UPDATE ora 22:30. Un nou protest a fost anunțat pe Facebook pentru vineri seară, între orele 18 și 21.
Foto: Gabriel Pătruț
UPDATE ora 21:20. Bulevardul se golește, iar protestatarii pleacă spre case. Jandarmii eliberează strada și le spune oamenilor să meargă pe trotuar.
În urma protestatarilor, pe trotuar au rămas mai multe fotografii cu Gabriel Oprea, modificate în mod ironic de participanții ma miting:
UPDATE ora 21:00. Protestatarii au așezat pe asfalt o fotografie a lui Gabriel Oprea cu o gaură în dreptul gurii și aruncă prin gaura respectivă cu monede.
Oamenii încep să plece de la protest, iar numărul jandarmilor a crescut. Cei aflați în fața porţii Parlamentului cânta imnul naţional.
UPDATE ora 20:50. Tatăl poliţistului Bogdan Gigină a mers în faţa Senatului României pentru a le mulţumi protestatarilor pentru că au ieşit în stradă.
„Am venit la acest emoţionant miting. Este foarte greu. Am venit să le mulţumesc tuturor celor care sunt aici. Cred că fiul meu se zvârcoleşte în mormânt. Sper să se facă dreptate şi că nimeni să nu fie mai presus de lege. Toată lumea să fie egală în faţa legii”, a declarat bărbatul cu lacrimi în ochi, conform Antena 3.
Și Clotilde Armand a participat la protestul din Capitală. Nicuşor Dan le-a cerut, în cursul zilei, membrilor cu notorietate ai USB să nu participe la protest, iar celor care participa la protest în nume propriu să nu afişeze însemnele USR.
UPDATE ora 20:25. Manifestanţii au ocupat, paşnic, carosabilul. În acest moment nu mai trec maşini prin faţa Senatului şi a Academiei.
Numărul protestatarilor a crescut spre 4.000.
În Cluj, numărul persoanelor care au ieșit în stradă a fost mult mai mic. Conform actualdecluj.ro, care citează un jandarm, la protest ar fi participat 300-350 de oameni.
UPDATE ora 20:15. Unul dintre protestatari a aruncat cu hârtie igienică spre Palatul Parlamentului.
UPDATE ora 19:42. Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 3.000.
Mai mulți motocicliști au început să circule pe cele două sensuri. Unul dintre ei a căzut în fața mulțimii, însă nu a fost rănit.
Ptotestatarii au început să strige „Jos imunitatea!”.
Pe de altă parte, cei mai mulți dintre protestatari știu pentru ce au ieșit în stradă.
„Cerem demiterea politicienilor corupţi, cei cu dosare penale. Am aflat pe Facebook şi am venit. Stăm cât este nevoie, mai venim dacă este nevoie. Ceva trebuie să se întâmple”, a declarat Cristian Vicol, unul dintre protestatari, de 47 de ani.
UPDATE ora 19:00. La protestul din Capitală participă, în acest moment, aproximativ 2.000 de persoane, la care se adaugă în mod constant grupuri mari de oameni.
Aceștia scandează „Noi suntem escorta ta/Te ducem la Rahova”, „Jos comunismul!”, „Să nu îi mai lăsăm să intre în Parlament”, și „Grup infractional, treci la tribunal!”.
Totodată, protestatarii din București au cântat imnul României.
UPDATE ora 18:50. Câteva zeci de gălățeni au ieșit în stradă pentru a protesta față de modul în care senatorii l-au salvat pe Gabriel Oprea de urmărirea penală.
Protestatarii cer ca fostul ministru să fie judecat ca orice cetăţean. Ei au afişat pe coli mesaje de protest printre care ”Nimeni nu este mai presus de lege”, ”Oprea judecat, dar nu la Senat”, ”Parlamentarii nu sunt judecători”, ”Stop abuzului de putere”.
”Noi dacă greşim ajungem în instanţă, ei nu. Cine greşeşte trebuie să ajungă în faţa legii. Îmi pare rău că ne-am adunat atât de puţini”, a declarat un protestatar, conform Agerpres.
[libgallery id=”1606508″]
Solicitarea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină a fost respinsă, luni, în plenul Senatului, cu 73 de voturi ”împotrivă”, 45 ”pentru” şi şase abţineri.
Mitingurile de protest au fost anunțate pentru orele 18 și 21 și au fost inițiate pe Facebook.
Astfel, pe pagina de Facebook „Oprea, ești cercetat, trebuie să fii judecat!”, aproape 5.000 de oameni și-au anunțat participarea la proteste și se vor întâlni în fața Senatului.
Mitinguri de protest au fost anunțate și în orașele Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj, Craiova, Iași, Galați și Brăila.
Citește și: Șefa DNA reacționează în cazul Gabriel Oprea: ”Este un vot politic care blochează Justiția”
Ce spun inițiatorii protestului
„Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea”, au scris inițiatorii evenimentului pe Facebook.
„Că să fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut reţinerea, arestarea sau altă măsură preventivă. S-a cerut accesul liber al Justiţiei pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept şi ale democraţiei dacă este sau nu vinovat. Dar PSD şi acoliţii din ALDE şi PRU au pus statul de drept între paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poţi să furi, poţi să ucizi, poţi să faci orice dacă eşti parlamentar. Asta a decis Senatul, camera superioară a Parlamentului, instituţia fundamentală a democraţiei”, mai scriu aceștia pe pagina evenimentului.
Klaus Iohannis, nemulțumit
Votul din Senat l-a nemulțumit pe președintele Klaus Iohannis.
„Vinovăția unui om nu se stabilește printr-un vot, ci de către o instituție de judecată. Așadar, ar trebui depășită această etapă dacă vrem să luăm în calcul sănătatea unui sistem democratic normal și al statului de drept. Un stat de drept înseamnă că nimeni nu poate să fie mai presus de lege”, a spus Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui.
Citește și: Mama poliţistului Gigină, mesaj dureros: „Copilul meu complet desfigurat, cu gâtul retezat, cu chipul plin de sânge”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro