„Vine criza. Este deja. Noi nu o vedem. Cu câteva săptămâni în urmă am fost invitat şi am nimerit absolut accidental la o întâlnire a celor care dezvoltă imobiliare rezidenţial şi am avut impresia că am nimerit la o şedinţă a alcoolicilor anonimi care se convingeau unul pe altul cât de fantastică este piaţa din imobiliare, cum va creşte şi că avem necesitate şi că salariile cresc, veniturile cresc şi aşa mai departe. Mi-am dat seama că trebuie urgent închisă tema imobiliară”, a spus Sturza, citat de Agerpres.ro.
Nu va fi ca în 2009-2010, ci va fi o ”aterizare lină”
”Partea de rezidenţiale, din analiza mea, dă semnale de oboseală şi va fi prima victimă. Nu va fi ca în 2008 sau 2010, va fi mai degrabă un soft landing. Lucrurile se vor întâmpla până la sfârşitul anului acesta. Al doilea sector care este pasibil de aterizare soft este partea de office şi lucrurile se vor întâmpla într-o perspectivă de un an sau un an şi jumătate şi după aceea merge industria şi aşa mai departe”, a completat acesta.
Apartamentele s-au scumpit cu 1,5% la nivel național în luna mai, dar creșterea a fost de doar 1% în București, potrivit unui studiu realizat de portalul Imobiliare.ro.
Sturza susţine că sectorul imobiliar este atât de sensibil că şi o modificare de 5% a preţului poate să afecteze semnificativ profitabilitatea unui proiect.
Acesta a mai afirmat că atunci investitorii trebuie să aibă o viziune pe termen lung, cu o parte de finanţare foarte solidă şi să nu depindă nici de banii cumpărătorului şi nici de cei ai băncilor.
Cum arată finanțele României
În anul 2010, România a fost forțată să reducă salariile bugetarilor cu 25%, să taie ajutoarele sociale cu 15% și să majoreze TVA de la 19% la 24% din cauza deficitului bugetar foarte mare consemnat în anii 2008 și 2009.
Coaliția de guvernare PSD-ALDE, care guvernează de la alegerile din decembrie 2016, a majorat salariile bugetarilor și pensiile și a introdus pensii speciale pentru mai multe categorii sociale.
Concomitent, a transferat de la 1 ianuarie 2018 contribuțiile sociale de la angajator la angajat și a reintrodus în septembrie anul trecut acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litrul de carburant, după ce aceasta fusese eliminată anterior.
În acest an, autoritățile au anunțat că doresc ca Pilonul II de pensii să devină ”opțional”. În acest fel, autoritățile țintesc cele 42 de miliarde de lei acumulate în aceste fonduri.