Teoretic, principiile declarate de ONU consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.
Contextul mondial: o persoană din zece are peste 60 de ani, iar generațiile în vârstă se măresc mai rapid decât alte grupe de vârstă din cadrul populației. În 2050, se estimează că o persoană din cinci va avea peste 60 de ani.
809.163 de pensionari români trăiesc cu 520 de lei pe lună
Contextul național: din 4.679.789 de pensionari, câți avea România în august, anul acesta, 1.161.687 de persoane trăiesc cu pensii cuprinse între 520 şi 700 de lei. Mai precis, 809.163 de vârstnici au pensie socială de 520 de lei, iar 352.524 au pensia între 600 şi 700 de lei.
În ajunul Zilei Vârstnicilor, pe 27 septembrie, doi pensionari făceau greva foamei în fața Ministerului Justiției pe motiv că nu li se face dreptate în cazul unei deposedări ilegale de teren intravilan în Târgu Jiu, din anul 2002.
«Bogdan Licu ne-a rugat să suspendăm greva, că au inspecție»
Prof. dr. Tamaris Taloi Lucian, 70 de ani, membru al Uniunii Scriitorilor, fost deținut politic pe motiv că avea corespondențe cu Cioran: “Am mai fost aici pe 6 septembrie. A ieșit Bogdan Licu (adjunctul Procurorului General – n.r.) și ne-a rugat să suspendăm greva, pentru că au o inspecție, dar că ne vor contacta imediat după ce se încheie controlul. Nu ne-a contactat nimeni și am revenit”.
Soția scriitorului, pensionara Maria Tamaris, 63 de ani, fost inginer geolog în Ministerul Minelor, încearcă să ne explice despre dosarul penal 6.157/P/2015 de la Parchetul Buzău, dar iese jandarmul din Ministerul Justiției și cere presei actele la control, la intimidare. Trei persoane discută pe domeniul public, pentru ce face presiune omul în uniformă?… “Ați devenit participant la protest!”, insistă organul, apoi nervi, refuz,… până la urmă jandarmul renunță. Au trecut totuși 27 de ani de la dispariția lui Ceaușescu…
După 10 minute vine, împăciuitor, un consilier al Procurorului General, îi invită înăuntru pe protestatari. Deci se poate! După două zile: “Domnule Tamaris, ce ați rezolvat la Parchetul General?” Fostul deținut politic: “Nimic, absolut nimic!”
Nu a mai mâncat o ciocolată de cinci ani
Tot pe 27 septembrie, o pensionară a primit o diplomă și o pungă cu alimente de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Omenia. De ce primesc vârstnicii pachete cu mâncare în țara noastră?
Ana Predincea are 78 de ani, a primit diploma pentru că este membră a acestui CARP de 20 de ani și activează în cercul de mâini îndemânatice, la croșetat, de 15 ani. Este singură, are o pensie de 700 de lei și nu se descurcă: “Într-o lună de iarnă, ianuarie, de exemplu, căldura costă 300 de lei, apa și lumina – 100 de lei, cablul TV – 26 de lei, telefonul fix – 26 de lei. Restul (248 – n.r.) rămâne pentru mâncare și medicamente. Unele medicamente… le mai sar”, ne-a spus Ana Predincea. Iarna se împrumută la CARP Omenia, cu dobândă mică, pentru a plăti întreținerea, vara restituie împrumutul.
Carne mănâncă aproximativ de trei ori pe lună. Spate de pui, fiert cu orez, sau cartofi, “cu ce se poate”… Ciocolată nu a mai mâncat de aproximativ cinci ani, nu-și mai amintește bine momentul… Acesta este motivul pentru care o sticlă de ulei, un kilogram de zahăr, unul de mălai etc., primite gratuit, au valoare foarte mare pentru un pensionar!
Codașii UE la capitolul nivelul pensiilor
Pensiile medii în Europa sunt de 2.340 de euro în Luxemburg, 1.700 de euro în Norvegia, 1.393 de euro în Elveția. Mai puțin bine o duc vârstnicii în Italia, cu pensie medie de 1.141 de euro, dar și în Germania, cu 896 de euro.
Către coada clasamentului sunt Portugalia, cu 354 de euro, Ungaria, cu 332 de euro, penultimul loc este ocupat de România, cu 232,6 de euro (1.070 de lei în luna august) și Bulgaria, cu 155 de euro.
VIDEO/ Legenda mormântului sacru din România unde îţi rupi hainele şi ţi se împlinesc dorinţele
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro