Social-democraţii spun că în acest spaţiu virtual circulă mesaje violente, de incitare la ură şi că este necesară chiar răspunderea penală a celor care transmit astfel de idei.
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Tit Liviu Brăiloiu, cunoscut pentru afirmaţii jignitoare aduse unei colege din Opoziţie, i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să găsească o soluţie pentru această problemă.
„În acest moment, ne îndreptăm cu pași repezi spre aplicarea unor măsuri asemenea celor adoptate în Turcia, China, Egipt, Iran sau Coreea de Nord”, a transmis Opoziţia, care critică dur iniţiativa social-democraţilor.
Tit Liviu Brăiloiu: Nu avem pentru Facebook niciun control!
”Nu avem pentru Facebook niciun control. Credeți că guvernul poate iniția acest tip de legislație?”, a întrebat senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu, în cadrul audierii ministrului de Interne.
“Sunt aspecte serioase pe care le avem în vedere, însă răspunsul nu poate fi decât unul singur: evident că legislația actuală nu acoperă toate aceste nevoi și eu cred că este absolut necesar să facem o evaluare, în așa fel încât să acoperi cadrul juridic pentru a putea fi pregătiți să luăm măsuri serioase împotriva tutror aspectelor pe care le-ați enunțat. Persoane cunoscute sunt în atenția structurilor de ordine publică și de cele mai multe ori fac și obiectul unor dosare penale. Eu cred că o astfel de evaluare trebuie dezbătută inclusiv la nivelul societății civile. Este un demers pe care noi avem toată disponibilitate să îl facem. În acest moment, pe legislația actuală, este destul de greu să ducem către o finalitate normală a tuturor măsurilor”, a răspuns Carmen Dan, prezentă la audierea în comisie, pe tema violenţelor de la Mitingul Diasporei, din 10 august.
Şerban Nicolae: Cei care scriu „Mergem să dăm foc!” să ştie că există sancţiune penală
Libertatea l-a întrebat pe senatorul PSD Şerban Nicolae ce anume ar trebui să prevadă un astfel de proiect de lege.
„Teoria este în felul următor, reţelele de socializare sunt mijloace de comunicare în masă, se adaugă televiziunii, presei online, radioului şi celorlalte mijloace. Ori, sunt la fel de periculoase comunicările care incită la ură, la violenţă, la acte de agresiune şi la răsturnarea ordinii de stat şi atac armat împotriva ţării, încă, mergând pe toată plaja asta de ameninţări, poate unii nu îşi dau seama de răul pe care pot să îl facă. Poate spun: Haide domnule, am spus şi eu aşa, nu trebuie să mă luaţi în serios”, a explicat Nicolae.
El a precizat că este de ajuns ca un om cu discernământ diminuat sau lipsă să comită un act de agresiune, pentru că aşa a văzut pe reţelele de socializare, cum la fel de uşor poate să o facă pentru că a văzut la televizor.
„Eu cred că faptele de acest tip trebuie sancţionate ca orice altă formă de incitare şi de agresiune indusă”, a spus el, arătând că nu se pune problema de a interzice ceva.
Şerban Nicolae afirmă că cei care scriu pe Facebook şi pe reţelele de socializare trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru mesajele pe care le transmit.
„Atunci când, de exemplu, se pozează cu arme de foc sau cu arme albe, care arată că pregătesc cocktail-uri Molotov sau pur şi simplu incită, cu formule de genul „mergem să ardem, să dăm foc, să spargem capetele nu ştiu cui”, ar trebui să ştie că există sancţiune şi penală şi contravenţională pentru asemenea acte”, a exemplificat senatorul PSD.
Potrivit parlamentarului, aceste persoane se ascund în spatele anonimatului şi a faptului că nimeni nu a reglementat acest aspect al reţelelor de socializare.
Opoziţia atacă: Ne îndreptăm cu pași repezi spre aplicarea unor măsuri asemenea celor adoptate în Turcia, China, Egipt, Iran sau Coreea de Nord
„Audierile de astăzi din Comisia de apărare a Senatului s-au încheiat cu o concluzie ad-hoc: este necesară actualizarea Legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. (…) Mai mult decât atât, s-a pus în discuție și eventualitatea supravegherii mai atente a conturilor de pe rețelele de socializare și, probabil, că se dorește înființarea unui departament de cenzură și/sau de îngrădire a dreptului la liberă exprimare”, ne-a declarat senatorul USR George Eduard Dircă.
Potrivit acestuia, „întreaga filosofie PSD-ista prezentată astăzi, în puține cuvinte, în cadrul comisiei se întemeiază pe discuțiile care au loc la nivel european, însă aceste discuții privesc definirea fenomenului FakeNews și protejarea cetățenilor de propagarea unor informații parțial adevărate sau inexacte care manipulează opinia publică”.
„Este evident că membrii comisiei de apărare nu au înțeles în totalitate care este esența dezbaterilor din cadrul Parlamentului European.
În acest moment la nivel european nu există o Directiva europeană privind fenomenul fake news dar este posibil că România să devină un “pionier” în acest domeniu la inițiativă unor parlamentari ai coaliției aflate la guvernare. Este evident că în acest moment ne îndreptăm cu pași repezi spre aplicarea unor măsuri asemenea celor adoptate în Turcia, China, Egipt, Iran sau Coreea de Nord”, a mai declarat Dircă.
Citește și:
VIDEO / Președintele Coaliției pentru Familie: „Copii bătuți? Femei ucise de soți? Accidente!”