• Cel puțin 2.500 de români mor anual în străinătate.
• În prezent, trupurile a 23 de români se află în morgi din Italia, Spania, Germania, Franța, Ungaria, Grecia și SUA.
• Cum statul român nu are vreo obligație legală privind repatrierea, zac luni de zile în frigiderele morgilor sau sunt înhumați în absența familiei.
• O repatriere din vestul Europei costă aproximativ 7.000 de euro, iar una din altă zonă a lumii poate ajunge la 15.000 de euro.
Românii nimănui
Peste trei milioane de români sunt acum la muncă în străinătate. Au plecat pentru bani, au plecat dintr-o țară în care au considerat că nu aveau viitor. S-au dus să găsească un trai mai bun, iar unii au şi reușit. Ani de zile au trimis acasă bani pentru ca familiile lor să o ducă mai bine, și-au ridicat case în care, cândva, să se întoarcă. Unii și-au găsit sfârșitul departe de acele case noi, de familie, de rădăcini.
Viața le-a dat multe lovituri, dar nici după moarte nu au fost tratați cu demnitate. Totul se rezumă la bani și birocrație, chiar motivele pentru care mulți au părăsit România.
Potrivit Ministerului de Externe, costurile pentru repatrierea trupurilor românilor decedați în străinătate pornesc de la 3.000 de euro, în Europa, şi ajung până la 15.000 de euro pentru America sau Orientul Îndepărtat.
„Când e o moarte de bătrâneţe, altfel o suporţi. Când te sună noaptea acasă şi îţi spune ”ţi-am găsit nepotul mort în casă”, e altfel. Ni s-a spus că statul român nu ajută financiar”, ne-a povestit Claudia Pădurariu, mătuşa unui tânăr decedat în Anglia.
Statul plătește pentru repatrierea românilor care au fost victimele unor accidente rutiere grave, dar şi în cazul celor afectați de atentate teroriste sau calamități naturale. Legislația nu-i cuprinde şi pe românii care mor în țările unde au plecat la muncă şi ale căror familii nu-şi permit să acopere costurile repatrierii.
„Este de necrezut şi totuși este o realitate cruntă. O realitate cruntă cu care ne confruntăm zi de zi,” spune Leontin Cojocea, președintele unei asociații de voluntariat din Italia.
În Parlamentul României se discută despre schimbarea legislației.
„O soluție ar fi ca toți cei care pleacă din țară, indiferent de motive, să contribuie cu o sumă modică în vederea asigurării de sănătate,” susține Tamara Ciofu, deputat în Parlamentul României.
Statisticile oficiale arată că puțini dintre românii care pleacă la muncă în străinătate se gândesc că li s-ar putea întâmpla ceva rău. Nu se înregistrează la ambasade şi nici nu plătesc pentru asigurări care ar putea să acopere costurile repatrierii în caz de deces.
Vom dezbate acest subiect, pe larg, în primul episod al campaniei.
Mort pe plantaţie
O familie din Piatra Neamț este distrusă. Ruda lor plecată la muncă pe o plantație de măslini a murit la scurt timp după ce a părăsit România. Se întâmpla în 2011. După o lungă perioadă de căutări, familia a aflat că documentul care anunța decesul a fost rătăcit timp de şase ani.
„ În acel document era trecută ora decesului, era trecut că fratele meu a murit în jurul orei 10.00, la cules de măsline, pe plantaţie şi că ambasada a fost anunţată rapid. Ambasada a făcut demersurile şi a trimis documentele în România, dar undeva documentele s-au pierdut între Timişoara şi Borca”, spune sora românului decedat.
Şi acest caz îl vom aborda în detaliu în cadrul campaniei „Români până la moarte”.
Citește și: “Noaptea, ca plugarii” | Județul Vrancea, deszăpezit “cu dragoste” și fără licitație