Liviu Dragnea a transmis că preşedintele nu este mediator între partide, ci între instituţiile statului. Liderul PSD a arătat că se va ţine cont de o parte din recomandările Comisiei de la Veneţia, dar nu de toate, şi a dat ca exemplu înfiinţarea acelei secţii pentru cercetarea magistraţilor.
„Domnul preşedinte nu se poate implica în activitatea parlamentară, a şi spus lucrul ăsta. În acelaşi timp, nu poate fi mediator între partidele politice”, a declarat Dragnea la finalul consultărilor în privinţa legilor justiţiei.
Liderul PSD a precizat că social-democraţii nu au venit la consultări pentru a-şi lua vreun angajament în faţa lui Iohannis. „Noi nu am venit în primul rând să ne luăm vreun angajament în faţa preşedintelui (…), ci doar am înţeles că îşi doreşte să ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Dragnea.
El a adăugat că s-a ţinut deja cont de aceste recomandări, fiind aprobată recent o ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei care va deveni lege în Parlament.
În plus, PSD nu susţine „un pact pe legile justiţiei”, ci „un acord politic pe un set de acţiuni care trebuie să refacă încrederea în sistemul de justiţie din România”.
„Nu ştiu cine a vorbit de pact în afară de presă. Eu n-am vorbit de pact, am înţeles că nici domnul preşedinte n-a vorbit de niciun pact (…) Dacă principiile pe care noi le-am prezentat astăzi vor fi însuşite de cineva, sigur că putem discuta, dar nu un pact pe legile justiţiei, ci un acord politic pe un set de acţiuni care trebuie să refacă încrederea în sistemul de justiţie din România, care să garanteze că în România nu se vor mai întâmpla abuzurile la care au fost supuşi mii de cetăţeni români, care să garanteze că judecătorii nu vor mai fi intimidaţi, presaţi sau chiar şantajaţi de către instituţii sau de către oameni din anumite instituţii sau de către structuri oculte (…). Preşedintele ne-a spus (…) că n-a avut niciodată ideea unui pact între noi şi dumnealui”, a declarat Liviu Dragnea după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.
Decalogul statului de drept, varianta PSD
PSD i-a pus pe masă preşedintelui Klaus Iohannis 10 principii pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept
1)Respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor
2)Stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse.
3)Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei.
4)Garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie – atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.
5)Garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice.
6)Răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au.
7)Lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare.
8)Garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii.
9)Principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile.
10) Principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.
Citește și: