”Un astfel de program ca Prima Casă, menținut pe termen așa lung ajunge să creeze monștri. Nu programul în sine, ci ceea ce creează. Adică au apărut dezvoltatori care construiesc special pentru Prima Casă. Eu sunt fanul pieței libere, vreau ca oamenii să cumpere case de calitate. Nu vreau ca oamenii să cumpere o dobândă subvenționată de 3%, ci să cumpere un produs pe care să și-l permită.
Este o zonă pe care trebuie să o abordăm, și anume calitatea locuirii, casele verzi, energiile regenerabile folosite, nu neapărat dobândă.
Noi sfătuim statul să legifereze în acest sens, fie prin reducerea impozitelor pe casă, fie pe partea de finanțare”, a declarat Geo Mărgescu, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Forte Partners, în cadrul unei conferințe organizate de către portalul Imobiliare.ro.
Ridicarea pragului pentru TVA de 5%
Andreea Comșa, directorul general al Premier Estate Developement, cere statului să ridice pragul de 450.000 de lei pentru TVA de 5% la achiziția de locuințe.
”Toată lumea se plânge că apartamentele sunt cutii de chibrituri. Dar TVA-ul de 5% se aplică doar la apartamentele de până la 450.000 de lei, care nu mai reprezintă de mult 100.000 de euro, și care se aplică la o singură tranzacție. Ar trebui să se crească acest prag. Altfel, dezvoltatorii se gândesc că trebuie să vândă acel apartament cu TVA de 19%.
Pe de altă parte, salarii mari nu există decât în București, Cluj și Timișoara. În restul țării, salariile sunt mai mici. Nu poți să ieși de pe băncile școlii și să zici «îmi iau apartament», că nu e sustenabil”, a afirmat Andreea Comșa.
De altfel, o astfel de măsură este deja în analiză. Pe de altă parte, pragul de 450.000 de lei este echivalentul a circa 96.500 de euro, ceea ce e oricum un preț aproape similar cu cele de dinainte de criza din 2008.
”Băncile nu știau cum să evalueze un apartament”
În schimb, Anca Bidian – șefa Kiwi Finance – spune că programul Prima Casă a avut ca scop în anul 2009 să pună un prag pentru evaluarea unei locuințe.
Însă în ultimii ani, acesta a tot fost prelungit din considerente electorale, consideră Bidian.
”Programul Prima Casă a pus în 2009 un prag pe piața imobiliară, nimeni nu știa cum să evalueze un apartament. Programul nu a fost niciodată social, este un nonsens în termeni. Programele sociale se fac guvernamental, nu bancar. Dar de 3-4 ani nimeni nu și-a asumat să îl oprească, a intrat în spectrul populist. În fiecare an electoral au fost suplimentate sumele.
Nu va muri nimeni, nu se va întâmpla nimic dacă este oprit”, a punctat Anca Bidian.