Unul dintre cei care s-au arătat indignați de felul în care arată monumentul a fost președintele PNL Sector 5, care spune că statuia este „o blasfemie la adresa Reginei Maria a României”. De aceeași părere este și criticul de artă Pavel Șușară, care descrie statuia drept „o oroare, o batjocură”.
Statuia Reginei Maria a fost dezvelită chiar de Ziua Națională, în Parcul Izvor, are doi metri înălțime, șase tone și este realizată din bronz de către sculptorul Anton Rațiu.
În spațiul public au apărut însă, la scurt timp, critici la adresa monumentului, cu privire la viziunea artistului și la faptul că statuia nu o reprezintă deloc pe Regina Maria.
Cristian Marian Olteanu, președinte PNL Sector 5, îl atacă pe primarul Daniel Florea, considerând că statuia pe care a inaugurat-o nu are nici o legătură cu regina.
„Edilul ZERO al sectorului 5, Daniel Florea, a inaugurat o statuie denumită Regina Maria, în care unul dintre ctitorii României nu poate fi recunoscut nici după noblețe, nici după atitudine și portret. PNL Sector 5 consideră o blasfemie la adresa Reginei Maria a României inaugurarea acestei statui. Concret, bâlbâielile compoziționale și volumetrice, drapajul nerezolvat prin lipsă de dinamică și volum (nu este nici clasic, nici modern), carențele studiului anatomic, toate aceste aduc la o poziție nefirească a corpului”, susține Cristian Marian Olteanu.
Criticul de artă Pavel Șușară: «Este o oroare și o insultă la adresa Reginei Maria»
Părerea îi este împărtășită și de un specialist în artele vizuale. Istoricul și criticul de artă Pavel Șușară descrie statuia drept o insultă.
„Este o oroare, o lucrare de amator, un eșec, dar nu artistic, că nu pot spune că e ceva artistic… Este o rană în spațiul public și o insultă la adresa Reginei Maria”, descrie criticul de artă Pavel Șușară monumentul realizat de sculptorul Anton Rațiu.
Criticul caracterizează statuia drept unul dintre cele mai caraghioase și insultătoare monumente amplasate în spațiul public și afirmă că degeaba s-a inspirat artistul din sute de fotografii și cărți despre Regina Maria „dacă nu-l duce mâna și capul”.
De asemenea, monumentul nici nu ar avea aviz de la Ministerul Culturii pentru a fi amplasat în spațiul public, spune Șușară, care este și președintele Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public din cadrul Ministerului Culturii.
Autorul statuii Reginei Maria respinge criticile
Sculptorul Anton Rațiu, autorul statuii Reginei Maria, se arată nemulțumit de criticile din spațiul public aduse monumentului realizat de el, spunând că doar un profesionist ar trebui să-și dea cu părerea despre opera de artă, nu cei fără cunoștințe în domeniul artelor vizuale.
„Am 50 de ani de activitate, am terminat facultatea șef de promoție, am pregătit generații întregi de sculptori, am peste 50 de statui de bronz în atelier. De ce dau ei în mine? Doar ca să se răzbune pentru lucruri de-ale lor?”, spune Anton Rațiu, făcând referire la criticile liderului PNL Sector 5, Cristian Marian Olteanu.
Artistul a declarat pentru Libertatea că nu s-a gândit niciodată să realizeze statuia Reginei Maria, ci pur și simplu „s-a întâmplat, a fost ceva de sus”.
El a spus că s-a înscris la concursul de soluții lansat de Primăria Sectorului 5 după ce l-a văzut întâmplător pe internet. Iar pe primarul Daniel Florea l-a întâlnit prima dată chiar la evenimentul de dezvelire a statuii.
„Vă rog să mă credeți că nici măcar nu știam cum îl cheamă, că nu mă interesa”, spune sculptorul, precizând că nici pe altcineva din primărie nu cunoștea până atunci.
Pentru realizarea monumentului, Anton Rațiu s-a folosit de peste 100 de fotografii și cărți despre Regina Maria. Inclusiv coafura reginei, cea mai criticată, de altfel, a fost realizată tot în baza fotografiilor, explică sculptorul:
„Nu am vrut să fac toate acele brizbrizuri care erau trecute în caietul de sarcini, bijuterii și altele. Am pus exact detaliul care o caracteriza: trei șiraguri de perle, pentru că Regina Maria nu ieșea niciodată fără să poarte perle”.
Tot artistul este cel care a ales și fontul cu care a fost scris numele Reginei Maria. Anton Rațiu a explicat că acesta se folosea foarte des în secolul al XIX-lea și, deși a vrut inițial să sculpteze în bronz litere, a considerat că aceasta este o variantă mai bună.
Sculptorul spune că nici nu trebuie și nici nu vrea să aibă toți aceeași părere despre un lucru, inclusiv despre operele sale. El se declară mulțumit de ce a realizat și spune despre statuia Reginei Maria că este „o lecție de cultură” pe care a făcut-o cu seriozitate și profesionalism.
„Am făcut o lucrare profesională. Este o lucrare foarte bună”, afirmă Anton Rațiu.
În același timp, sculptorul Anton Rațiu afirmă că Pavel Șușară este părtinitor și îi critică lucrarea de artă doar pentru că ei doi nu sunt în relații bune.
„Nu este un critic de artă. Sigur, are cultură, într-adevăr, dar este părtinitor. Nu suntem în relații de prietenie. Nu a venit niciodată la mine la atelier, dar nici nu cred că o să-i deschid vreodată ușa”, a declarat Anton Rațiu.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro