O soluţie în sensul creşterii gradului de colectare a TVA ar fi preluarea bunelor practici ale altor state membre, după consultări cu mediul de afaceri și Comisia Europeană, mai spune companie.
Informatizarea, soluția experților
”Există soluţii care au avut un rol important atât în creşterea gradului de colectare, cât şi din perspectiva impactului pozitiv asupra mediului de afaceri, precum: Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare, sau menţinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”, a afirmat Daniel Anghel, liderul diviziei de impozite şi taxe indirecte al PwC pentru Europa Centrală şi de Est.
Potrivit studiului, România a înregistrat o îmbunătăţire în privinţa colectării de TVA pe parcursul anului 2015, datorită reducerii TVA la alimente până la 9%.
Contul separat de TVA, sperietoarea firmelor
Guvernul a introdus recent contul separat de TVA, măsura fiind opțională de la 1 octombrie și obligatorie pentru toate firmele începând cu 1 ianuarie 2018. Măsura a fost aspru criticată de reprezentanții mediului de afaceri. Problema este că firma nu are acces la banii din contul de TVA și, astfel, practic, statul ia 19% din banii tuturor firmelor. Această măsură creează un gol de finanțare companiilor.
Măsura a fost modificată în comisiile din Parlament, astfel că de la 1 ianuarie doar companiile statului și cele care au contracte publice. Însă este de așteptat ca măsura să treacă în varianta Guvernului prin Legislativ din cauza nevoii masive de bani a statului.
Vosganian și oul din tigaie
Deputatul ALDE Varujan Vosganian a făcut înconjurul rețelelor sociale ieri, după ce a scris pe pagina sa de Facebook că țăranii care pun în tigaie un ou de la găina din curte păgubesc bugetul cu 50 de bani.