dar, în același timp, nici nu mai prezintă interes pentru potentații politici, pentru care influențarea redacțiilor TVR ar însemna un efort disproporționat în raport cu rezultatele, atât timp cât pot controla, mult mai eficient, televiziunile private, cu un rating mai bun.

În același timp, avem o televiziune privată care se pregătește să devină partid: Realitatea TV.

Nu e nimic nou aici. OTV s-a transformat în partid atunci când a încălcat legea și nu a plătit amenzile acumulate timp de mai mulți ani, fiind închisă din motive perfect valabile legal.

Nu putem cere, ca ziariști, ca toți ceilalți să respecte legea, iar pe noi să ne considerăm scutiți de la astfel de îndatoriri cetățenești vulgare.

10 este locul ocupat de Realitatea TV în prime time pe luna septembrie, conform site-ului Pagina de Media

Partidul Realitatea TV, pentru a cărui înregistrare la tribunal au început deja demersurile, nu este diferit, ca intenție, de PPDD-ul lui Dan Diaconescu și speră să obțină voturi capitalizând probabila și foarte legala pierdere a licenței din motive de faliment.

PPDD, partidul construit pe baza unei televiziuni și care a bulversat lumea politică în 2012, pare a fi modelul pe care vrea să-l urmeze patronatul Realitatea TV zilele astea. Numai că neasemuiții strategi care regândesc o ciorbă reîncălzită uită un lucru esențial: pentru a obține un partid parlamentar dintr-o televiziune e nevoie ca televiziunea cu pricina să aibă și audiență.


Citește și: Cațavencul Patrick André de Hillerin, noul editorialist al ziarului Libertatea: România din simulator

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News