UPDATE ora 16.20 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, după ședința coaliției, că impozitul pe cifra de afaceri ar fi produs efecte într-o anumită privinţă, dar ar fi afectat societăţile comerciale din România care acţionează corect şi îşi plătesc în mod onest datoriile către stat.
„S-a discutat despre impozitul pe cifra de afaceri. Premierul le-a explicat şi colegilor din coaliţie, mie îmi explicase, că toate analizele şi simulările pe care le-a făcut, şi n-a mai fost nevoie să dureze mai mult, arată că acea măsură ar fi produs efecte bune într-o anumită privinţă, dar ar fi afectat societăţile comerciale din România care acţionează corect şi îşi plătesc în mod onest datoriile către stat. În schimb, rămân în continuare să analizeze modalităţi, acţiuni, prevederi prin care dintr-o zonă de mare business statul român să încaseze impozitul pe profit aşa cum ar fi normal. Şi asta înseamnă că vor avea discuţii inclusiv cu companiile respective, discuţii pentru a vedea ce ar putea face statul român pentru ca acele companii să devină mai profitabile, pentru că este interesul comun”, a spus preşedintele PSD.
”Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Am văzut simulările și am luat decizia că nu se poate aplica. Am luat decizia chiar la dus, spre Bruxelles, am stat trei ore cu ministrul de Finanțe și am discutat și am luat decizia. Considerați încheiat acest subiect”, a spus premierul.
Mihai Tudose a menționat că în programul de guevrnare acest lucru nu a fost un scop în sine ci a fost prezentat ca mjloc ”de a evita anumite zone în care anumiți agenți economici au impresia că sunt mai dibaci ca ei, în acest domeniu”.
”Până acum le-a ieșit acum vom avea grijă să nu se mai întâmple acest lucru”, a completat Tudose.
El a precizat că s-a decis, împreună cu cei de la ANAF, să se aplice integrarea sistemului fiscak și să se urmărească fluxurile informative și mișcările banilor.
”Vom putea urmări cum pleacă banii nejustificat din țară și să găsim o soluție pentru a impozita acești bani. Sunt agenți economici foarte mari, foarte frumoși care de zeci de ani declară senin că nu au niciun leu profit. Va trebui să avem un tip de comportament pentru aceștia”, a transmis premierul Mihai Tudose, după ședința coaliției.
Premierul a mai anunțat că România va implementa Directiva UE privind plata impozitului în ţara unde se face profitul, ca o măsură compensatorie pentru renunţarea la impozitul pe cifra de afaceri, scopul fiind de a evita diminuarea bazei de impozitare de către companiile care încearcă să eludeze statul român la plata contribuţiilor.
Impozitul pe cifra de afaceri, apărut în programul de guvernare al Cabinetului Tudose și care ar fi trebui aplicat din 2018, ar fi putut duce la închideri de firme, șomaj sau scumpiri de produse și servicii și, în general, la o sărăcie mai mare, potrivit unei analize Libertatea.
Citește și: Preotul Pomohaci vs cântăreţul Pomohaci. Acuzat de corupere de minori, apărat de enoriaşi şi fanii înfocaţi