UPDATE – Ora 17.51:
- „În momentul în care a intrat în ţară (17 iulie 2018 – n.r.) îndeplinea condiţiile. Ulterior, verificările le-am făcut noi. Este o situaţie inedită”, a declarat şef director adjunct al Direcţiei Rutiere din Cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Marian Badea.
- „Este o premieră pentru țara noastră și din acest motiv am solicitat sprijinul partenerilor străini prin intermediul canalelor de comunicare pe care le folosim în mod constant. Este o situație inedită pentru noi, așa că, pentru o informare corectă, s-au solicitat autorităților de aplicare a legii din Suedia lămuriri cu privire la situația juridică a autoturismului și a cadrului legal aplicabil circulației aplicabile în afara teritoriului Suediei”, a spus comisarul șef de poliție Andrei Lință.
- „Autovehiculul a mai fost oprit pe teritoriul României pe raza a trei județe – Hunedoara, Dolj, Olt – și pe raza Municipiului București. Dreptul la libera circulație al cetățenilor europeni pe teritoriul UE nu poate fi îngrădit, de aceea, până la finalizarea și stabilirea împrejurărilor nu am dispus nicio măsură. După primirea unui răspuns de la autorităților suedeze, IGPR a transmis prin Direcția Rutieră o informare către structurile de poliție teritoriale pentru realizarea elementelor constitutive ale infracțiunii de conducere a unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare au fost retrase sau a unui autovehicul înmatriculat în alt stat, dar care nu are drept de circulație în România”, a spus comisarul șef Marian Badea, directorul adjunct al Direcției Rutiere.
- „Convenția de la Viena prevede cum sunt numerele de înmatriculare, trebuie să fie formate din litere și cifre. Numerele personalizate nu sunt permise în România”
- „S-a preferat a nu fi luată nicio măsură până când nu am primit răspuns de la autoritățile din Suedia. Poliția se consultă cu autoritățile din alte țări prin instituțiile de cooperare polițienească, respectiv prin Interpol. Când s-a stabilit că nu are voie să circule cu aceste numere, conducătorul auto a fost depistat în trafic, a fost oprit, a fost condus la poliție și i s-a întocmit dosar penal”.
- „Fiecare caz în parte va fi analizat la momentul respectiv şi vom lua atunci deciziile care se impun”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române, fiind întrebat ce se va întâmpla dacă se măreşte numărul românilor care îşi personalizează numerele maşinilor cu mesaje anti-PSD şi revin în ţară.
- „Nu are legătură mesajul de pe numerele de înmatriculare cu dosarul penal deschis”, a completat Georgian Drăgan.
Răzvan Ștefănescu, șoferul care a devenit celebru grație numărului de înmatriculare anti-PSD, a primit, luni dimineață, o lovitură dură. Polițiștii de la Rutieră i-au ridicat permisul de conducere, l-au lăsat fără plăcuțe și au deschis dosar penal pe numele său. Motivul: nu are voie să circule în România cu numărul de înmatriculare preferențial (M**E PSD), pe care l-a înregistrat în Suedia.
Acest lucru deși Ambasada Suediei precizare, pe Facebook, că numărul de înmatriculare este valid și pe teritoriul României.
Surse judiciare au declarat pentru Libertatea, că numărul de înmatriculare este unul provizoriu, luat pe o perioada limitată de timp și care poate fi folosit numai în țara în care a fost emis, respectiv în Suedia.
Oficial, Brigada Rutieră precizează că şoferul a fost oprit luni, în jurul orei 6 dimineaţa, în sectorul 3 al Capitalei.
„Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România’, faptă prev. şi ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal. În continuare, poliţiştii subunităţii noastre efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru stabilirea situaţiei de fapt şi a regimului de circulaţie internaţională pe teritoriul statelor Uniunii Europene”, informează Brigada Rutieră
Potrivit convenţiilor europene în domeniul circulaţiei, un număr de înmatriculare din zona europeană trebuie să aibă în componenţă şi cifre, şi litere.
Răzvan Ștefănescu, șoferul lăsat și fără permis, și fără plăcuțe de înmatriculare, spune că polițiștii au comis un abuz în cazul său.
„În jurul orei 5:50 dimineață, am fost oprit de un echipaj, mi-au cerut actele mașinii, actele mele. După 2-3 minute, mi-au spus să scot plăcuțele, pentru că numărul e ilegal. Le-am spus că dacă vor, pot să le scoată ei, iar polițistul le-a scos. M-au dus la secție, mi-au făcut proces cum că numerele au fost retrase și mi-au dat o dovadă pentru suspendarea permisului. Eu le-am arătat documentele, le-am zis că vineri am fost oprit la Craiova și mi-au dat drumul. Cum după 2 zile m-au oprit? Ei au venit la pont. Mi-au spus că nu am voie nici cu celelalte numere”, a declarat șoferul.
Șoferul a mai spus că el a intrat în țară cu numărul de înmatriculare respectiv și că nu avea voie să le schimbe.
Întrebat cum i-a venit ideea numărului de înmatriculare, șoferul a răspuns: „Am consultat DEX-ul înainte”.
CITEȘTE ȘI: Cine e Răzvan Ștefănescu, șoferul mașinii cu numere anti-PSD. E șofer în Suedia pentru „binele copilului”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro