Libertatea a aflat că prăjitura fusese cumpărată dintr-o cofetărie care aparține unor români.
Niall, numele de pe Twitter al britanicului, a scris, săptămâna trecută, pe contul său, povestea savarinei care l-a fascinat, adăugând la un moment dat: “Hai să mergem cu toții în România, sunt generoși și își împart desertul”.
Postarea s-a viralizat în scurt timp, ajungând să aibă peste 260 de comentarii, să fie redistribuită de peste 1.800 de ori și a primit aproape 16.000 de aprecieri.
Libertatea a aflat povestea celor doi soți români care au creat celebra savarină
Ștefania și Cristian Badea sunt amândoi din București. Ștefania l-a cunoscut pe soțul ei Cristian în anul 2010. El locuia deja în Marea Britanie, iar ea stătea în Jersey, o insulă din Canalul Mânecii, încă din anul 2007. Ea lucra pe-atunci în cadrul unei companii aeriene.
“Pasiunea mea pentru patiserie s-a născut încă din adolescență, dar pe atunci nu mă gândeam că aș putea face asta la un alt nivel. La început ofeream torturi/prăjituri doar prietenilor și colegilor din aeroport, însă cu timpul am început să primesc din ce în ce mai multe aprecieri, ceea ce m-a făcut să renunț la job în favoarea visului meu, aceasta ducând la deschiderea afacerii”, ne-a spus Ștefania.
Așa că și-au deschis propria lor afacere în anul 2012, în Jersey, cofetăria numindu-se Dolce Vita Patisserie.
“Afacerea noastră este una de familie. Familia ne-a fost alături încă de la început, dar în special în lunile de vară, când este sezonul evenimentelor și suntem extrem de aglomerați”, a spus Ștefania Badea, în exclusivitate pentru Libertatea.
Au investit 35.000 de lire sterline în afacere
În Rugby, Warwickshire, românii noștri s-au mutat anul trecut în noiembrie. Afacerea a continuat și aici, dar online, sub numele de “Sweet Sensations Patisserie”. Ștefania ne-a spus că acum caută un spațiu comercial pentru businessul lor.
“Pentru a ne împlini visul, ne-am folosit toate economiile. Deschiderea afacerii ne-a costat 35.000 de lire sterline. Am investit foarte multe ore de muncă și devotament, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate, afacerea crescând de la an la an. E o împlinire personală văzând că munca dă roade”, ne-a mai spus Ștefania.
Englezii, atrași de torturile după rețete românești
La cofetăria lor fac prăjituri și torturi după rețete românești, frantuzești, dar și locale. Sunt pregătiți și pentru evenimente, nunți și pot asigura partea de candy bar. Au clienți englezi, dar și mulți români dornici să mănânce prăjituri ”ca la mama acasă”.
“Am încercat să păstrez tradiția unor rețete românești și să aduc gustul de acasă aici, în străinătate. Cele mai căutate prăjituri de către clienții români sunt clasicele savarine, amandinele, boema și eclerele. Însă și clienții englezi sunt doritori și deschiși în a testa un tort «altfel»”, ne-a mai spus Ștefania.
Ea este șefa în laborator și stabilește ce și cum se gătește acolo. A participat la diferite cursuri de perfecționare în arta patiseriei. A fost și la cursurile ținute de renumiți designeri de torturi, iar acum Ștefania a ajuns să predea cursuri de decorare a torturilor.
Ștefania și Cristian vor ca afacerea lor să prospere și să aibă cât mai mulți clienți. În planurile lor nu este inclusă și România. Cel puțin momentan. Nu se gândesc să revină în țară, dar merg pe principiul niciodată să nu spui niciodată.
“Ne simțim împliniți pentru că pasiunea noastră pentru patiserie a prins viață și suntem mândri că suntem români și că putem aduce aici o parte din prăjiturile noastre clasice”, ne-a mai spus Ștefania.
CITEȘTE ȘI: