Primele zece țări din topul cheltuielilor militare însumează 73% din total. Acestea sunt China, SUA, Rusia, Arabia Saudită, India, Franța, Marea Britanie, Japonia, Germania și Coreea de Sud.
Americanii sunt, de departe, campioni la acest capitol. Au avut anul trecut cheltuieli militare de 611 miliarde de dolari. De trei ori mai mult decât China, care se situează pe locul secund, cu 215 miliarde de dolari. Statele Unite ,,toacă” mai mulți bani decât următoarele opt state la un loc.
Cheltuielile militare nu înseamnă doar bani cheltuiți pe arme, ci și salarii, pensii, echipamente și cercetare.
Agresiunea Rusiei din estul Ucrainei și anexarea Crimeei au pompat bani serioși în firmele de armament și au generat mai multe acorduri între state în domeniul armamentului. Cheltuielile militare în Europa au fost de 334 de miliarde de dolari în 2016, o creștere cu 2,8% față de 2015.
Cât privește evoluția din ultimii zece ani, cheltuielile militare din Europa de Vest au scăzut cu 6,2%, cele din Centrul continentului au crescut cu 4,2%, iar cele din Est au crescut cu 78%.
Cheltuielile militare alocate ale României au fost anul trecut de 2,8 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. 2016 este anul în care Ministerul Apărării a început un amplu program de înzestrare a armatei.
Soluția unui sat din Elveția pentru a evita depopularizarea: Primă de instalare de 70.000 de franci pentru familiile care vor să se mute acolo
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!