PERSEIDELE 2017. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamantului. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
PERSEIDELE 2017. Când se va atinge punctul maxim
Ploia de meteori Perseide va atinge anul acesta intensitatea maximă în noaptea de 12 spre 13 august, conform Space.com. Din pacate, spre deosebire de anul trecut, în 2017 vom observa mai puține „stele căzătoare”, din cauza Lunii care este mai luminoasă și mascheză o mare parte din meteori.
PERSEIDELE 2017. Cel mai bun loc din care poți să urmărești PERSEIDELE 2017 este un loc la țară sau la munte sau un loc aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic.
PERSEIDELE 2017. Ce vei vedea pe cer
Urmărind bolta cereasca veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime parea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).
Citește și: EXCLUSIV/ Nelu Dumitrescu pregătește un nou Iris după Minculescu: ”Am încercat din răsputeri să țin împreună aceasta formulă, însă nu a existat înțelegere”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro