Totul s-a consumat pe fondul afrontului fostului președinte Traian Băsescu față de „băieții deștepți” din energie, context în care, inițial, Elena Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale, a avut o poziție de respingere a acestora, dar care s-a schimbat după promisiunile lansate de omul de afaceri.
Mai precis, pe fondul declarațiilor publice tăioase făcute de Traian Băsescu, dar și de Elena Udrea, Buzăianu i-a transmis vorbă ministrului Dezvoltării Regionale că primește 5 milioane de dolari dacă încetează cu afirmațiile nefavorabile la adresa sa și a companiei Energy Holding.
Martorii DNA, în speță fondatorul Cancan, Radu Ioan Budeanu, Ana Maria Topoliceanu, atunci o apropiată a Elenei Udrea, și regizorul Bobby Păunescu, lămuresc schimbarea radicală de poziție a fostului demnitar.
Ministru, patron de ziar
„Elena Udrea i-a transmis lui Nicolae Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Ioan Radu Budeanu, că vor fi menținute contractele bilaterale încheiate cu Hidroelectrica, atâta timp cât PDL deținea guvernarea”, se arată în dosarul aflat acum pe masa judecătorilor de la instanța supremă.
Radu Budeanu a arătat, ân declarația dată în fața procurorilor: ”ntrucât problemele contractuale ale Energy Holding continuau, transformându-se într-o problemă de aparenţă, în sensul că nu erau luate măsuri drastice împotriva Energy Holding, cred că am mai luat legătura cu Udrea Elena Gabriela şi aceasta mi-a spus că va fi în regulă atât timp cât au ei cabinetul, mai precis guvernul”.
„Pentru a ascunde că ea este beneficiara banilor acceptați de la Nicolae Bogdan Buzăianu, Elena Gabriela Udrea i-a cerut sprijinul lui Dinu Pescariu, ca acesta să preia formal, prin firma sa Barringwood Investment Ltd, creanța de la Gramotechniki Ltd, controlată de Nicolae Bogdan Buzăianu”, notează procurorii DNA în dosar.
La rândul său, Dinu Pescariu le-a spus procurorilor anticorupție cum a fost cooptat de fostul ministru Elena Udrea în schema de preluare mascată a publicației centrale.
„Am fost contactat de Udrea Elena Gabriela, care mi-a spus că trebuie să preia ziarul Evenimentul, că cineva are o datorie către ea și că are nevoie de o societate necunoscută care să se implice în finalizarea tranzacției.
(…) Nu am discutat cu Udrea Elena Gabriela detalii cu privire la această tranzacție, întrucât mi-a spus că nu implică costuri financiare pentru mine sau pentru societate.
Tot Udrea Elena Gabriela mi-a spus că de încheierea actelor se va ocupa Topoliceanu Ana Maria, motiv pentru care, ulterior, am ținut legătura cu aceasta.
(…) Personal, nu am discutat decât cu Elena Gabriela Udrea și Ana Maria Topoliceanu” , a mărturisit Pescariu, la DNA.
Procurorii mai arată că, după ce a vorbit cu fostul tenismen despre suportul pentru preluarea mascată a ziarului, Elena Udrea „i-a solicitat Anei Maria Topoliceanu să-l contacteze pe Dinu Pescariu și să-i comunice detaliile preluării cesiunii de către Barringwood Investment Ltd de la Gramotechniki Ltd”.
„Politica” editorială
Procurorii arată cum dicta Elena Udrea noua politică editorială a publicației Evenimentul zilei. Aceasta îi transmitea mesaje dese lui Dan Andronic, căruia îi confirma ce ar dori să se publice și ce nu.
Un exemplu al procurorilor este cel din 2 octombrie 2011, când Udrea i-a trimis un e-mail lui Andronic. „Să scriem și noi despre asta. foarte interesante comentariile de la text”, stabilea atunci Udrea.
Un alt exemplu din care reiese cum un politician conducea politica editorială a publicației centrale este cel din 2 noiembrie 2012, când Dan Andronic a cerut permisiunea de a prelua în ziar o anchetă a unei alte publicații, dar ministrul Udrea s-a opus ferm.
„Noutate despre cazul ericsson sima chirieac, dăm și noi citând ?”, întreba interesat Andronic, răspunsul demnitarului fiind unul prompt și ferm: „Nu, aș vrea să nu dai și tu. :)pup”.
„În condițiile în care Elena Gabriela Udrea decidea ce se publică și ce nu ori folosea expresii gen «să scriem și noi» (referindu-se la publicarea în Evenimentul zilei a unor informații), e destul de clar că, la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, decizia ca Dan Cătălin Andronic să fie proprietar la vedere era deja luată”, explică DNA poziția lui Andronic în fruntea ziarului.
Citește și:
VIDEO/ Șerban Nicolae, interviu pentru Euronews: ”Dacă ai o persoană coruptă, nu trebuie să o arestezi”