La Tulcea, unde mai multe mașini suprinse în trafic au fost luate de viitură. Drumul național Tulcea – București a fost blocat de șuvoaie mai bine de două ore. Totodată, a fost inundat în apropierea localității tulcene Nalbant, după ce o cantitate uriașă de aluviuni a ajuns pe carosabil, scrie mesageruldetulcea.ro.
A fost prăpăd și la Alba-Iulia din cauza ploilor torențiale. Îngroziți după ce au văzut că vine popotul, oamenii au chemat în ajutor pompierii pentru a scoate apa din subsoluri și din curți. Din cauza volumului uriaș de apă, canalizarea a refulat și nu a durat mult până când orașul s-a transformat într-o mică Veneție, scrie alba24.ro.
Inundații lângă un cimitir din Alba Iulia. Imagine lugubră în Capitala Unirii
Bulevardul din Alba Iulia, care duce spre cimitirul Maieri, a fost inundat, luni, după ce a plouat cu găleata. Imaginea i-a înspăimântat pe unii localnici care au crezut că au de-a face cu Styx-ul, râul despre care legenda spune c-ar separa lumea viilor de cea a morților, notează Ziarul Unirea.
Au fost clipe de groază și la malul mării. Un fenomen neobișnuit, ce seamănă cu o tornadă, a fost suprins într-un cartier din Constanța, scrie reporterntv.ro.
Pericol de inundații în Dâmbovița. Mai multe localități, lovite de grindină
După ce a fost afectat de inundații încă de duminică, județul Dâmbovița a fost lovit și de grindină. Potrivit mditv.ro, căderea masivă de grindină a făcut prăpăd, luni, pe Valea Dâmboviței. Cele mai afectate au fost localitățile Voinești, Izvoare și Bărbulețu. Pomicultorii spun că sunt îngroziți de stricăciunile provocate de furia naturii. Livezile le-au fost afectate, pentru că, în urmă cu câteva zile, în zona s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute. Îngroziți, aceștia spun că în acest an se va înregistra cea mai slabă producție.
Grindina a făcut prăpăd și la Slătioara, în județul Olt, din cauza vijeliei care s-a abătut asupra zonei, notează Gazeta Nouă.
Primarul comunei Slătioara, Savu Ungureanu, spune că stratul de grindină căzut a fost unul consistent. În doar câteva zeci de minute, grădinile oamenilor au fost acoperite de bucățile de gheață.
„A bătut piatra destul de rău la Slătioara. Pământul a fost acoperit cu un strat consistent, puteam face bulgări din gheaţă. Momentan nu ştim cam ce pagube sunt, vom face o evaluare”, a spus Ungureanu, pentru sursa citată.
Gheața, care a căzut din cer, a afectat și culturile agricole, iar pagubele sunt însemnate, susține preşedintele Crescătorilor de Animale Slătioara Olt, Traian Gârtan.
„A bătut piatra la noi în comună, ploaia a fost însoţită şi de grindină. Acum nu putem să ne dăm seama de cât de mult au fost afectate culturile, dar vom vedea. Cert este că a căzut multă piatră”, a spus Gârtan.
Prăpăd după inundații în județul Gorj
În județul Gorj, autoritățile au început să evalueze pagubele produse de inundațiile din ultimele zile, notează Gorj Exclusiv. Zeci de gospodării au fost inundate, iar apele revărsate au afectat culturi agricole.
Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că încă nu se poate face un bilanţ al efectelor produse de ploi, pentru că se anunţă în continuare vreme rea, iar în anumite localităţi încă nu se poate merge pe teren. Abia după centralizarea pagubelor, autoritățile vor stabili sumele alocate pentru despăgubiri.
„În acest moment nu putem vorbi despre un bilanţ bine conturat pentru că încă aşteptăm ca apele să se retragă pe zonele afectate, iar comisiile locale să îşi facă evaluările proprii. Ulterior, conform procedurii, Comitetul Judeţean va face o trecere în revistă şi a pagubelor ca urmare a viiturii şi a precipitaţiilor abundente. Dacă se va stabili că este nevoie de bani pentru ajutorarea celor afectaţi de ape vom promova un proiect de Hotărâre de Guvern, pentru acordarea de ajutoare pentru cei afectaţi”, a declarat Ciprian Florescu, pentru sursa citată.
Șuvoaiele au făcut ravagii în localitățile Bengeşti-Ciocadia, Muşeteşti, Săcelu, Bustuchin, Berleşti, Borăscu, Drăguţeşti, Ţicleni, Târgu Jiu.
Cele mai mari probleme au existat, însă, în Bengești-Ciocadia (satele Ciocadia şi Bălceşti), unde apa a pătrus în beciurile caselor.
La Târgu Jiu, un pod de mici dimensiuni construit peste râul Amaradia a fost luat de apele care s-au revărsat peste culturile agricole din apropiere.
Zonele în care există pericol de inundații
Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundații, valabilă de marți până miercuri, pe râuri din 13 județe din sudul și centrul țării. În următoarele 48 de ore, din cauza precipitaţiilor prognozate, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, care ar putea duce la depăşirea cotelor de atenţie.
Până miercuri, la ora 16.00, se pot produce inundaţii pe afluenţii râului Olt (judeţele Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj), în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu al râurilor Călmăţui şi Vedea (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior ai râului Argeş (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov), în bazinul superior al râului Ialomiţa şi pe afluenţii râului Prahova (judeţele Dâmboviţa şi Prahova).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro