”La carburanți, eu cred că și dumneavoastră ați aflat că au fost niște uragane și că au influențat prețul barilului pe plan mondial, a crescut prețul la acest tip de energie în toată lumea, ba chiar în România mai puțin decât pe restul planetei. Am făcut ieri un calcul cu cei din ministerul de Finanțe, cu domnul Mișa și cu alți colegi, și a fost aproate inexistent, chiar La un moment dat a fost sub o creștere firească, raportat la bursa petrolului.
”Deci, haideți să spun așa, deja au fost adăugați la preț cei 0,16 bani din acciză și prețul a crescut cu 0,9 bani, adică impactul pe preț, datorită fenomenelor deosebite din zonele cu interes petrolier, au avut un impact chiar mai mare”, a mai explicat prim-ministrul.
Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, prețul benzinei a crescut de la 4,579 lei pe litru, cât era în 31 iulie, la 4,688 lei pe litru, cât arată raportarea de luni, 11 septembrie, ultima disponibilă.
Guvernul a decis în 30 august creșterea în două etape a accizelor la carburanți, mai întâi în 15 septembrie și apoi în 1 octombrie.
Practic, Guvernul reintroduce acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru, care a fost în vigoare din aprilie 2014 până în decembrie 2016.
Aceasta a fost eliminată la finele anului trecut, la pachet cu taxa pe stâlp de 1% din valoarea activelor. Concomitent, cota generală de TVA a scăzut de la 20% la 19%. Toate aceste scăderi de taxe au fost stabilite încă din 2015, odată cu aprobarea noului Cod Fiscal.
Citește și: VIDEO/ Legenda mormântului sacru din România unde îţi rupi hainele şi ţi se împlinesc dorinţele