Vamos a Paris! Semne bune pentru Euro 2016. Super Stanciu! Am călărit relaxații iberici în prima parte, am jucat solid în actul secund! Arbitrul ne-a iertat de un penalty în final. Stadionul plin a fost păzit de trupe antitero înarmate până-n dinți. Naționala a făcut un meci foarte în față Spaniei, care pleacă încă o dată fără victorie din România. Decarul Nicușor Stanciu și-a câștigat locul de titular, după încă o prestație remarcabilă. ”A jucat foarte bine, dar să nu-l facem să-și piardă capul! Dacă e decar? Eu știu doar doi decari în fotbalul românesc: Hagi și Dobrin”, a declarat Anghel Iordănescu.
Min. 88: Săpunaru l-a busulat pe Fabregas în careu, dar abitrul francez Bouquet n-a suflat cuvenitul 11 metri.
Min. 86: iese Stanciu, care tocmai cerșise un penalty, intră Sânmărtean.
Recomandări
Fanta românească e mai scumpă și mai proastă decât cea din Italia: mai puțin suc de portocale, dar mai multe arome și coloranți | Experiment Libertatea
Min. 80: iese Silva, intră Morata.
Min. 77: Stanciu a încercat să-l surprindă pe Casillas cu un lob de la mare distanță. Chiricheș i-a reproșat stelistului că nu i-a pasat.
Min. 76: iese Andone, intră Rusescu.
Min. 75: cartonaș pentru Isco.
Min. 71: ”galben” pentru Jordi Alba.
::placeholdeR–>
Min. 62: iese Bogdan Stancu, intră Andrei Ivan. Iese Pedro, intră Mata.
Min. 62: iese ”Speedy” Popa, intră Torje.
Min. 60: Alcacer și Sergi Roberto ies, intră Aduriz și Fabregas.
Min. 56: angajat de omniprezentul Stanciu, Andone trage modest, din poziție ideală!
Valuri pe Cluj Arena!
Min. 50: iese Pique, intră Nacho.
Min. 47: început ezitant de repriză pentru tricolori. Pique a apărut nemarcat în zona lui Săpunaru, dar soțul Shakirei a șutat direct în Tătărușanu.
Min. 46: schimbare în naționala Spaniei. A ieșit Nolito, a intrat Isco. E primul jucător de la Real pe teren!
S-a reluat meciul.
Recomandări
Despre mitul „conflictului milenar” dintre români și maghiari, cu istoricul Sorin Mitu: „Comparați ce au făcut unii cu ceilalți englezii și irlandezii sau evreii și arabii”
::placeholdeR–>
::placeholdeR–>
Arbitrul de rezervă Istvan Kovacs a arătat un minut de prelungire.
Min. 45: cartonaș galben pentru Adi Popa.
Min. 33: Stanciu a făcut să vuiască din nou tribunele. Decarul a prins un voleu cu stângul, de la 16 metri, dar Casillas a plonjat și a respins mingea de lângă bară.
Min. 32: tricolorii au reclamat penalty, la un presupus henț comis de Pique, în careu.
Min. 31: Dragoș Grigore l-a luat cu fulgi cu tot pe Alcacer, fără să fie măcar avertizat de francezul Ruddy Buquet.
Min. 28: acțiune cursivă a tricolorilor, finalizată de Stanciu, cu un șut respins greu de Casillas.
Ibericii au echilibrat jocul, nu prea mai contăm în ofensivă.
Min. 19: Chiricheș s-a ciocnit cu David Silva, în urma unui duel aerian la mijlocul terenului. Ambii jucătorii au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar și-au reluat locurile.
Recomandări
Nati Meir, condamnat la 11 ani de închisoare, adus în România. Autoritățile din Grecia au admis predarea sa
::placeholdeR–>
Min. 16: asediu la poarta Spaniei. Stanciu a șutat, Casillas a boxat, ibericii au îndepărtat pericolul.
Pauză. Joc bun în fața unui adversar ce pare, totuși, relaxat! România a jucat curajos și a dominat în multe momente campioana mondială și europeană. Nicușor Stanciu a arătat că are stofă de mare fotbalist.
Min. 10: Tătărușanu a intervenit miraculos la o reluare a lui Pedro.
Min. 10: Tătărușanu a respins în corner o minge trimisă cu capul de Pique.
Min. 9: Chiricheș umblă la finețuri și greșește o pasă în preajma careului nostru.
Min. 8: Tătărușanu a ieșit din careu și a respins din fața lui Alcacer.
Min. 7: Adi Popa a expediat primul șut spre poarta lui Casillas.
În startul meciului de pe Cluj Arena, dintre România și Spania, s-a produs un incendiu în zona de la masa presei și a cabinelor de comentariu, informează digisport.ro. Focul a plecat de la un scurtcircuit la un tablou electric , întreg culoarul umplându-se de fum. Potrivit jurnaliștilor prezenți la partidă, stewarzii le-au interzis să părăsească zona, din motive de securitate. Pompierii au intervenit prompt și incendiul nu a apucat să degenereze într-o tragedie. Focul a fost stins rapid și jurnaliștii au putut să-și continue treaba fără alte incidente. Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Vicenţiu Rendeş, a declarat, duminică seara, corespondentului MEDIAFAX că incendiul a fost stins de pompieri cu extinctoare: ”Un incendiu s-a produs la Cluj Arena din cauza supraîncărcării circuitelor electrice ale liftului, dar a fost stins de pompierii de la stadion cu extinctoare”, a spus Rendeş. Fumul degajat de incendiu a cuprins un hol de la etajul 5 şi a fost simţit şi de jurnaliştii aflaţi la masa presei care nu au fost lăsaţi să iasă de către oamenii de ordine.
Min. 5: România a intrat prima dată în careul Spaniei, dar Stanciu nu a ajuns bine la minge.
A început meciul. Fluieră francezul Rudy Bouquet.
––––
Moment de reculegere în memoria marelui Johan Cruyff.
Arena e arhiplină. 28.000 de spectatori. Se cântă imnurile.
ACTUALIZARE / Echipele au terminat încălzirea. Tribunele freamătă. Atmosferă de mare meci pe Cluj Arena.
ACTUALIZARE. Echipele au ieșit la încălzire. Numele jucătorilor spanioli anunțate la stația de amplificare sunt însoțite de ovațiile spectatorilor, în jur de 15.000, la ora 21:07. Anghel Iordănescu a fost huidiut de o parte din fani, care l-au taxat pe selecționer, probabil, pentru insistența de a juca pe Arena Națională din București.
Min. 24: Săpunaru s-a infiltrat pe dreapta, a tras din unghi, pe colțul scurt, dar Casillas a boxat.
ACTUALIZARE. Au ieșit la încălzire portarii României, Tătărușanu, Pantilimon și Silviu Lung.
Echipa României: Tătărușanu – Săpunaru, Dr. Grigore, Chiricheș, Filip – Pintilii, Hoban – Ad. Popa, N. Stanciu, B. Stancu – Fl. Andone.
Bilanțul meciurilor disputate de România cu Spania, pe teren propriu: 5 partide, 3 victorii România, două egaluri. Pe total, 5-5-5.
E oficial
Min. 17: lansat de Stanciu, Andone a urcat curajos până la marginea careului de 16 metri, a tras, dar a fost blocat de Bartra. Tricolorii au tupeu!
ACTUALIZARE. Naționala Spaniei a ajuns la stadion. Plecarea de la hotel.
Min. 15: primul corner pentru noi. Și încă unul. Dominăm Spania!
FRF informează Echipa națională a României se întoarce în locul unde a disputat cel de-al 4-lea său joc oficial din istorie.
1911 e anul în care în Cluj a apărut primul stadion, unul modern după standardele vremii, cu pistă de atletism și o tribună de lemn, copiată după cea a stadionului Ferencvaros din Budapesta, ce putea găzdui 1500 de oameni. Sub ea, vestiarele, dar și cămăruțele în care puteau locui fotbaliștii. Inaugurarea s-a făcut cu un meci în care o selecționată a Clujului i-a învins cu 8-1 pe turcii de la Galatasaray. Erau primii ani ai fotbalului românesc, se disputaseră doar două campionate, ambele câștigate de Olimpia București.
În 1923, la 1 iulie, cu doar trei partide în palmares, echipa națională de fotbal a României a ajuns în Parcul Orașului pentru a disputa aici meciul cu Cehoslovacia. Între timp, ”Stadionul Orășensc” crescuse, ajunsese la o capacitate de 10.000 de oameni. ”Tricolorii” au pierdut cu 6-0, iar Clujul a așteptat 85 de ani ca să îi mai vadă. S-a întîmplat în 2008, în campania de calificare la Cupa Mondială din 2010, cînd Lituania s-a impus cu 3-0 în Gruia, pe terenul ”Dr. Constantin Rădulescu”.
Acum, România se întoarce în Parcul Orașului acolo unde de această dată îi așteaptă o modernă arenă. Stadionul Orășenesc a crescut, s-a modernizat, a devenit Municipal, apoi ”Ion Moina” și în 2008 a dispărut, lăsând locul lui Cluj Arena. Tribuna din lemn s-a salvat, a ajuns la Câmpia Turzii în 1960. Fotbalul s-a schimbat, la fel și adversarul, dar dragostea clujenilor pentru echipa națională s-a păstrat, ca și scandarea, însă cei 10.000 de oameni s-au transformat în 28.000 de voci care strigă la unison: “Hai, România!”.
Cluj Arena este cel de-al 30-lea stadion din România care găzduiește un meci al echipei naționale
Este un stadion ultramodern din categoria UEFA Elite 5*, la fel ca și Arena Națională
E amplasat pe locul fostului stadion ”Ion Moina”, acesta fiind demolat în 2008, după ce autoritățile locale au decis că modernizarea lui este imposibilă
Capacitatea acestuia este de 30.201 locuri, toate fiind acoperite
Arena dispune de o parcare subterană de 303 locuri de parcare
Construcția a durat timp de doi ani, între 2009 și 2011
A fost inaugurat la data de 11 octombrie 2011, când Universitatea Cluj a disputat un meci amical cu rușii de la Kuban Krasnodar
Costurile totale s-au ridicat la 36 de milioane de euro
Noul stadion Cluj Arena, inainte de meciul amical dintre Universitatea Cluj si Kuban Krasnodar, marti, 11 octombrie 2011. MIRCEA ROSCA / MEDIAFAX FOTO
ACTUALIZARE/ Cotidianul Marca a realizat în ziua amicalului România – Spania de la Cluj un amplu reportaj cu doi dintre fotbaliștii români remarcați în primele două divizii iberice. Răzvan Raț (Rayo) și Răzvan Ochiroșii (Alcorcon) sunt protagoniștii materialului realizat la Madrid, informează digisport.ro. Cei doi au fost invitați de reporterii de la Marca în celebrul parc madrilen Retiro, vorbind despre fotbalul românesc. “Nu-l cunoșteam personal pe Răzvan, dar e celebru pentru acel gol de la Gorica, în Champions League. În țara noastră, din păcate, nu se lucrează prea bine cu juniorii.”, a spus Raț, vorbind despre celălat Răzvan, Ochiroșii, cel mai tânăr marcator din istoria Stelei în cupele europene. Căpitanul tricolorilor, care va împlini în mai 35 de ani, accidentat de mai multă vreme și de aceea neconvocat pentru amicalul cu Spania, a comentat și partida de la Cluj: “Noi nu avem stele precum Spania sau Germania, dar suntem o echipă foarte solidă, așa cum am demonstrat în calificări. Suntem sub echipele din 94 sau 96, pentru că nu avem jucători de aceeași calitate cu cei de atunci. Dar putem munci mult și să ne opunem unei echipe ca Spania”. Raț a mai dezvăluit că jucătorul său favorit în Spania este Iniesta, că l-ar prefera pe Morata în naționala iberică în locul lui Diego Costa și că tricolorii vor trece de grupe la Euro. Ochiroșii, 27 de ani, a spus că vede Spania în finala Euro 2016, dar că la Cluj România va câștiga amicalul din această seară.
ACTUALIZARE / Jucătorii naționalei au fost vizitați la hotel de fostul internațional Gică Craioveanu, venit să comenteze partida pentru un post spaniol.Craioveanu s-a salutat prietenește cu Vlad Chiricheș.
ACTUALIZARE / Selecționerul Anghel Iordănescu i-a scos pe tricolorii au făcut în această dimineață la o scurtă mișcare pe ”Cluj Arena”, de circa 30 de minute. ”Gazonul este foarte bun. Dar nu grozav, astfel încât să nu le ușureze spaniolilor misiunea”, a declarat Keșeru.
România va disputa duminică seară un amical de gală pe Cluj Arena contra Spaniei, campioană europeană en-titre, fostă campioană mondială. De la ora 12.00, tricolorii au făcut un antrenament ușor, de dezmorțire, pe stadionul pe care se va juca partida. Jocul va fi arbitrat de francezul Ruddy Bouquet.
Din rațiuni de securitate, ibericii lui Del Bosque nu ies din hotel. După micul dejun, la 10.30 au avut ședința tehnică. Urmează prânzul și odihna. La 18.00 e coffee break, apoi plecarea la stadion, la 20.05. După meci, ibericii merg direct la aeroport!
Echipele probabile România: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Dr. Grigore, Toșca – Pintilii, Hoban – Ad. Popa, N. Stanciu, Stancu – Fl. Andone Selecționer Anghel Iordănescu Spania: Casillas – Mario Gaspar, Bartra, Nacho, Jordi Alba – Sergi Roberto, Koke, Isco – D. Silva, Pedro, Nolito Selecționer: Vicente del Bosque
Primăria Cluj-Napoca a anunțat restricțiile de circulație din oraș și că mijloacele de transport în comun vor circula până după miezul nopții pentru a-i încuraja pe spectatori să nu vină la meci cu mașina personală.
Duminică, 27 martie 2016, cu ocazia partidei amicale de fotbal România – Spania, care se va desfășura la Stadionul Cluj Arena, între orele 18:00 și 23:45, vor fi impuse restricții de circulație pentru buna desfășurare a acestui eveniment, astfel:
– închiderea circulației rutiere pe Aleea Stadion, străzile George Coșbuc, Cardinal Iuliu Hossu (de la intersecția cu strada Mihai Eminescu, până la intersecția cu strada George Coșbuc) și Splaiul Independenței (de la Podul Garibaldi, până la Podul Napoca);
Compania de Transport Public va suplimenta autovehiculele duminică, de la ora 18:00, până luni ora 00:30, astfel încât clujenii să utilizeze mijloacele de transport în comun și nu mașinile personale pentru a se deplasa la Cluj Arena.
Din cauza restricțiilor de circulație impuse în zona Cluj Arena, începând de la ora 18:00 liniile 30, 101 (curse efectuate cu autobuze) și M 26 vor circula pe trasee deviate, după cum urmează: – linia 30: B-dul 1 Dec. 1918 – Fântânele – P-ța 14 Iulie – O. Goga – Dragalina – P-ța M. Viteazul – Cuza Voda – 21 Decembrie 1989 – A. Vlaicu; – linia 101 (autobuz): Bucium – Primăverii – Spl. Independenței – P-ța 14 Iulie – O. Goga – Dragali
După terminarea meciului, călătorii se vor putea îmbarca, după cum urmează, în stațiile: – liniile 6 și 25 – spre Mănăștur: stațiile Spitalul de Copii, Fabrica de Bere ;
– liniile 6 și 25 – spre Mărăști: stațiile Agronomia, Calea Moților;
– linia 9 – ambele sensuri: Spitalul de Copii;
– linia 46 – spre Zorilor: P-ța M. Viteazul (zona cinema ”Florin Piersic”);
– linia 101 – spre Mănăștur: Sala Sporturilor, iar spre P-ța Gării: Uzinei Electrice.
Ca și parcări alternative, se vor putea folosi cele de pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian”, parcarea Sălii Polivalente (cu acces doar de pe strada Uzinei Electrice) și parkingul Primăriei. Parcarea de la Cluj Arena va fi rezervată doar pentru cei care au Acces Pass pentru meciul de fotbal, iar intrarea se va face doar de pe Splaiul Independenței, intersecție cu strada Uzinei Electrice și cu Pod Garibaldi.
Federația Română de Fotbal îi informează pe toți suporterii care vor fi prezenți duminică seara pe Cluj Arena cu privire la reguliele de conduită și de acces
Duminică, 27 martie, de la ora 21:45, reprezentativa României va juca un meci amical împotriva selecționatei Spaniei. Porțile arenei din Cluj Napoca se vor deschide cu două ore înainte de fluierul de start, la ora 19:45.
Întrucât arterele din jurul “Cluj Arena” vor fi supuse, începând cu ora 18:00, unor măsuri de restricționare a traficului rutier aprobate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Federația Română de Fotbal face un apel către deținătorii de bilete să vină la stadion încă de la deschiderea porțilorpentru a evita formarea ambuteiajelor și pentru a participa astfel la fluidizarea accesului în arenă, în zona turnichetelor.
Reamintim că, la jocul România – Spania, accesul copiilor de orice vârstă în stadionul “Cluj Arena” se va face pe baza biletului de acces. Minorii sub 14 ani au acces în arenă doar însoțiți de o persoană majoră.
Din motive de securitate, organizatorul recomandă spectatorilor să nu vină la stadion cu bagaje, genți, rucsacuri.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008, privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și jocurilor sportive, completată cu Legea nr. 10/2012, ale Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, ale Legii nr. 126/1995, republicată, privind regimul materialelor explozive, ale Legii nr. 61/1991 republicată, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, organizatorul de jocuri sportive stabilește regulile de conduită în stadion și poartă întreaga răspundere pentru respectarea lor.
Spectatorii care vor asista la meciuri de fotbal în Stadionul „Cluj Arena” sunt obligați să se comporte în conformitate cu legislația românească și cu regulile enunțate în acest text. Încălcarea acestora poate duce la expulzarea contravenientului din interiorul arenei, poate declanșa punerea în aplicare a interdicției de acces în arenele sportive din România și poate atrage – după caz – răspunderea civilă, disciplinară, contravențională sau penală.
Obligațiile spectatorilor:
– Să respecte cu strictețe măsurile stabilite de organizatori și de forțele de ordine.
– Să prezinte la intrarea în arenă documentele de acces și – după caz – actele de identitate; la solicitarea forțelor de ordine/stewarzilor, sunt obligați să prezinte materialele de publicitate vizuală aflate asupra lor.
– Să nu cumpere bilete în scop de revânzare și să nu le vândă la suprapreţ.
– Să nu introducă în incinta Stadionului „Cluj Arena” niciun fel de inscriptii, embleme, pancarte, bannere, afișe sau alte suporturi care conțin texte, litere, simboluri, sloganuri, imagini ori texte; sunt permise doar steagurile naționale ale celor două țări arborate pe suport din material plastic;
– Să nu introducă în stadion steaguri sau alte materiale de coregrafie ale grupărilor de suporteri ale echipelor de club.
– Să nu introducă și să nu afișeze însemne, să nu scandeze sloganuri cu caracter politic.
– Să se supună controlului corporal sumar și al bagajelor; refuzul de a fi controlat atrage după sine interdicția de a intra în stadion la meciul respectiv.
– Să nu pătrundă în incinta Stadionului „Cluj Arena” sub influenţa drogurilor şi a substanţelor psihotrope, în stare vădită de beție, să nu introducă și să nu consume în stadion băuturi alcoolice.
– Să ocupe locul înscris pe bilet.
– Să nu fumeze în spațiul tribunelor, în conformitate cu legislația românescă.
– Să nu escaladeze gardurile care delimitează suprafața de joc de tribune.
– Să nu arunce asupra spectatorilor, oficialilor, jucătorilor, forţelor de ordine sau în direcția suprafeței de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanțe corozive ori care murdăresc.
– Să nu săvârșească fapte, acte sau gesturi obscene, să nu profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum și alte amenințări cu acte de violență împotriva celorlalți spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora; să nu scandeze refrene injurioase sau defăimătoare.
– Să nu amenințe cu acte de violență forțele de ordine.
– Să nu deţină artificii, pocnitori sau alte materiale pirotehnice care emit foc, fum sau gaz.
– Să nu introducă nici un fel de recipient pentru lichide, confecţionat din material plastic, sticlă sau similare (sticle, cutii, pet-uri, spray-uri, parfumuri etc).
– Să nu provoace și să nu participe la scandal sau la acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice, să nu scandeze injurii, expresii jignitoare ori vulgare la adresa celorlalți spectatori, a oficialilor sau a jucătorilor.
– Să nu se implice în nici un fel de discriminare de rasă, etnică sau religioasă, să nu promoveze în nicio formă persoane vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii ori adepte ale ideologiei fasciste.
– Să nu îşi ascundă faţa cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii cu intenția de a împiedica identificarea.
– Să nu scrie, să nu deseneze pe pereţii sau pe gardurile stadionului, să nu dezlipească, să nu distrugă reclamele, anunţurile sau afişele expuse, să nu deterioreze, să nu ridice sau să nu mute semnele sau indicatoare amplasate de organizator.
– Să nu distrugă ori să nu degradeze scaunele, balustradele sau alte elemente de mobilier.
– Să nu aibă asupra lor obiecte care ar putea fi aruncate în terenul de joc (briceaguri, bile etc.) și nici obiecte de dimensiuni considerabile care ar putea fi folosite ca arme (umbrele, suporturi pentru steaguri confecționate din orice alt material exceptând plasticul, căști moto, huse pentru aparatura electronică etc.)
– Să nu distrugă, să nu degradeze scaunele sau alte elemente de mobilier.
– Să nu staționeze pe scări, pe căile de acces sau în dreptul căilor de evacuare.
– Să părăsească imediat stadionul în cazul măsurii de evacuare impusă de forţele de ordine.
În plus față de cele menționate anterior, sunt interzise în Stadionul “Cluj Arena” următoarele:
– tricouri sau alte elemente de vestimentație inscripționate cu litere, cuvinte, texte, simboluri sau imagini care – în opinia organizatorului – au conținut obscen, discriminatoriu sau provocator, care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență, ori ale căror subînțelesuri duc spre aceleași fapte interzise și înscrise în textul de mai sus.
– arme, muniții, torțe, materiale explozive, incendiare sau fumigene.
– dispozitive de șocuri electrice.
– orice fel de recipient cu gaze toxice, lacrimogene, halucinogene, sau substanțe incendiare.
– cuțite, șișuri ori alte obiecte confecționate special să taie sau să rănească.
– aparate foto și camere de filmat profesionale.
– umbrele.
– vuvuzela.
– tobe cu ambele fețe închise; sunt permise numai tobele cu o singură față. Portavocile și stațiile de amplificare sunt interzise.