Guvernul transmite că va continua să susțină tendința de creștere economică prin stimularea investițiilor publice, accelerarea atragerii de fonduri europene și îmbunătățirea colectării și reducerii evaziunii fiscale.

”Creșterea economică este și rezultatul încrederii mediului de afaceri în măsurile economice anunțate de Guvern pentru perioada următoare  – între care Legea prevenției, înființarea Fondului Suveran de Investiții –  dovedită inclusiv prin indicatorii de încredere calculați de Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al Executivului.

“Pentru 2017, ne-am propus să atragem fonduri europene consistente în economia românească, respectiv 5,2 miliarde euro. Totodată, monitorizez personal, prin întâlniri de lucru săptămânale, îmbunătățirea colectării și combaterea evaziunii fiscale. Sunt pârghii prin care susținem ritmul de creștere economică, astfel încât evoluția economiei să fie resimțită în viața de zi cu zi a românilor”, consideră premierul Sorin Grindeanu.

Reacția lui Dragnea

Liviu Dragnea a reacționat cu privire la cifrele creșterii economice făcute publice marți de către INS și a declarat că aceste date nu mai lasă loc de nicio interpretare răutăcioasă a programului PSD de guvernare și că această creștere economică se simte și în buzunarele românilor.

Elena Lasconi spune că Georgescu ar trebui consultat de un psihiatru. „Nu avem în program promovarea LGBTQ și nu vom trimite tineri pe front. E propagandă rusească”
Recomandări
Elena Lasconi spune că Georgescu ar trebui consultat de un psihiatru. „Nu avem în program promovarea LGBTQ și nu vom trimite tineri pe front. E propagandă rusească”

„Datele oficiale de la INS nu mai lasă loc de nicio interpretare răutăcioasă din partea criticilor programului PSD de guvernare. România are pe primul trimestru o creștere de 5,7% față de aceeași perioadă din anul anterior. Putem face comparația cu Germania 2,4% sau Franța 1,4%, care au raportat până acum la Eurostat. Dar cel mai important e că această creștere se simte efectiv în buzunarul românilor, care au avut parte în acest trimestru de majorări salariale și de reduceri de taxe”, a precizat Liviu Dragnea, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Victor Ponta consideră că este meritul său

Deputatul PSD Victor Ponta a declarat marţi că apreciază anunţul referitor la creşterea economică și consideră că este meritul guvernului pe care l-a condus.

„E meritul guvernului Cioloş că nu a stricat prea multe şi e meritul domnului Grindeanu că reuşeşte, deşi are atâtea moaşe copilul, să se ocupe de copilul economiei bine. Cu cât îl lasă moaşele mai mult, cu atât o să aibă succes mai mare. Văd că una din moaşe s-a apucat de golf acum, domnul Iohannis, domnul Dragnea are probleme cu SIPA, deci dacă îl lasă pe Grindeanu să guverneze, o să fie bine”, a menţionat Ponta, conform Agerpres.

De ce neutralitatea României, dorită de Călin Georgescu, reprezintă propagandă rusă
Recomandări
De ce neutralitatea României, dorită de Călin Georgescu, reprezintă propagandă rusă

Unii specialiști privesc cu scepticism creșterea economică

Această creş­tere economică este privită cu scep­ticism de către unii specialiști în economie, care con­sideră că nu este o creştere eco­no­mică suste­nabilă şi că nu re­pre­zintă o creş­te­re a cali­tăţii eco­nomiei româneşti, notează zf.ro.

„Este o creştere economică pe care cu greu ne-o putem explica, nu contest cifra, însă este o explicaţie greu de dat. Această creştere eco­no­mică este bazată pe elemente care nu sunt sus­tenabile, adică este bazată pe consum şi pe ve­ni­turile suplimentare din pia­ţă. Nu este un mo­tor de creşte­re eco­nomică, nu s-a schimbat ni­mic cali­tativ în structura economiei Româ­­ni­ei. De asemenea, dacă se vor creşte salariile, atunci sumele de bani aruncate în piaţă vor creşte mai mult importanţa consumului. Să nu uităm că această creştere economică s-a înre­gis­trat în con­di­ţiile în care avem un deficit de cont, deci trebuie să avem mare grijă la de­balan­sarea ra­por­turi­lor dintre ex­por­turi şi im­­porturi, dar şi la raportul com­pe­ti­ti­vită­ţii Ro­mâ­niei cu cele­lal­te ţări din Uniu­nea Euro­pea­­nă“, a ex­pli­cat profe­so­rul universitar Mircea Coşea.

TikTok recunoaște o campanie ilegală de influențare a votului pentru Călin Georgescu și una a Sputnik. Răspunsurile nu i-au convins pe eurodeputați
Recomandări
TikTok recunoaște o campanie ilegală de influențare a votului pentru Călin Georgescu și una a Sputnik. Răspunsurile nu i-au convins pe eurodeputați

Și oficialii Piraeus Bank sunt de părere că această creştere economică este bazată pe consumul privat, amintind că surplu­sul din sectorul serviciilor a fost dublu în primele luni ale anului 2017 faţă de cel din luna martie 2016.

„Economia României a crescut în primele trei luni ale anului cu 5,6% faţă de trimestrul I al anului trecut. Contribuţia fiecă­rui sector în parte va fi făcută publică în 7 iunie; totuşi, credem că şansele de a ne înşela sunt reduse dacă susţinem că motorul creşterii a rămas consumul privat, această opinie fiind susţinută şi de datele privind balanţa de plăţi publicate ieri de BNR.

Surplusul înregistrat în sectorul serviciilor s-a triplat aproape de la o lună la alta fiind dublu faţă de cel din martie 2016 la 1,28 miliarde euro fiind totuşi depăşit de deficitul din comerţul cu bunuri de 1,52 miliarde euro. Deficitul de cont curent cumulat pe ultimele douăsprezece luni s-a lărgit cu 8,02% faţă de februarie şi cu 46,6% faţă de cel din luna corespunzătoare a anului trecut la 4,08 miliarde lei“, au spus repre­zentanţii Piraeus Bank.

Economistul Dragoș Cabat: „Este foarte ciudat”

Economistul Dragoș Cabat nu își poate explica această creștere economică a României.

„E foarte ciudat, nu ştiu de unde vine. Pot să mă gândesc că vine din constructii unde segmentul rezidenţial merge bine, din consum, după creşterea salariilor la stat, dar şi aici salariile au crescut recent şi nu văd cum ar fi putut influenţa atât de puternic creşterea economică. TVA a mai scăzut cu un punct, e adevărat, dar insuficient să modifice puternic PIB-ul pe partea de utilizare. Este foarte ciudat”, comentează Dragoş Cabat, conform Ziarului Financiar.

Economistul-șef al Raiffeisen Bank: Creșterea nu se va menţine dacă nu este sprijinită de investiţii

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune despre creşterea economică record că se datorează consumului şi că nu se va menţine dacă nu este sprijinită de investiţii.

„Cifrele sunt mult peste aşteptări. Nu am altă explicaţie decât evoluţia consumului. Pe zona de investiţii suntem la un nivel foarte jos – în zona investiţiilor publice am fost în 2016 la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani şi nu există semnale că vom schimba ceva în acest an. Or, o creştere economică fără investiţii nu poate ţine multă vreme”, spune Ionuţ Dumitru.

Consilierului lui Mugur Isărescu i-a îndemnat la reținere pe cei care salută creșterea economică

Adrian Vasilescu, consilierului lui Mugur Isărescu, a îndemnat la reținere pe cei care salută creșterea economică de 5,7% din PIB.

„E o menţinere de viteză, pentru că în 2015 a început clar să se evidenţieze ieşirea din ritm în sus a României în contextul european, în 2015 am fost a şasea ţară din UE ca viteză de creştere, în 2016 deja am devenit prima ţară şi iată că acum văd că menţinem viteza. Dar nu putem să sărim în sus de bucurie că avem viteza asta mare, atâta vreme cât nu se produc schimbări de locuri la sfârşitul clasamentului. Noi rămânem în continuare în clasamentul adevărului, acela al PIB-ului pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare, pe penultimul loc, în urma noastră fiind doar Bulgaria”, a declarat Adrian vasilescu, într-o intervenție la RFI.

Adrian Vasilescu precizează că „în primul rând, este o creştere economică cantitativă, nu neapărat şi calitativă, pentru că încă nu am reuşit să avem un surplus de tehnologie în România, care să schimbe calitatea produselor. Practic, în raportul capital-muncă, raport foarte important atunci când vorbim despre economia unei ţări sau despre dezvoltarea unei ţări, în raportul capital-muncă vedem că partea de capital fix are o contribuţie încă nesatisfăcătoare la creşterea PIB-ului. În schimb, consumul este foarte important în România, consumul creşte şi participarea la PIB a consumului este relevantă”.

Cifrele arată bine pe hârtie pentru România

In trimestrul I 2017, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,7%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016 Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,6%.

În 2016, economia României a crescut cu 4,8%, cea mai ridicată cifră de după 2008. În 2015, economia a crescut cu 3,9%, iar pentru anul 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%.

Deși instituţiile internaţionale estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%, PIB-ul României a urcat cu 5,6% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2016, după un avans de 5% în trimestrul IV din 2016, de 4,5% în trimestrul III şi de 5,7% în al doilea trimestru al anului trecut.

Trimestrul I din 2017 a fost al şaptelea trimestru la rând de creştere economică, arată seriile INS.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

De ce a declarat subit președintele Coreei de Sud legea marțială. Ce presupune și ce se află în spatele măsurii controversate
Știrileprotv.ro
De ce a declarat subit președintele Coreei de Sud legea marțială. Ce presupune și ce se află în spatele măsurii controversate
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Gigantul american care construiește o fabrică în România. Investiție de 50 de milioane de euro
FANATIK.RO
Gigantul american care construiește o fabrică în România. Investiție de 50 de milioane de euro
Prințul Harry și Meghan Markle, în mijlocul unei noi CONTROVERSE! Cine îi acuză că își folosesc titlurile regale pentru a câștiga „sume uriașe de bani”
Elle.ro
Prințul Harry și Meghan Markle, în mijlocul unei noi CONTROVERSE! Cine îi acuză că își folosesc titlurile regale pentru a câștiga „sume uriașe de bani”
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Unica.ro
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
Observatornews.ro
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
Horoscop 4 decembrie 2024. Peștii știu foarte bine cum să facă față unor situații dificile, dar nu stau la fel de bine cu gestionarea situațiilor
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2024. Peștii știu foarte bine cum să facă față unor situații dificile, dar nu stau la fel de bine cu gestionarea situațiilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI