Astfel, potrivit datelor Eurostat, la finele anului 2016, un procent de 38,8% din populație trăia în risc de sărăcie și excluziune socială. Media europeană era la acel moment la 23,5%.
Practic patru români din zece se află în această situație, ceea ce înseamnă aproape toată zona rurală și o parte din micile orașe.
Sărăcie severă
La capitolul oamenilor supuși deprivării materiale severe, România bifează 23,8%, adică aproape un sfert din populație. În Uniunea Europeană, media este de doar 7,5%, conform Cursdeguvernare.ro.
Mai mult, România are chiar și cel mai mare risc de sărăcie din UE în cazul persoanelor ocupate. Adică poți să fii chiar salariat, dar tot să nu îți asiguri necesarul de la o zi la alta… Un alt studiu arăta că România este liderul Europei la deprivare materială sau socială, 50% din populație fiind în această situație, deși Bulgaria este cea mai săracă țară a UE.
De altfel, alte date arată că Bucureștiul a depășit Berlinul, dar Moldova și Oltenia sunt în topul sărăciei la nivel european.
Rata raportată a nevoilor medicale nesatisfăcută este de 9,4 în România pe anul 2015, ultimul disponibil. Nivelul este de trei ori mai mare decât media europeană de 3,2.
Locuințe neîncălzite, fără facilități sanitare și suprapopulate
Ponderea persoanelor care nu își permit încălzirea adecvată a locuinței este și ea în România de 13,8%, față de 8,7% media europeană. Concomitent, în țara noastră numărul celor care stau în locuințe fără facilități sanitare de bază este de 30% în România, adică aproape o treime din populație. Media europeană este 15 ori mai mică, la 1,9%.
Tot legat de locuințe mai avem un indicator: 48,4% din români locuiesc în case suprapopulate, pe când media europeană este de doar 16,6%. Este vorba fie de copiii care locuiesc cu părinți pe perioade mai mari de timp deoarece nu reușesc să își cumpere o locuință, fie stau în chirie cu alte persoane pentru că nu își permit.