- Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 16.30, racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (Calea 13 septembrie, nr. 4-60), unde vor rămâne până duminică, 25 noiembrie, ora 13.00. Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârșită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alți ierarhi. Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi săvârșită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie.
- Duminică, 25 noiembrie, începând cu ora 08.00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfințire. Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale. La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.
Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.
Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfințit.
În seara zilei de duminică, 25 noiembrie 2018, începând cu ora 18.30, va avea loc un Concert extraordinar, la Sala Palatului, organizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Române și a Orchestrei Naționale „Lăutarii din Chișinău”, potrivit sursei citate.
Vineri, 23 noiembrie 2018, a fost următorul program: La ora 12.45, la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a întâmpinat pe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, însoţit de o delegație a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra. Cu ocazia acestui important eveniment, delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Această raclă va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până sâmbătă, la ora 16.00.
Vezi sfaturile jandarmilor pentru credincioșii care participă la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului.
Restricții rutiere, pe 25 noiembrie, cu ocazia sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului
În conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în data de 25 noiembrie 2018, la Catedrala Națională vor avea loc manifestări religioase.
Pentru acest eveniment, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri specifice, în sensul restricţionării şi fluidizării circulaţiei rutiere, în zona respectivă, astfel:
Duminică, 25 noiembrie a.c., între orele 06.00 – 20.00, se va restricționa traficul rutier, gradual, pe următoarele artere:
- banda I și II de circulație de pe Splaiul Independenței, tronsonul cuprins între Pod Operă și Pod Națiunile Unite, sensul de mers dinspre Pod Operă către Pod Națiunile Unite;
- Libertății, segmentul cuprins între Splaiul Independenței și Rond Coșbuc;
- Unirii, tronsonul cuprins între Bd. I.C. Brătianu până la intersecția cu Bd. Libertății;
- Națiunile Unite;
- Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins între Calea 13 Septembrie și Calea Rahovei.
Totodată pentru afluirea și defluirea persoanelor participante, se va restricționa traficul rutier și pe următoarele segmente:
- Izvor;
- B.P. Hașdeu;
- Calea 13 Septembrie, tronsonul între str. Tudor Vladimirescu și Bd. Libertății.
Întrucât se preconizează participarea a aproximativ 30 mii de persoane, din care un număr semnificativ va ajunge în București, între orele 06.00 – 09.00, cu aproximativ 700 de autocare, parcarea acestora se va realiza, gradual, pe arterele mai sus menționate.
Posibilitate de parcare:
– Bd. Unirii, tronsonul cuprins între Piața Unirii și Piața Alba Iulia, banda I de circulație, ambele sensuri;
– Bd. Decebal, între Piața Alba Iulia și Piața Hurmuzachi, banda I de circulație, ambele sensuri.
De asemenea, începând cu data de 23 noiembrie 2018, ora 22.00, se va restricționa oprirea și staționarea a autovehiculelor în următoarele zone:
- Piața Arsenalului;
- Calea 13 Septembrie, între str. Tudor Vladimirescu și Bd. Libertății;
- Izvor;
- Parcarea adiacentă Academiei Române;
- Bretea adiacentă Pieței Constituției (Parchet General și Ministerul Finanțelor);
- Unirii, între Bd. Libertății și Bd Regina Maria;
- Națiunile Unite;
- Bd. Libertății;
Brigada Rutieră a Capitalei solicită conducătorilor de autovehicule:
- să evite să circule, pe cât posibil, în perimetrul adiacent locului de desfăşurare a evenimentului;
- să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;
- să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate sau cât mai departe de locul de desfăşurare a evenimentului;
- să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;
- să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei şi recomandările poliţiştilor care se află în punctele de deviere;
- să reducă viteza atunci când trec pe lângă participanți şi să evite pe timpul deplasării, manifestările de natură a pune în pericol siguranţa lor, dar şi a celorlalţi prezenți în trafic.
La începutul lunii septembrie, Patriarhul Daniel a sfințit clopotele Catedralei Mântuirii Neamului.
Află cât a costat Catedrala Mântiurii Neamului, până acum. Construcția este aproape gata, în proporție de 95%, stadiul lucrărilor fiind „la roșu”. Urmează lucrările de finisare și slujba de sfințire a altarului. Slujba de târnosire este prevăzută să aibă loc pe 25 noiembrie, când va fi sfinţit Altarul Catedralei, în prezenţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.
FOTO: HEPTA / ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX FOTO