Alphabet, holdingul care controlează Google, negociază o posibilă investiție în Lyft, scrie Reuters, care citează surse. Potrivit Bloomberg, investiția ar fi de un miliard de dolari.
Relația dintre Google și Uber este una foarte complicată: pe de o parte Google a investit în Uber 258 de milioane de dolari în anul 2013, evaluând la acel moment Uber la 3,7 miliarde de dolari.
Între timp, Uber s-a dezvoltat tot mai mult, a adus și alți acționari, iar acum are o valoare de 68 de miliarde de dolari.
Proces pentru tehnologia mașinilor care se conduc singure
Pe de altă parte, Google a dat în judecată Uber, pe care o acuză de furt de tehnologie. Mai exact, Google acuză că un fost inginer al său a descărcat 14.000 de documente secrete despre tehnologia sa pentru mașinile autonome. Acesta și-a fondat propria companie, care apoi a fost cumpărată de Uber. Google susține că, astfel, tehnologia sa a ajuns la Uber, dar aceasta din urmă neagă.
De asemenea, Google a semnat un parteneriat în luna mai cu Lyft, principalul rival al Uber în SUA. Lyft are ca acționar și gigantul auto General Motors. Parteneriatul dintre Google și Lyft vizează fix mașinile care se conduc singure, adică exact subiectul ”fierbinte” al procesului cu Uber.
Lyft a început de curând să se extindă, anunțând în august că serviciile sale sunt disponibile în 40 de state americane, acoperind 94% din populația SUA.
Lyft a primit în luna aprilie o finanțare de 600 de milioane de dolari, compania fiind evaluată la 7,5 miliarde de dolari. Deși suma este mai mare față de evaluarea de 5,5 miliarde de dolari din urmă cu un an, este de aproape zece ori mai puțin decât Uber.
Scandal după scandal la Uber
Pe de altă parte, Uber este învăluită într-o mulțime de scandaluri. FBI investighează compania că a folosit software care a interferat cu sistemele Lyft, iar autoritățile din Portland tocmai ce au anunțat că Uber a folosit un soft cu ajutorul căruia șoferii săi evitau controalele, potrivit Reuters.
Mai mult, fondatorul său – Travis Kalanick – a fost forțat să demisioneze din cauza unor scandaluri de hărțuire sexuală din cadrul companiei.
Concurența chineză
Mai mult, Uber s-a trezit deodată cu noi rivali. Chinezii de la Didi Chuxing au forțat Uber să se retragă din China și de curând au început să investească în alte companii care concurează Uber în diverse regiuni ale lumii: Grab (Asia de Sud-Est), Careem (Orientul Mijlociu) și Taxify (Europa). Aceasta din urmă este prezentă și în România și s-a lansat de curând și la Londra, una dintre principalele piețe ale Uber.
Didi Chuxing are între acționari gigantul american Apple, dar și grupul japonez de tehnologie SoftBank și giganții chinezi ai internetului Tencent și Alibaba.