Procurorul a precizat că Parchetul Militar a primit de la Jandarmerie Română o mare parte dintre documentele solicitate în legătură cu intervenția de la mitingul diasporei, adică planul de acțiune, planul de intervenție și jurnalul acțiunilor operative, relatează Agerpres.ro.
„Există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau să se desfăşoare sau să aibă loc, însă, în opinia mea, sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justificau, atâta vreme cât existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri, care au degenerat sau care urmau să degenereze”, a declarat Ionel Corbu, prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, întrebat fiind dacă din planul de intervenție de ce jandarmii au fost violenți în timpul intervenției.
Ionel Corbu a afirmat că Parchetul nu a primit documente referitoare la cantitate de gaze folosită de jandarmi în timpul protestului.
„Deocamdată, nu avem date şi elemente cu privire la concentraţia gazelor utilizate şi compoziţia acestora”, a precizat procurorul.
În schimb, Corbu a menționat că a solicitat ordinul de intervenție emis de Prefectura Capitalei, însă nu l-a primit.
„Am cerut ordinul de intervenţie şi suntem încă în aşteptarea lui. De la Prefectură am cerut acest ordin în faza primară şi anume în după-amiaza zilei de 11 august. Am primit un răspuns de la Prefectură în sensul de a ne adresa Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti pentru a intra în posesia lui, deşi cred că am fi putut intra în posesia unei copii şi de la Prefectură, întrucât acolo trebuie să existe un exemplar doi”, a afirmat procurorul.
Întrebat dacă din documentele trimise de Jandarmerie reiese că existau informații potrivit cărora se încearcă atacarea Guvernului, Corbu a explicat: “Nu am identificat astfel de date din documentele ce ne-au fost puse la dispoziţie, până la această oră.”
De asemenea, Corbu a fost întrebat dacă există informații cu privire la implicarea ministrului de Interne în coordonarea acțiunilor jandarmilor.
„Nu am sesizat acest lucru. Din datele care ne-au fost comunicate, rezultă că întreaga misiune a fost coordonată şi implicit condusă de domnul inspector general”, a spus acesta.
Procurorii militari au deschis un dosar penal după intervenția Jandarmilor. A fost începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului Diasporei de vineri din Piaţa Victoriei.
Până în acest moment, au fost înregistrate la Parchet 126 de plângeri penale ale persoanelor care au fost rănite în urma intervenției jandarmilor.
Citește și VIDEO LIVE / Ziua Marinei 2018, cel mai mare spectacol naval al anului. Klaus Iohannis, prezent la manifestări
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro