Premierul Mihai Tudose a confirmat, miercuri, după vizita la Primăria Capitalei, că l-a chemat la Guvern, după-amiază, pe șeful ANAF și că va participa și el la întâlnirea la care va fi prezednt și vicepremierul Marcel Ciolacu.
”Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba. Avem o întâlnire programată cu el azi. Este chemat să vedem despre ce este vorba în ograda domniei sale şi să vedem în ce măsură putem implementa repede acel punct din programul de guvernare cu splitarea TVA-ului”, a declarat premierul Mihai Tudose, întrebat dacă ia în calcul demiterea şefului ANAF.
Rezultate Bacalaureat 2017. Ce note s-au luat în fiecare județ
Convocarea șefului ANAF vine în contextul informațiilor privind nemulțumirea pe care premierul Tudose o are cu privire la modul în care instituția a lucrat în ultima perioadă.
De altfel, surse guvernamentale transmiteau că premierul Mihai Tudose va merge săptămâna aceasta la ANAF și că a trasat sarcini clare conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nemulțumit de datele privind creşterea consumului și scăderea încasărilor din TVA.
Totalul veniturilor bugetare colectate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, cumulat pentru lunile ianuarie și februarie 2017 a însumat 31.991,1 mil.lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 0,9% – indice nominal față de perioada similară a anului trecut.
În opinia șefului Fiscului, acest lucru se datorează faptului că încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 au vizat colectarea TVA în cotă de 20%.
Primul soț al Ilenei Ciuculete, declarații cutremurătoare despre artistă și Cornel Galeș: „ea se afla acolo, pe patul de spital…”
În conferința de bilanț a celor aproape șase luni de guvernare, premierul Sorin Grindeanu l-a sfătuit pe succesorul său, Mihai Tudose, să schimbe conducerea ANAF.
”De ce, în condițiile în care consumul a crescut cu 7%, încasările din TVA, înainte de rambursări, sunt -7%? De ce încasările la accize au scăzut, la patru luni, cu 6,8%, în condițiile în care consumul de produse accizabile a crescut cu 6,5%? Cum se face că avem cea mai mare creștere economică din UE, 5,7%, dar încasările la impozitul pe profit au scăzut cu 5,9%? Aceste întrebări le-am pus, în urmă cu două săptămâni, celor de la ANAF. Îl îndemn pe domnul viitor prim-ministru Mihai Tudose (…) să se uite foarte atent la aceste lucruri, să schimbe echipa de la ANAF dacă vrea să îmbunătățească”, a spus Sorin Grindeanu.