Desertul iordanian, prin care treci cu autocarul pentru a ajunge cat mai aproape de Petra, orasul pierdut, poarta in el prea putine semne ale civilizatiei. Ici, colo, cateva capre pasc pe buza unor dealuri aproape sterpe niste ciulini rataciti.
Pana la intrarea in canionul ce te poarta catre vechiul oras Petra, beduinii gonesc intr-un dute-vino nebunesc, pe cai mici si ageri, impodobiti cu canafi (un fel de ciucuri) rosii. Unii turisti accepta sa fie transportati pe spinarea cailor sau se urca pe camile, iar altii sunt purtati in mici trasuri urnite de cate un cal batran. In zgomotul potcoavelor ce se izbesc de dalele vechiului oras, acompaniat de norul de praf si chiuituri arabe, ai senzatia ca te-ai intors cu 2.000 de ani in timp. Canionul, cu deschideri stramte si pereti inalti, te uimeste prin culorile straturilor sale de roca: rosii, galbene, albe, portocalii sau albastru otel. Si dupa jumatate de ora de mers, intr-un spectacol uimitor oferit de roca roscata, iti apare in fata ochilor cel mai frumos oras facut vreodata de natura si incrustat doar pe ici, pe colo de mana omului. Totul, de la coloane la ferestre si statui, de la ornamente la marile saloane fune-rare, e taiat direct in piatra impresionantului canion.
A fost descoperit in anul 1812
Fara indoiala, Petra e unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume. Isi disputa intaietatea cu un alt oras pierdut, seducatorul Machu Picchu. A fost descope-rit abia in 1812 de un explorator elvetian, Johann Ludwig Burckhardt, care l-a descris ca fiind un oras ca un trandafir rosu, la fel de batran ca si timpul. Povestea Petrei e invaluita in mister. Se pomeneste de niste comercianti de origine araba, care detineau controlul asupra negotului cu parfumuri si condimente in toata Peninsula Arabica, cu un secol inainte de Hristos. Nu se stie cum au reusit nomazii sa se adapteze vietii urbane, dar se pare ca au ajuns unul dintre cele mai civilizate popoare din antichitate. In canion au fost gasite peste 3.000 de morminte sapate in stanca, un amfiteatru, o biserica si primaria orasului. Se spune ca spectaculosul canion s-a format in urma unui cutremur. Si tot in urma unui cutremur, Petra a fost stearsa de pe harta.
Ce trebuie sa stiti cand plecati in calatorie
E bine sa stiti ca turul Petrei dureaza intre doua si patru ore, in functie de pachetul pe care-l alegeti. Iar acolo nu exista nici un magazin, doar cativa vanzatori ambulanti incarcati cu suveniruri. Luati-va apa si sandvisuri la voi.
Daca nimeriti un tour-operator rus (ceea ce-i foarte posibil), puteti avea nesansa de a fi singurii romani din grup. ?n aceste conditii, solicitati un ghid privat de limba engleza. Agentia trebuie sa vi-l asigure. El e platit pentru traseul scurt, de doua ore. Pentru turul complet de patru ore trebuie sa-i mai dati 15 euro.
Cat costa o excursie?
Daca nu va tenteaza un sejur in Iordania, puteti ajunge la Petra din Egipt. Tour-operatorii romani au in program un optional de o zi, care include o vizita la fermecatorul oras de piatra. Costa in jur de 250 de euro/persoana, in tarif fiind incluse transportul cu autocarul de la Sharm-el- Sheikh la granita Egiptului, de unde o sa va imbarcati pe un feribot. Dupa aproximativ o ora, ajungeti in Iordania, la Aqaba, unde va asteapta un alt autocar. Drumul prin desertul iordanian dureaza aproximativ doua ore. Pentru vizitarea orasului, aveti alte patru ore la dispozitie, dupa care o sa mergeti la un hotel de 4* pentru cina. Acelasi optional poate fi facut si cu avionul si costa 350 de euro. Daca aveti rabdare si cautati oferte la mai multi tour-operatori (de obicei, la receptiile hotelurilor), gasiti aceeasi excursie la 180 de euro, cu autocarul si 280-300 de euro, cu avionul.
Un circuit Siria-Iordania-Liban de 14 zile, cu cazare 13 nopti in hoteluri de 3* si 4* cu demipensiune, costa 955 euro/persoana, in pret fiind inclus transportul cu avionul (detalii pe www.besttourism.ro).
O vacanta in Iordania, la un hotel de 4*, costa 900 euro/persoana, in pret fiind incluse transportul cu avionul si patru nopti de cazare cu mic dejun (agentia Prestige Tours, telefon 021/319.77.94)
Topul noilor minuni, alcatuit in 2007
In 2001, cand talibanii au distrus uriasele statui ale lui Buddha din Bamiyan (Afganistan), cineastul elvetian Bernard Weber a initiat o campanie pentru stabilirea celor 7 mi-nuni ale lumii moderne. La realizarea topului au participat peste 100 de milioane de oameni. Anul trecut au fost desemnate cele 7 noi minuni:
1. Marele Zid Chinezesc
2. Petra
3. Statuia lui Iisus de la Rio
4. Machu Picchu
5. Chichen Itza
6. Colosseum
7. Taj Mahal
Reprezentantii TVtravel.ro au facut o calatorie in jurul lumii, vizitand cele 7 noi minuni.