Gulen, stabilit într-o zonă rurală din statul american Pennsylvania, unde s-a autoexilat, G a dat un interviu pentru Corriere della Sera în care a declarat că este încrezător că SUA nu-l vor preda Turicie.
„Este foarte clar că această solicitare este motivată politic și sunt încrezător că faptele vor dovedi acest lucru. Am denunțat în repetate rânduri tentativa de lovitură de stat și am respins foarte ferm orice implicare în aceasta. Nu sunt îngrijorat și voi coopera cu autoritățile americane’”, a spus Gulen, precizând că Washingtonul nu a confirmat că ar fi primit vreo cerere de extrădare din partea Ankarei. Deși Gulen a fost un susținător al lui Erdoga, relația celor doi s-a deteriorat din cauza unor neînețelegeri din ultimi ani. Predicatorul musulman consideră că liderului de la Ankara „i s-a ridicat puterea la cap”.
„După ce a stat la putere prea mult timp, se pare că președintele Erdogan și partidul său suferă de intoxicația cu putere. Înțeleg acum că le-am acordat prea multă încredere. Regret că am crezut că sunt sinceri în ceea ce au promis să facă’, a spus Gulen.
Fulen a precizat încă o dată că nu se află în spatele puciului eșuat și a confirmat sprijinul său pentru aderarea Turciei la UE, ale cărei negocieri riscă să fie suspendate de Bruxelles dacă Erdogan va reintroduce în cele din urmă pedeapsa cu moartea în Turcia. ”Cred că aderarea Turciei la UE este cea mai bună cale pentru a ne asigura că Turcia rămâne o țară democratică și că drepturile și libertățile fundamentale sunt protejate. Europa are pârghii pentru a influența Turcia într-o manieră pozitivă”, a insistat Gulen.