Codul administrativ a fost amânat în repetate rânduri, mai ales pe fondul negocierilor cu UDMR , în legătură cu eliminarea pragului de 20% privind folosirea limbii materne în administrația locală.
Libertatea a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații
UPDATE ora 12.20 Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a anunțat că votul va fi dat luni, 9 iulie.
UPDATE ora 12.00 Marcel Ciolacu, PSD: ”Este prima oară când acest Cod dă autonomie autorităților locale, răspund în fața cetățenilor care i-au ales. Dacă o minoritate, indiferent care, hotărâște ca la intrarea în orașul lor, prin hotărâri ale autorităților, să scrie pe o plăcuță în germană sau altă limbă, e dreptul lor de a hotărî. Nu s-a făcut nicio modificare prin care să se favorizeze vreo minoritate”
UPDATE ora 11.55 Nicușor Dan, USR: ”Codul Administrativ e un pas înainte, a fost o muncă consistentă. Pe formă face un pas înainte. Pe fond, face 5 pași mari înapoi, adâncim ruptura dintre cetățean și clasa politică”
UPDATE ora 11.50 Attila Korodi, UDMR, a anunțat că vor vota Codul Adminstrativ.
UPDATE ora 11.40 Deputatul PNL Florin Roman ia apărarea Codului Administrativ și spune că primarii merită mai multe beneficii. ”Nu putem ca pentru două amendamente-problemă să nu votăm. Aceasta este biblia aleșilor locali, nu cred că trebuie să spună parlamentarii ce fac aleșii locali. Nici nouă nu ne-ar conveni să ne spună alții ce să facem”
UPDATE ora 11.25 Eugen Tomac, PMP: ”Asistăm azi la un blat național. Sunt categoric împotriva ideii de a avea pensii speciale, un statut diferit față de ceilalți cetățeni. Nu trebuie să ne creem categorii privilegiate. PMP este categoric împotrivă. Și nu doar atât e o problemă. Ați cedat, în Anul Centenarului, un lucru nepermis. Azi vreți să dați un vot prin care toate instituțiile publice cu minorități se transformă în unele controlate de minorități. Cei care veți vota sunteți complici la un act de trădare națională.
UPDATE ora 11.20 Deputații au început dezbaterile pe Codul Administrativ. Deputatul PNL Victor Paul Dobre a criticat proiectul de lege, deși a spus că e o formă mai bună decât legea actuală. ”Se va ajunge la politizarea funcțiilor, ceea ce pare a fi în interesul partidului care conduce țara”
Pensii speciale pentru primari
Printre cele 600 de amendamente, sunt și câteva criticate în spațiul public. În primul rând, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor primi o pensie specială, după modelul parlamentarilor.
Nu vor primi indemnizația de vârstă cei care au fost aleși înainte de 1992 și nici cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Pensia specială va fi în cuantum de 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată.
Liberalii au criticat proiectul de Cod Administrativ, așa cum a ieșit din comisia specială.
Liber la PFA pentru primari
O altă modificare controversată face referire la majoritatea cu care vor fi luate deciziile din Consiliile locale. Dacă până acum era necesară o majoritate absolută, de două treimi, de acum va fi suficientă majoritatea simplă, de jumătate plus unu.
Iar această regulă va fi valabilă și pentru transferul patrimoniului Consiliului local, o măsură de care ar putea beneficia direct Gabriela Firea.
Aleșii locali vor avea dreptulsă aibă afaceri pe persoană fizică autorizată, fără a mai fi incompatibili. O modificare similară a fost adoptată și pentru parlamentari.
Senatul a adoptat deja acest Cod, în 11 iunie, în calitate de primă Cameră sesizată, astfel că deputații au votul decisiv