Crestinii din toate colturile lumii se pregatesc sa-l sarbatoreasca la data de 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei, cel care este considerat ocrotitorul spiritual al Romaniei. El a trait mare parte a vietii intr-o pestera din judetul Constanta, loc ce este considerat acum o adevarata Mecca a credinciosilor romani.
Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste peste numai cinci zile pe Sfantul Andrei, care alaturi de fratele sau Petru au fost primii ucenici ai lui Iisus Hristos. Evanghelia lui Ioan spune ca Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa-l urmeze pe Iisus din Nazaret. Conform Evangheliei lui Ioan, Andrei
l-ar fi dus pe fratele sau, Petru, la Iisus, spunandu-i ca l-a gasit pe Mesia.
In momentul in care apostolii si-au impartit regiunile in care vor merge pentru a face cunoscuta invatatura crestina, Sfantului Andreii-au revenit meleagurile tarii noastre, pe vremurile acelea Dacia Mica. Din aceasta cauza este considerat ocrotitorul spiritual al Romaniei, iar data de 30 noiembrie este extrem de importanta in calendarul religios roman.
Alaturi de ucenicii sai, Sf. Andrei a trait intr-o pestera din judetul Constanta si a botezat oameni in apa unor izvoare din apropiere. Grota respectiva poarta azi numele de ‘Pestera Sfantului Andrei’ si e considerata primul lacas de cult de pe teritoriul tarii noastre. Sfantul Apostol Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind ucis prin rastignirea pe cruce, cu capul in jos, in Patras, langa Corint. Crucea pe care fost rastignit a avut o forma mai aparte, in X, si de aceea i-a ramas numele de ‘Crucea Sfantului Andrei’. Traditia spune ca imediat dupa moartea lui s-a iscat o furtuna din senin, iar trasnetul i-a orbit pe toti cei de fata. De atunci, semnul crucii in forma de X a devenit simbol al atragerii atentiei fata de pericolele iminente si de prevenire a accidentelor. Pestera, situata la 4 km de localitatea Ion Corvin, pe sos. Constanta – Ostrov, e acum un obiectiv turistic de o frumusete rara. Golita de icoane si de alte obiecte religioase in perioada comunismului, grota si-a redobandit statutul de loc sacru in perioada imediat urmatoare evenimentelor din decembrie 1989. In apropierea sa se gasesc cele 9 izvoare unde, conform traditiei, Sfantul Apostol Andrei a botezat primii crestini de pe teritoriul tarii noastre, in secolul I dupa Iisus Hristos.
Dupa ce viziteaza interiorul pesterii, turistii care trec prin zona isi pot potoli setea la aceste izvoare, la care si acum, conform legendei, curge cea mai buna, mai racoroasa si mai limpede apa de pe tot cuprinsul Dobrogei.
Se ung usile cu usturoi pentru a tine strigoii departe
In trecut, de Sf. Andrei era celebrat Anul Nou al dacilor, motiv pentru care aceasta zi mai e numita si ‘Ziua lupului’. Pe 30 decembrie lupul este mai sprinten si poate sa intoarca gatul, care ii e teapan in restul anului. El devine astfel primejdios nu doar pentru vite, ci si pentru oamenii care ies pe ulite. In traditia populara, noaptea de 29 spre 30 noiembrie e si cea in care duhurile malefice, in special strigoii, primesc puteri mai mari si vin printre oameni pentru a le face rau. De asemenea, e o noapte potrivita pentru vraji si farmece, fetele crezand ca acum au sansa sa isi cunoasca viitorul sot.
E o noapte potrivita pentru vraji
Tot acum este si momentul sa se ia masuri de precautie pentru a preintampina raul provocat de duhurile necurate care vin sa-i sperie pe cei vii. Demonii si spiritele ce nu si-au gasit odihna (strigoii) vin cu puteri sporite, fac necazuri oamenilor si afecteaza fertilitatea pamantului si a animalelor. Oamenii se apara de toate acestea cu ajutorul usturoiului, care ii alunga pe necurati. Ei freaca usile si zavoarele cu usturoi si isi infunda hornurile, pentru a-i impiedica pe strigoi sa intre in casa.