Cuprins:
Pască – rețetă tradițională
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1/2 kg făină;
- 150 g zahăr;
- 250 ml lapte;
- un cubuleț drojdie;
- 200 ml ulei;
- 2 galbenușuri;
- un praf sare;
- esențe după gust;
Pentru umplutură:
- un kg brânză de vaci;
- 150 g stafide;
- 5 ouă;
- 200 g zahăr tos;
- 60 g unt;
- 3-4 linguri griș;
- coajă rasă de lamâie;
Pentru uns:
- un ou.
Mod de preparare
Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar galbenușurile se freacă bine cu sare. După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se framântă și se lasă la crescut o oră. Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie.
Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune brânza și deasupra ei crucea de aluat. Se unge cu ou bătut și se coace.
Rețetă pască fără aluat
Ingrediente pască fără aluat
(pentru o formă rotundă de 20 cm)
- 4 ouă medii;
- 80 grame îndulcitor praf;
- 125 grame iaurt natural degresat (2% grasimi);
- 50 grame amidon de porumb;
- 500 grame de branza de vaci degresată;
- 25 de grame de gluten;
- coajă rasă de la o lămâie mare;
- 1/2 plic praf de copt;
- esență de vanilie;
- esență de lămâie.
Cum se face pasca fără aluat
Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat, se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate, se încorporază cu grijă brânza de vaci degreasată foarte bine scursă și iaurtul.
Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și se cern. Se încorporează mixul de amidon, praful de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus. Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetază forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine.
Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca fara aluat să se răcescă în forma (circa 5 minute), apoi o se răstoarnă pe un grătar și o lăsam să se răcească complet. Ideal ar fi după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Pască cu smântână
Ingrediente pască cu smântână
Pentru aluat:
- 1 kg făină;
- 200 g unt;
- 8 gălbenușuri;
- 300 g zahăr;
- coajă de lămâie;
- 1 cană cu lapte dulce;
- 1 lingură drojdie de bere;
Pentru umplutură:
- 1 kg smântană groasă;
- 3 gălbenușuri;
- 1 plic de vanilie;
- coajă de lamâie;
- 100 g stafide;
- 300 g zahăr;
- câteva fructe confiate;
- sare.
Mod de preparare
Se frământă aluatul, care se pune la dospit o oră, apoi se împarte în 2-3 părti egale și se întinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana în jurul unei cratițe unse cu unt. Umplutura se realizează combinând zahărul, stafidele, coaja de lămiie, fructele confiate, vanilia și gălbenușurile frecate separat cu smântâna. În mijlocul vasului se pune o parte din umplutură ceva mai înaltă decât aluatul.
Se dă vasul la cuptor și se coace ca orice cozonac. Când aluatul este rumenit, pasca este coaptă. Se pune peste gura cratiței un platou, se răstoarna pasca, apoi, cu grija, se întoarce pe o farfurie.
Truc: Pentru un aspect deosebit trebuie sa ungem aluatul la vedere, din cratiță cu gălbenuș de ou, bătut cu zahăr.
Pască cu brânză şi smântână
Ingrediente pentru pască cu brânză şi smântână
Pentru aluat:
- 300 g faină;
- 25 g drojdie;
- 20 g zahăr;
- 30 ml ulei;
- 2 bucati gălbenuşuri;
- 150 ml lapte călduţ;
- 1 praf sare;
- 1 lingură de coajă rasa de la jumătate de lamâie;
Pentru umplutură:
- 300 g brânză grasă;
- 300 ml smântână grasă;
- 4 bucăți ouă;
- 4 linguri de griş;
- 100 g zahăr;
- 1 cească coajă şi zeamă de la o lămâie;
- 1 plic de zahăr vanilat;
- 1/2 fiola de esenţă de rom;
- 1 cească de stafide.
Mod de preparare
Pentru aluat: se dizolvă drojdia în laptele cald, se pune o lingură de zahăr şi două de faină şi se lasă la cald până creşte bine maiaua. Făina se cerne într-un lighean, în mijloc se toarnă maiaua, se amestecă puţin, apoi, pe rând, se adaugă sarea, gălbenuşurile, uleiul şi coaja de lamâie. Se framântă bine aluatul, pâna devine fin şi neted, şi se lasă la crescut o oră. Din aluat se opreşte o bucățică din care se modelează crucea, iar restul se întinde doar pe fundul tăvii.
Pentru umplutură: se amestecă brânza cu smântâna şi se mixează cu blederul de mâna pentru a scapa de cocoloaşele de brânza. Astfel se obţine o cremă spumoasă, în care se adaugă şi restul ingredientelor şi se omogenizează.
Crema de brânză obşinută se toarnă peste aluatul din tavă, care se dă la cuptor la 180°C. Când începe să se rumenească, se montează deasupra crucea făcută din aluatul pus deoparte. Pasca este gata când trece testul scobitorii.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Reteță de pască făcută la mașina de pâine
Ingrediente pască făcută la mașina de pâine
Pentru aluat:
- 500 g de făină;
- 250 ml de lapte;
- 125 g de zahăr;
- 100 ml de grăsime (unt topit și ulei);
- 25 g de drojdie;
- 2 gălbenușuri;
- esență de vanilie;
- esență de rom;
- coajă de lămâie;
- sare;
Pentru umplutură:
- 500 g de branză dulce de vaci;
- 2 ouă;
- 1 pahar de zahăr pudră;
- 80 g de unt topit;
- 2 plicuri de zahăr vanilat;
- coajă de lămâie;
- 2 linguri de făină;
- o mână de stafide înmuiate în rom timp de o oră.
Mod de preparare pască făcută la mașina de pâine
Pentru aluat: Zahărul se dizolvă în lapte cald și împreună cu gălbenușurile, sarea, o parte din grasime și arome, se pun în cuva mașinii de pâine. Se adaugă toată făina și drojdia granulată dizolvată în puțină apă călduță (dacă folosim drojdie proaspătă, atunci facem o maia). Se porneste mașina de pâine și în primele 10 minute de frământare se picură câte puțin, tot restul grăsimii. Se alege programul pentru aluaturi dulci, grase, iar după aproximativ o oră și jumătate, aluatul este gata.
Se scoate aluatul și se împarte în două. Într-o tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt se asează o foaie, iar din restul de aluat se face o împletitură în trei care se așează peste foaia de cocă, formând un inel. Se lasă la crescut pentru încă 30 de minute.
Pentru umplutură: se mixează bine toate ingredintele, iar stafidele se adaugă la final. După ce aluatul a crescut în tavă, chiar înainte de a baga pasca la cuptor, se pune compoziția de brânză în compoziția formată în tavă.
Se coace, la început la foc mai iute, 180 grade Celsius, apoi se scade temperatura la 165 de grade și se lasă timp de 35 – 40 de minute. La final, faceți testul cu scobitoarea, să verificați dacă s-a copt.
Pască rapidă fără aluat
Ingrediente pască rapidă fără aluat
- 5 linguri de făină;
- 800 g brânză de vaci;
- 200 ml smântană;
- 1 plic de budincă de vanilie;
- 200 gr de zahăr pudră brut;
- 5 ouă;
- 1 linguriță de praf copt;
- vanilie;
- 2 mâini de stafide puse la hidratat în apă călduță cu miere (sau zahăr);
- vanilie.
Mod de preparare
Se amestecă brânza cu smântâna, gălbenușurile și zahărul pudră. Praful de budincă de vanilie, făina și praful de copt se amestcă, apoi se încorporează și ele. Se adaugă vanilia și stafidele, se amestecă, iar la final se încorporează și albușurile bătute spumă. Aluatul se poate pune în orice formă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă cuptor, la foc mic, până se rumenește deasupra și chiar dacă pare necoaptă la mijloc o scoatem. Se va întări când se va răci.
Pască cu fructe de pădure
Ingrediente
- 800 g brânză de vaci;
- 1 plic budincă vanilie;
- 2o0 ml smântană;
- 5 linguri făină;
- 200 gr zahăr pudră brut;
- 5 ouă;
- 1 linguriță praf copt;
- vanilie;
- 2 mâini de fructe pădure (proaspete sau congelate).
Mod de preparare
Brânza, smântana, zahărul și gălbenușurile se amestecă cu făina, praful de copt și plicul de budincă și conținutul unei păstăi de vanilie. Trebuie un pic de atenție, să nu se formeze cumva cocoloașe. Se încorporează cu grijă și albușurile bătute spumă. Apoi fructele.
Într-o formă de tort cu margini detașabile se pune hârtie de copt. Apoi se toarnă compoziția și se bagă la cuptorul încins până se rumenește deasupra. Chiar dacă pare că este încă moale, se va întări după ce o scoateți.
Rețetă de pască cu ciocolată
Ingrediente
Pentru aluat:
- 250 g făină;
- 125 g margarină;
- 1 ou;
- 65 g zahăr;
- 1 praf sare;
- margarină pentru uns forma;
Pentru umplutură:
- 100 g ciocolată de menaj;
- 2 linguri cacao;
- 2 linguri făină;
- 200 ml lapte;
- 4 ouă;
- 100 g de margarină;
- 1 plic de vanilie.
Mod de preparare
Se prepară aluatul din făină, margarină, ou, zahăr şi un praf de sare. Se frământă, apoi se lasă la dospit. Se întinde cu sucitorul o foaie potrivit de groasă şi se întinde în forma de copt specială. Se topeşte ciocolata pe baie de aburi, se adaugă margarina, cacao şi vanilie. Se toarnă laptele treptat şi se amestecă până când compoziţia se îngroaşă. Separat, se bat ouăle, se adaugă zahărul, apoi se toarnă peste ciocolată.
Peste aluatul din tavă, se pune hârtie de copt cu boabe de fasole deasupra, pentru a-şi păstra forma. Se dă la cuptor şi se lasă cam 15 minute. După ce este gata, se scoate şi se îndepărtează foaia cu boabele de fasole.
Se toarnă umplutura, şi se dă din nou la cuptor, încă 20 de minute. Cu 5 minute înainte de a scoate forma din cuptor, se decorează cu jumătăţi de nuci sau migdale. Înainte de servire, se pudrează cu zahăr.
Pască cu stafide şi coajă de portocale dulce
Ingrediente
Pentru aluat
- 120g făină de caju sau de migdale;
- 80g făină de floarea-soarelui;
- 2 curmale;
- esenţă de vanilie raw;
- sirop de agave după gust;
- ½ ceaşcă apă;
Pentru umplutură
- 100g caju;
- ½ ceaşcă sirop de agave;
- 70 grame stafide;
- 2 linguriţe coajă de lămâie;
- 70 grame coajă de portocală confiată sau deshidratată;
- 50g unt de cacao;
- linguriță de turmeric sau şofran;
- 100g nucă de cocos uscată, răzuită fin.
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele pentru aluat într-un blender, până rezultă o pastă elastică şi groasă. Se presează aluatul într-o formă de tort, cu marginile ridicate.
Se amestecă toate ingredientele pentru umplutură, mai puţin stafidele şi coaja de portocală, până se obține un lichid gros ca smântâna. Se adaugă nuca de cocos răzuită până se obține o pastă groasă. Se adaugă stafidele şi coaja de portocală şi se potrivește după gust cantitatea de sirop de agave.
Se umple forma din aluat şi ornaţi cu stafide, frunze de mentă, coajă de portocală confiată în casă sau căpșuni.
Pască cu cremă de brânză dulce și glazură
Ingrediente
Pentru aluat:
- 3 ouă;
- 100 g unt;
- 6 linguri zahăr;
- 25 ml ulei de floarea-soarelui;
- un praf sare;
- coaja de la 1-2 lămâi;
- 35 g drojdie;
- 125 ml lapte;
- 500 g făină;
- unt pentru tapetat tava;
Pentru umplutură:
- 400 g brânză dulce;
- 200 g stafide;
- 5 ouă;
- esenţă de vanilie;
- 200 g zahăr;
Pentru ornat:
- un ou pentru uns;
- 50 g ciocolată topită pentru glazură;
- 50 g nucă de cocos.
Mod de preparare
Se pregătește maiaua cu puțină făină, zahăr, drojdie și lapte. Se cerne făina și se adaugă restul ingredientelor, laptele, uleiul călduț și maiaua. Se încorporează, se acoperă aluatul și se lasă să crească aproximativ 50 de minute. Se bat albușurile spumă cu zahărul și se formează bezeaua. Brânza dulce se amestecă cu gălbenușurile, stafidele și vanilia și, la final, se adaugă bezeaua.
Aluatul se împarte în două. Se fac două forme, una de coș și alta de colac împletit. Se întinde crema de brânză în coșul de aluat, deasupra se pune colacul împletit, se ung cu ou și se bagă în cuptor. Se servește ornată cu glazură de ciocolată, nucă de cocos şi ornamente pentru Paşte.
Pască pentru Paște – rețetă dietetică
Ingrediente
- 4 ouă medii
- 80 grame îndulcitor praf
- 500 grame de brânză de vaci degresată
- 125 grame iaurt natural degresat (2% grăsimi)
- 50 grame amidon de porumb
- 25 grame gluten
- coajă rasă de la o lămâie mare
- 1/2 plic praf de copt
- esențe (lămâie, vanilie)
Cum se face rețeta dietetică de pască pentru Paște
Separăm gălbenușurile de albușuri. Mixăm albușurile in care punem un praf de sare(un var de cutit de sare), până obținem o spumă fermă. Într-un vas separat, mixăm gălbenușurile, amestecate cu indulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul.
În gălbenușurile mixate, încorporăm cu grijă, branza de vaci degreasată foarte bine scursa și iaurtul. Amestecam amidonul, glutenul și praful de copt și le cernem. Încorporam mixul de amidon,praf de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus.
Adăugăm și albusurile mixate în aluatul format și le amestecăm cu grijă, tot de jos în sus. La sfârșit, adăugam coaja de lămâie rasă și esențe. Vom obține un aluat pufos și foarte parfumat.
Tapetăm forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine. Adăugăm aluatul și îl nivelăm cu grijă. Coacem pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute.
După ce s-a copt, o scoatem din cuptor, lăsăm pasca să se răcescă în forma (circa 5 minute), apoi o răsturnăm pe un grătar și o lăsam să se răcească complet.
Ideal ar fi după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.
Rețetă de pască aromată
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1 lingură drojdie de bere
- 1 kg făină
- 8 gălbenușuri
- coaja de lămâie
- 1 cană cu lapte dulce
- 300 g zahăr
- 200 g unt
Pentru umplutură:
- 1 kg smântană groasă
- 3 gălbenușuri
- vanilie
- coajă de lamaie
- 100 g stafide
- 300 g zahăr
- câteva fructe confiate
- sare
Mod de preparare
Se frământă aluatul, care se pune la dospit o oră, apoi se împarte în 2-3 părti egale și se întinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana în jurul unei cratițe unse cu unt.
Umplutura se realizează combinând zahărul, stafidele, coaja de lămiie, fructele confiate, vanilia și gălbenușurile frecate separat cu smântâna. În mijlocul vasului se pune o parte din umplutură ceva mai înaltă decât aluatul. Se dă vasul la cuptor și se coace ca orice cozonac.
Când aluatul este rumenit, pasca este coaptă. Se pune peste gura cratiței un platou, se răstoarna pasca, apoi, cu grija, se întoarce pe o farfurie.
Rețetă pască cu brânză dulce
Ingrediente
- 200 g zahăr
- 200 g unt
- 25 g drojdie
- coaja de lămâie şi portocală
- 1 kg brânză de vaci
- 2 linguri smântână
- 2 linguri făină
- 4 ouă
- 250 g zahăr
- 200 g stafide
- 2 pliculete zahăr vanilat
- coajă de lămâie şi de portocală
- 1 praf sare
- 60 ml lapte
- 300 g făină
Cum se face pasca cu brânză dulce
Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.
Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.
Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.
Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă.
Sursa. Rețete.unica.ro
Pască cu brânză de vaci, stafide și rom
Ingrediente
- 2 linguri rase de făină
- 100 g zahăr
- 6 ouă
- 1 lingură rom
- 200 g stafide
- 600 g brânză de vaci
Pentru umplutură
- 1 lingura lapte
- 1 linguriță praf de copt
- 50 g zahăr
- 1 gălbenuş
- 125 g făină
- 50 g unt moale
Pentru aluat
- coaja unei lămâi
Pentru tavă
- 20 g unt
Mod de preparare
Se aleg stafidele si se pun sa se umfle în apa calda cu rom. Pentru aluat, se bate bine untul înainte si apoi se amesteca cu galbenusul, zaharul, faina, praful de copt si laptele. Se framânta cinci minute, se aduna într-o bila si se da la rece pentru doua ore. Se scoate cu un sfert de ora înainte de a da pasca la cuptor.
Se întinde aluatul si se asaza într-o forma rotunda unsa cu unt. Pentru umplutura, galbenusurile se freaca cu zaharul pâna ce se obţine o crema spumoasa si alba în care se adauga faina, coaja de lamâie si brânza bine scursa si pasata sau mixata. Se bat albusurile cu un praf de sare si se adauga în brânza amestecând cu delicateţe.
Se varsa în tava jumatate din amestecul de brânza, se presara stafidele scurse si apoi se pune a doua parte a brânzei.
Se da la cuptor pentru 50 de minute si se lasa sa se raceasca în tava.
Sursa: Rețete.unica.ro
Pască cu cremă de brânză dulce
Ingrediente
Pentru aluat:
- 3 ouă
- 100 g unt
- 6 linguri zahăr
- 25 ml ulei de floarea-soarelui
- un praf sare
- coaja de la 1-2 lămâi
- 35 g drojdie
- 125 ml lapte
- 500 g făină
- unt pentru tapetat tava
Pentru umplutură:
- 400 g brânză dulce
- 200 g stafide
- 5 ouă
- esenţă de vanilie
- 200 g zahăr
Pentru ornat:
- un ou pentru uns
- 50 g ciocolată topită pentru glazură
- 50 g nucă de cocos
Mod de preparare
Se pregătește maiaua cu puțină făină, zahăr, drojdie și lapte.
Se cerne făina și se adaugă restul ingredientelor, laptele, uleiul călduț și maiaua. Se încorporează, se acoperă aluatul și se lasă să crească aproximativ 50 de minute.
Se bat albușurile spumă cu zahărul și se formează bezeaua. Brânza dulce se amestecă cu gălbenușurile, stafidele și vanilia și, la final, se adaugă bezeaua.
Aluatul se împarte în două. Se fac două forme, una de coș și alta de colac împletit. Se întinde crema de brânză în coșul de aluat, deasupra se pune colacul împletit, se ung cu ou și se bagă în cuptor. Se servește ornată cu glazură de ciocolată, nucă de cocos şi ornamente pentru Paşte.
Pască poloneză
Ingrediente:
Pentru aluat
- 150 g făină
- 75 g de zahăr pudră
- 1 ou
- 100 g unt
- 2 linguri de cacao
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- 1 plic praf de copt
- 150 ml lapte
- Pentru umplutură
- 500 g brânză proaspătă de vaci
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 3 linguri făină
- 100 g stafide
- 1 esență de rom
Pentru glazură
- 3 linguri apă
- 4 linguri zahăr
- 3 linguri cacao
- 1 lingură unt
Mod de preparare
Ca să faci pască poloneză, prima oară trebuie să începi cu aluatul. Într-un bol se freacă oul cu zahăr cu un mixer, apoi se pune untul moale și se încorporează până totul devine o cremă.
Se adaugă apoi ingredientele uscate cernute: zahărul vanilinat, cacaua, făina și praful de copt. Se adaugă apoi laptele și se continuă încorporarea.
Într-o tavă rotundă se pune compoziția, dar doar trei sferturi din ea. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15 minute.
În acest timp, faci compoziția pentru umplutură. Se amestecă cu un mixer toate ingredientele și apoi se toarnă peste blatul deja copt.
Când scoți pasca din cuptor, o lași la răcit în formă. E bine să ai o formă cu marginile detașabile. După ce s-a răcit măcar 30 de minute, o scoți din formă și o mai lași la răcit.
Pentru glazură, pui toate ingredientele într-o crăticioară și amesteci astfel încât să obții o textură fină și puțin groasă.
Se pune peste pasca răcită și poți decora cu flori comestibile sau mentă.
Sursa: Libertatea pentru femei
Pască cu brânză sărată
Ingrediente
Aluat
- 500 g făină
- 1 vârf cuțit de sare
- 25 g drojdie proaspătă
- apă călduță
Umplutură
- 300 g brânză de oaie
- 170 g telemea de vacă
- sare
- 6 linguri smântână
- 1 ouă
- piper
- mărar
- 1 gălbenuș
Mod de preparare
Aluat
Întâi, trebuie să ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Se prepară mai întâi maiaua, pe care o faci din drojdie frecată cu 2 linguri de făină și puțină apă călduță. O lași la crescut, iar când a făcut spumă deasupra este gata.
Într-un bol mare se pune făina și sarea și în mijlocul ei se face o gaură. Se adaugă maiaua crescută și se frământă până se formează un aluat. Poți adăuga apă astfel încât aluatul să devină ca un cozonac, la consistență.
Ai grijă să nu pui prea multă apă, sau aluatul va devenit mult prea lipicios. Când ți se desprind mâinile de aluat, unge-l cu puțin ulei și acoperă-l cu un prosop curat.
Lasă-l la crescut pentru măcar o oră, timp în care vei prepara umplutura.
Umplutură
Amestecă brânza de oaie sfărâmițată cu telemeaua. Adaugă sare și piper după gust, apoi pune s,ântâna și oul. Amestecă bine cât să obții o umplutură omogenă. Adaugă mărar proaspăt sau uscat și lasă deoparte.
Acum, după ce aluatul a crescut, pune-l pe masa de lucru pe care ai uns-o cu puțin ulei, la fel și mâinile. Întinde aluatul într-o formă rotundă și pune-l într-o tavă rotundă. Pune umplutura în mijlocul lui. Apoi, adu marginile aluatului puțin peste umplutură. Le poți împleti sau poți să îți păstrezi puțin aluat pe care să îl împletești și să îl pui pe margini.
Unge toată pasca cu gălbenuș de ou și pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Ar trebui să stea cam 40-50 de minute la cuptor. După ce ai scos pasca din cuptor, las-o la răcit în tavă, apoi scoate-o din tavă și mai las-o puțin la răcit. O poți decora cu zahăr pudră.
Cât costă să faci pască acasă – preţul ingredientelor în 2024
Dacă nu ştii cât te-ar costa să faci pască, îţi prezentăm în continuare o listă de preţuri ale ingredientelor. Preţurile sunt orientative şi sunt pentru principalele ingrediente, cele cu valoarea cea mai ridicată.
- Făină: 2,5-4 lei kg;
- Zahăr: 5-7 kg;
- lapte: 5-10 lei l;
- Drojdie: 2-4 lei 50g;
- Ulei floarea soarelui: 5-8 lei;
- Ouă: 1-1,5 lei bucata;
- Brânză vaci: 20-30 lei kg;
- Brânză telemea (vacă sau oaie): 30-60 lei kg;
- Stafide: 2-4 lei 100g;
- Unt: 8-15 lei 200 g;
- Margarina: 5-6 lei 250 g;
- Griş: 2-5 lei 500 g;
- Iaurt: 4-6 lei 400 g;
- Smântână; 9-15 lei 400 g;
- Ciocolată menaj: 10-15 lei 100 g;
- Cacao: 5-10 lei 100 g;
- Sirop agave: 5-7 lei 100 g;
- Lămâi: 1-2 lei bucata.
Costica2023 • 12.12.2023, 13:06
Rețetele tradiționale de pască aduc aroma inconfundabilă a sărbătorilor pascale, fie cu brânză dulce clasică sau cu delicioasa combinație cu ciocolată