UPDATE: Printre profesorii vizați de percheziții ar fi și Emil Urtilă, de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. Procurorii i-au percheziționat locuința și cabinetul din clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială unde lucrează.
La perchezițiile făcute în locuința lui Urtilă, anchetatorii ar fi găsit sume mari în valută, ceasuri și alte bunuri, care au fost ridicate de anchetatori, pentru a se stabili dacă medicul le poate justifica proveniența sau dacă ele sunt de la studenți care au dat mită ca să promoveze examene.
Procurorii au făcut, miercuri, 106 percheziții, unele dintre acestea la sediile universităților „Vasile Goldiș” și „Aurel Vlaicu” din Arad, în campusurile acestora, precum și la locuințele unor profesori și studenți din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin, în dosarul “Diplome de licență fără studii”, în care 36 de persoane sunt urmărite penal pentru fapte de corupție.
Potrivit unor surse judiciare, cei mai mulți studenți străini vizați în anchetă sunt de la facultățile de Medicină și Stomatologie.
Anchetatorii ridică de la cele două universități acte privind înscrierea la studii de licență a unor studenți străini, documentele în care sunt trecute rezultatele la examene și lucrările susținute de aceștia. Procurorii au informații că unii studenți străini ar fi dat bani ca să poată promova unele examene, dar și ca să primească lucrări de licență gata făcute, în condițiile în care unii dintre aceștia nu au învățat limba română. De asemenea, există suspiciuni că profesorii ar fi fost ajutați de informaticieni ai celor două universități, care ar fi intrat ilegal în baza electronică și ar fi modificat notele unor studenți care le-ar fi dat mită.
Ministrul Educației: Nu tolerăm iresponsabilități și comportamente în afara legii, vom lua măsuri
Ministrul Educaţiei spune că profesorii și studenții celor două universități care sunt anchetați de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție au avut un comportament în afara legii, iar faptele de care sunt acuzați denotă iresponsabilitate, aceștia având o atitudine care nu poate fi tolerată.
„Salutăm intervenția instituțiilor abilitate ale statului și vrem să fie limpede că Ministerul Educației Naționale nu acceptă comportamentele în afara legii. Astfel de acțiuni nu fac decât să umbrească rezultatele învățământului superior. Rolul unei instituții de învățământ superior este să asigure o pregătire de calitate și să formeze studenți care să-și găsească un loc pe piața muncii, ori din această perspectivă faptele de care sunt acuzați unii dintre angajații celor două universități arădene denotă iresponsabilitate, atitudine pe care noi nu o tolerăm”, a declarat ministrul Educației, Liviu Pop, care a precizat că vor fi luate măsurile legale, după concluziile anchetatorilor.
Studenți străini care nu știu limba română, promovați la examene dacă dădeau mită
Profesori de la universitățile „Vasile Goldiș” și „Aurel Vlaicu” din Arad sunt suspectați că au pretins și primit bani și bunuri de la studenți care voiau să fie siguri că promovează examene la unele materii, dar și examenul de licență.
“Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență. Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale”, potrivit Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ).
Rețelele infracționale din universități intermediau traseul banilor de la studenți la profesori
Procurorii Parchetului instanței supreme susțin că în cele două universități vizate “s-au constituit rețele infracționale, din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților”.
Mai departe, în acest mecanism, studenți care dădeau bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, deveneau la rândul lor intermediari pentru alți colegi, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au informații că studenții au dat mită pentru a primi, în timpul examenelor susținute on-line, răspunsurile corecte la testele grile, care le erau trimise prn mesaje SMS pe telefoanele mobile de către informaticienii universităților.
De asemenea, informaticienii vizați în anchetă ar fi mărit notele la examene susținute de studenți care dădeau mită. Mai mult, aceștia ar fi modificat softul creat pentru evidența situațiilor școlare, situație care ar fi ajutat studenții să apară ca fiind promovați.
Informaticienii, considerați complici ai profesorilor suspectați că luau mită, ar fi intervenit în contul electronic al unor studenți pentru a modifica răspunsurile de la examen în testul on-line, astfel încât să fie declarați promovați.
De asemenea, anchetatorii au probe că unii studenți de la cele două universități le-au dat bani unor profesori ca să primească lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv prezentări în format PowerPoint necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.
O modalitate de a intra în posesia banilor ce erau oferiți în schimbul promovării examenelor era aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar, ai căror administratori erau în relații de prietenie cu cadrele didactice, susțin procurorii PICCJ.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro