UPDATE. ora 14.00 „Legat de rectificarea bugetară – este a doua rectificare bugetară, este, de asemenea, pozitivă. Vreau să menţionez că a avut la bază această rectificare consultări cu toate ministerele şi s-a urmărit încadrarea în deficit 2,96% din PIB, s-a şi reuşit acest lucru, rezultatele economice de până în prezent argumentând astfel posibilitatea realizării unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat iniţial. De asemenea, a avut loc o creştere a PIB-ului estimat de la 837,2 miliarde la 842,5 miliarde de lei”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, în deschiderea ședinței de Guvern.
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, se alocă fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale din educație și sănătate.
Guvernul ia în calcul o creștere economică de 6,1% față de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare și de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017.
Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde lei la 842,5 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 503,8 milioane lei.
Această rectificare bugetară asigură fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești în favoarea cadrelor didactice din preuniversitar, finanțarea sistemului de protecție a copilului și plata drepturilor persoanelor cu dizabilități, plata pensiilor militare și a unor drepturi salariale personalului medical, finanțarea programelor de sănătate.
Mai exact, s-au asigurat fonduri suplimentare, după cum urmează:
La bugetele locale s-au alocat 611,9 milioane lei pentru:
• plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, + 550 milioane lei
• finanțarea sistemului de protecție a copilului + 61 milioane lei
• finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat + 0,9 milioane lei
La Ministerul Muncii și Justiției Sociale s-au alocat în plus 630,9 milioane lei per sold; s-au asigurat suplimentar 537 milioane lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocațiilor de stat pentru copii, a indemnizațiilor pentru creșterea copilului și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizațiilorși 115,9 milioane lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat; au fost identificate şi economii la unele naturi de cheltuieli şi prin urmare s-au redus 22 milioane lei.
La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat în plus 363,5 milioane lei per sold. S-a asigurat suplimentar suma de 380 milioane lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă și polițiștilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum și pentru plata diferențelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii; s-a redus suma de 16,5 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli
La Ministerul Transporturilor au fost alocați 293,9 milioane lei per sold. S-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane lei pentru asigurarea cofinanțării naționale și a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020; s-a redus suma de 51,7 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;
La Ministerul Sănătății sunt prevăzuți în plus 281,0 milioane lei per sold. S-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane lei, în principal, pentru acțiunile și programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenti, personalului medical din structurile de primiri urgenţe, precum și pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate; s-a redus suma de 6,2 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.
La Ministerul Justiției au fost alocați în plus 232,1 milioane lei per sold. S-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane lei pentru achitarea tranșelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătorești care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției; s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;
La Ministerul Educației Naționale au mers în plus 30,0 milioane lei per sold. S-au asigurat 50 milioane lei pentru plata hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituțiile de învățământ universitar de stat; s-a redus suma de 20 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli;
Au mai fost alocate sume la Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate: 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale şi medicamente și la bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, 323 milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale.
Diminuări au fost operate la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-78,5 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (-52,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice si Fondurilor Europene (-43,7 milioane lei per sol, dar s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL), Ministerul Culturii și Identității Naționale (-27,8 milioane lei), Ministerul Mediului (-27,4 milioane lei), având în vedere, în principal, gradul de execuție a cheltuielilor.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, pe 10 noiembrie, că proiectul ordonanţei de urgenţă privind a doua rectificare bugetară pentru anul 2017 se va afla pe ordinea de zi a şedinţei Executivului din această săptămână.
A doua rectificare bugetară din acest an va fi una pozitivă, iar ministerele Muncii, Afacerilor Interne, Transporturilor, Sănătăţii, Justiţiei şi Educaţiei vor primi mai mulți bani.
Pe de altă parte, diminuări de ale fondurilor se vor înregistra la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului, informează MFP printr-un comunicat.
Rectificarea din noiembrie prevede diminuări la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-78,5 milioane lei), Ministerul Finanţelor Publice (-51,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (-43,7 milioane lei per sold, dar s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (-27,8 milioane lei), Ministerul Mediului (-27,4 milioane lei), având în vedere, în principal, gradul de execuţie a cheltuielilor.
Citește și: Adrian Năstase, atac dur la adresa lui Radu Banciu: ”Chiar nu știi nimic din ce-am făcut pentru țara asta, bă, gunoiule?”