La sfarsitul anului trecut, in 30 decembrie, Regele Mihai a numit-o pe Principesa Margareta, cea mai mare dintre fiicele lui, drept mostenitoare a tronului Romaniei. Mai putin cunoscut e insa faptul ca principesa se numara, fiind a 83-a, pe lista succesorilor la tron si printre posibilii mostenitori ai Coroanei Marii Britanii.
Din 1952, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, asa cum este denumirea completa a fostului imperiu, atat de intins pe tot mapamondul candva, incat se spune ca in el soarele nu apune niciodata, este condus de Regina Elisabeta a II-a.
Conform regulilor Casei Regale britanice, ei ii vor urma la tron, in ordine, Printul Charles, cei doi fii ai acestuia si ai regretatei Lady Diana, William si Harry. Stabilita ‘la sange’, lista posibililor succesori la sceptrul regal contine, pe locul al 83-lea, si numele Principesei Margareta, fiica cea mai mare a Regelui Mihai al Romaniei. Ea este urmata, pe aceeasi lista, de sora ei, Printesa Elena, de cei doi fii ai acesteia, Nicolae si Karina, precum si de alte surori ale Printesei Margareta, Irina si Sofia cu copiii acestora. Astfel, daca prin cine stie ce intamplare a sortii, toti cei aflati inaintea Principesei Margareta ar deceda sau si-ar pierde dreptul de mostenire, un reprezentant al Casei Regale romane ar putea deveni, intr-o zi, regina sau regele Marii Britanii.
Nascuta la 26 martie 1949, in Lausanne, Elvetia, Principesa Margareta este cea mai mare dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai. Ea a fost desemnata, inca din 1997, drept succesoare a tatalui sau la sefia Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen. La sfarsitul anului trecut, la 30 decembrie, in ziua in care se implineau 60 de ani de la semnarea fortata a actului de abdicare de catre Regele Mihai, ea a fost numita si Principesa Mostenitoare a Romaniei, printr-un nou statut dinastic semnat de rege.
Casatorita din 21 septembrie 1996 cu Radu Duda, devenit intre timp Principe al Romaniei si viitor Print-Consort, Principesa Margareta are multiple legaturi de sange si de suflet cu Anglia.
Pe de o parte, prin venele ei curge si sangele strabunicii sale, Regina Maria a Romaniei, nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii. Pe de alta parte, legatura cu Anglia este data si de povestea de dragoste pe care a trait-o, in tinerete ? poveste relatata in ziarele engleze ? cu actualul prim-ministru britanic, Gordon Brown.
Principesa Margareta are multiple legaturi de sange si de suflet cu insula de dincolo de Canalul Manecii. Drept dovada, Alteta Sa si printul Radu Duda (ambii in foto) au participat in noiembrie 2007 la ceremonia in care regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii si printul consort Philip si-au sarbatorit nunta de diamant printr-o slujba religioasa care a avutloc la catedrala Westminster, unde cei doi s-au casatorit, cu mare fast, in urma cu 60 de ani.
Ordinea la Coroana Marii Britanii este urmatoarea:
1. Printul Charles, Print de Wales
2. Printul William, fiul cel mare al Printului Charles
3. Printul Henry (Harry), fiul cel mic al Printului Charles
??..
83. Printesa Margareta a Romaniei
84. Printesa Elena a Romaniei
85. Nicolae de Romania, fiul Printesei Elena
86. Elisabeta Karina a Romaniei, fiica Principesei Elena
87. Principesa Irina, a treia fiica a Regelui Mihai
88. Michael Kreuger, fiul Printesei Irina
89. Angelica Kreuger, fiica Printesei Irina
90. Printesa Sofia a Romaniei, a treia fiica a Regelui Mihai
Phillip, cel mai cunoscut print consort
Termenul de print consort este oferit sotului unei regine incoronate ca suverana. Cel mai cunoscut este Phillip, sot al Reginei Marii Britanii. Acesta a intrat in atentia presei mai ales pentru gafele pe care le face, precum cea in care a confundat-o pe actrita Cate Blanchett si a rugat-o sa-i repare un DVD player.