Deciziile au fost adoptate în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Comisia specială pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei cuprinde 23 de parlamentari, între care Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Adrian Ţuţuianu, Robert Cazanciuc de la PSD, Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu de la PNL, Marton Arpad de la UDMR şi Dorin Bădulescu de la PMP.
Obiectivele comisiei sunt „înglobarea în cuprinsul Codului de procedură penală a modificărilor adoptate prin Legea 253/2013 de punere în aplicare a Codului de procedură penală, modificarea textelor în raport cu deciziile Curţii Constituţionale, emise începând cu 2014, şi prin care s-au admis excepţii de neconstituţionalitate pentru articolele din Codul de procedură penală, punerea în acord a deciziilor pronunţate de CCR prin care s-au declarat neconstituţionale texte din Codul penal, punerea în acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal şi Codului de procedură penală”.
Parlamentul va ancheta aspecte ce țin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie
O altă comisie de anchetă își propune să clarifice aspecte ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie. Comisia este alcătuită din senatorii Şerban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu şi deputaţii Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşoianu, Mihai Popa.
Printre obiectivele comisiei se numără stabilirea rolului activ al ministrului de resort la adoptarea HG 127/2006, precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni prevăzut de această hotărâre, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare şi de ce nu s-a emis o nouă hotărâre privind prelungirea termenului, identificarea procedurilor stabilite pentru inventariere, preluare de către comisia numită prin ordin, predare, depozitare şi păstrare a arhivei, precum şi procedura stabilită pentru accesul la documentele din arhiva SIPA.
Camera Deputaţilor şi Senatul au decis și constituirea Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Comisia de anchetă, propusă de parlamentarii PSD, urmează să verifice cum au fost transpuse în legislaţia secundară obligaţiile ce decurg din legea energiei electrice şi a gazelor naturale, dar şi modul în care aceasta a influenţat modificarea preţului energiei la consumatorul final.
Dragnea: Pentru că se apropie sfârşitul mandatului unor şefi de la ANRE, au zis să mai dea un tun şi să mai mărească preţurile la energie şi la gaze
Președintele PSD Liviu Dragnea a comentat anunțul recent privind majorarea prețurilor la energie termică și gaze.
„Ce am constatat eu e că vine iarna şi, pentru că se apropie sfârşitul mandatului unor şefi de la ANRE, au zis să mai dea un tun şi să mai mărească preţurile la energie şi la gaze. Bineînţeles informaţia a fost – PSD măreşte preţurile la energie şi la gaze. Cu atât mai mult se justifică această comisie de anchetă pe ce s-a întâmplat la ANRE, ca să vedem şi noi şi tot poporul român cum s-au mărit preţurile în ultimii ani de către ANRE şi ce fundamentări au stat, în afară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică. Să vedem care sunt justificările. Cred că e mai importantă decât comisia pentru alegerile din 2009, din sufragerie, şi decât Comisia pentru control SRI. Cred că este una dintre cele mai importante comisii de anchetă ca să vedem cum a fost lovită şi economia românească ani de zile şi consumatorul casnic”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, despre anchetarea de către Legislativ a activității ANRE.