Cazul polițistului pedofil a creat o dezbatere falsă
Teza existenței unei dezbateri false pe marginea cazului polițistul acuzat că a agresat sexual mai mulți minori a fost lansată de judecătorul Cristi Dănileţ. El spune că oamenii nu cunosc sensul termenului „pedofil” .
„Ceea ce am vrut să demonstrez este că oamenii nu cunosc sensul termenului de pedofilie. Orice persoană care are o relație cu un anumit minor poate fi acuzată, după mulți din România, imediat de pedofilie. Am întâlnit opinia că adulții care au 50 de ani şi întrețin relații consimțite cu o tânără de 17 ani ar fi pedofili, ceea ce este aberant. Nu este nici infracțiune şi nici tulburare psihică. Oamenii nu cunosc în România. Este analfabetismul funcțional, care ne caracterizează, din păcate”, a declarat judecătorul Cristi Dănileţ pentru Libertatea.
Judecătorul consideră că magistrațiisă-i ancheteze pe pedofili, ci numai atunci când aceștia comit o infracţiune prevăzută de legea penală.
„S-a creat falsa impresia în spațiul public că rolul magistraților este să prindă şi să sancționeze pedofili. Pedofilia este o tulburare mintală şi nu o infracțiune în România. Noi, ca magistrați, sancționam doar actele îndreptate împotriva minorilor pe care legea le consideră abuzive, dar nu simplele înclinații sexuale. Atât timp cât o înclinație sexuală deviantă rămâne doar la nivel de idei, de simțire, de emoție , ea nu intră sub incidenta legii penale”, mai spune Cristi Dănileţ
Judecătorul susţine că persoanele suspectate de pedofilie, fără să încalce legea, ar trebui tratate în spitale.
„În niciun stat din lume nu există infracțiunea de pedofilie. Pedofilia este o afecțiune mentală. Pentru o astfel de afecțiune, omul trebuie tratat, să ia medicamente, se internează în spital, dar nu să-l duci în penitenciar. În penitenciar ajung doar oamenii care comit abuzuri împotriva altor oameni”, crede magistratul clujean, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
În acest context tensionat a ieșit la iveală, încă o dată, lipsa prevenției şi a educației, susține judecătorul.
„Trebuie educație sexuală şi educație juridică. (… ) În România, relațiile sexuale consimțite sunt permise pentru persoanele peste 15 ani. Lumea nu cunoaște aceste lucruri banale. Trebuie să înțelegem care sunt gesturile permise de adulți asupra copiilor. Nicăieri nu se învață aşa ceva. Nici la şcoală, nici la facultate, nici la Medicină şi nici la Drept. Sunt atingeri permise şi atingeri nepermise. Am văzut în Occident, şi am fost în multe ţări, de exemplu în Statele Unite. Acolo, un adult nu are de ce să se oprească pe stradă şi să stea de vorbă cu un minor, dacă nu este copilul său sau dacă nu este în îngrijirea sa. În România, deseori adulții sunt văzuți în compania unor minori, inclusiv minori care se urcă nesupravegheați în lift. Prevenția joacă un rol primordial, ori în România nu se vorbește despre prevenție. Nici despre educație sexuală nu se vorbește„, a concluzionat Cristi Dănileţ.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro