Conform proiectului, „se avizează de principiu tarifele locale pentru serviciul public de alimentare cu energie termică prin sistemul centralizat de încălzire a municipiului Bucureşti, după cum urmează: tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane la nivelul de 141,17 lei/Gcal (fara TVA); tarif pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar la nivelul de 80,39 lei Gcal (fără TVA)”.
Totodată, RADET propune modificări şi la preţurile de producere şi distribuţie a energiei termice la centralele termice de cvartal la un nivel de 332,45 de lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizată consumatorilor casnici şi la 361,97 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici.
„Se avizează de principiu preţurile de producere a energiei termice la Centrala Termică – Casa Presei Libere (CPL) la un nivel de 171,37 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnici şi la un nivel de 195,66 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici”, se mai precizează în proiectul de hotărâre.
Majorarea este justificată de către RADET prin faptul că producătorii de energie termică au primit deja din partea ANRE creșteri de preț pentru energia termică. Astfel, ELCEN București – care produce aproape toată apa caldă și căldura din Capitală – a primit un tarif de 193,57 lei pe gigacalorie, în urcare cu 27,84%. De asemenea, alți doi producători mai mici au primit și ei majorări de la ANRE. Este vorba de CET Grivița – care are un preț de 194,81 lei pe gigacalorie (+30,34%), iar Vest-Energo a primit un preț de 193,51 lei pe aceeași cantitate (+23,8%).
Ultima modificare de tarif la RADET a avut loc în anul 2011. Regia, care se află în insolvență, la fel ca și ELCEN, aduce și alte argumente pentru creșterea de preț.
Astfel, prețul apei reci a crescut în etape de la 2,26 lei pe metrul cub la 4,13 lei pe metrul cub, în vreme ce tariful de canalizare a urcat de la 0,5 lei pe metrul cub la 0,92 lei pe metrul cub.
Pe de altă parte, regia recunoaște că foarte mult se pierde în rețea. ”Din analiză, se constată că, începând cu 1 iulie 2017, costurile aferente activtății de distribuție și transport au fost influențate de creșterea costului specific cu energia termică pierdută la transport și distribuție de la 44,17 lei pe gigacalorie (în tariful actual) la 56,07 lei pe gigacalorie”, se menționează în acesta.
În fine, a crescut și costul apei de adaos de la 6,81 lei pe gigacalorie la 12,72 lei pe gigacalorie. Apa de adaos este folosită pentru echilibrarea sistemului.
Un alt motiv pentru care prețul ar trebui să crească este, potrivit RADET, faptul că tot mai mulți bucureșteni s-au debranșat de la sistemul centralizat. Astfel, dacă în anul 2011 se furnizau 4,2 milioane de gigacalorii, acum se mai consumă doar 3,4 milioane de gigacalorii. Cum cantitatea scade, dar costurile de producție cresc, acest lucru înseamnă că persoanele care rămân conectate la sistem sunt forțate să împartă un cost mai mare. Iar RADET l-a calculat că ar trebui o majorare de 22%.
Reamintim, atât RADET, cât și ELCEN se află în insolvență. ELCEN are de recuperat datorii de peste 3 miliarde de lei de la RADET, dar aceasta din urmă argumentează că cea mai mare parte sunt penalități. Primăria București vrea să cumpere ELCEN de la Ministerul Energiei, iar Guvernul a aprobat recent un proiect de act normativ care creează cadrul legal în acest sens.
Aceasta este o promisiune mai veche a primarului general Gabriela Firea.
proiect radet privind scumpirea gigacaloriei cu 32% by phradamon on Scribd
Citește și: VIDEO/ Un proiect îngropat în bălăriile Bărăganului. „Autostrada bicicliștilor”, drumul betonat spre cârciuma din sat