Specialiștii spun că femeile care își doresc să rămână însărcinate însă, între timp, au diagnosticate cu Zika sau chiar și cele care prezintă simptome ale maladiei după o posibilă expunere la virusul cu pricina, ar trebui să amâne momentul cel puțin opt săptămâni înainte de a concepe un copil. Recomandarea le este făcută și bărbaților care sunt nevoiți să aștepte cel puțin 6 luni până să încerce să devină tătici, potrivit Agerpres.
În același timp, bărbații și femeile care nu prezintă simptomele infectării cu Zika, dar au fost expuși infectării cu acest virus fie prin mușcături de țânțari, fie prin contacte sexuale, ar trebui să aștepte cel puțin 8 săptămâni până la momentul conceperii.
Pentru a ajunge la aceste recomandări, CDC a luat în considerare cea mai lungă perioadă cunoscută în care virusul Zika poate rezista în sânge și lichidul seminal și apoi a triplat-o pentru maximum de siguranță, a explicat Dr. Denise Jamieson, membră a Zika Virus Response Team din cadrul CDC. Deși virusul Zika produce doar simptome ușoare sau poate fi chiar asimptomatic, autoritățile medicale sunt îngrijorate de legătura
„Deciziile privind când să faci un copil sunt complexe, iar orice sarcină este însoțită de unele riscuri. Din nefericire Zika mai adaugă pe această listă un risc potențial (…) iar CDC dorește să ofere cele mai bune informații cu privire la aceste riscuri astfel încât femeile și partenerii lor să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză”, a mai adăugat Dr. Jamieson.
În urmă cu ceva timp, CDC a recomandat ca bărbații care au partenere însărcinate și care au călătorit în regiuni în care se răspândește virusul Zika, să folosească prezervative sau să se abțină de la întreținerea de relații sexuale pe întreaga perioadă de sarcină a partenerei. Recomandarea este în continuare valabilă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro