Satele Moşana şi Cernoleu din raionul Donduşeni sunt declarate localităţi cu risc de răspândire a pestei porcine africane pe un termen de 45 de zile. Reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au instalat filtre sanitare la toate intrările şi ieşirile din aceste sate, pe un teritoriu de până la 10 km. Comercializarea cărnii de porc provenind din aceste localităţi este strict interzisă, potrivit directorului adjunct al ANSA, Vsevolod Stamatin, scrie Rador.
Vsevolod Stamatin: „Animalele se sacrifică doar pentru consumul familial, dar nu au dreptul ca această carne să /…/ la preţul autorizat sau să plece în consumul public în alte localităţi. Medicii veterinari care dimineaţă şi seara vor reînnoi aceste filtre cu dezinfectante, poliţia va verifica maşinile pentru a evita pătrunderea, accesul produselor”.
În punctele de trecere a frontierei au fost plasate informaţii privind pesta porcină africană, iar carnea de porc şi produsele din carne de porc transportate de călători sunt confiscate şi ulterior distruse, ne-a declarat şeful Direcţiei Controlului Vamal, Vitalie Stratan.
Ce este pesta porcină africană
Pesta porcină africană este o boală infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează suinele, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragipar, sfârşind cu moartea animalelor afectate într-un timp foarte scurt. Pentru această boală nu există vaccin, iar singura cale de a feri animalele este respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Potrivit comunicatului citat, în UE au fost semnalate în Estonia, Italia, Letonia, Lituania şi Polonia un număr total de 55 de focare de boală la porcii domestici şi 1.160 de cazuri la porcii misteţi.