Astfel, potrivit datelor oficiale, numărul românilor și bulgarilor (așa numitul grup A2, România și Bulgaria, țări care au aderat a UE la 1 ianuarie 2007) care lucrau în Regatul Unit în perioada octombrie – decembrie 2016 s-a ridicat la 305 mii, față de 279 de mii în perioada iulie – septembrie a aceluiași an (o creștere de 9,3%) și 215 mii în perioada corespunzătoare a anului 2015 (+41,9%).
Numărul actual al lucrătorilor români și bulgari din Marea Britanie este de peste două ori mai mare față de cel din perioada de trei luni de după deschiderea totală la 1 ianuarie 2014 a pieței muncii pentru cetățenii celor două state (146 mii) și de peste 10 ori mai mare decât cel înregistrat imediat după aderarea celor două state la UE la 1 ianuarie 2007 (29 mii).
Românii și bulgarii nu sunt evidențiați separat în această statistică, dar la cea mai recentă estimare a ONS cu privire la numărul total al cetățenilor celor două state pe teritoriul Regatului Unit pe întregul an 2015 numărul a fost de 233 mii și respectiv 66 mii, deci un raport de 3,5 la 1 români față de bulgari.
Statistica ONS arată că numărul lucrătorilor din UE (neajustat sezonier) a scăzut de la 2,354 milioane în iulie – septembrie 2016 la 2,304 milioane în octombrie – decembrie 2016 (-2,1%).
Parlamentarii români, îngrijorați de situaţia incertă a conaţionalilor care lucrează în Marea Britanie
Parlamentarii de diaspora au avut, vineri, o întâlnire, la București, cu Michel Barnier, Negociator Şef al CE pentru Brexit. Printre temele abordate în cadrul întrevederii s-au numărat contextul global şi miza negocierii (cetăţeni, comerţ, etc.), procesul propiu-zis al negocierii dar şi situaţia comunităţii românilor în Marea Britanie în contextul Brexit-ului.
Senatorul PNL Viorel Badea a scris pe pagina de Facebook că în cadrul întrevederii și-a manifestat îngrijorarea faţă de situaţia incertă a conaţionalilor care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie.
”I-am recomandat domnului Michel Barnier să fixeze în agenda de lucru o serie de întrevederi cu mediul asociativ reprezentativ al românilor din Regatul Unit, pentru o informare obiectivă şi o cunoaştere aprofundată a profilului şi preocupărilor comunităţii rezidenţilor români din insulă, în contextul generat de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europenă”, a spus Badea.
De asemenea, preşedinta Comisiei pentru afaceri europene, doamna senator Gabriela Creţu, a subliniat că există două categorii de interese de apărat în acest proces al Brexit: interesele de ordin general ale Uniunii, România în calitate de stat membru, după Brexit, işi doreşte o Uniune mai puternică, dar şi interese de ordin specific, care privesc drepturile românilor din Marea Britanie, bugetul şi fondurile europene, precum şi aspecte privind politica externă şi de securitate.
Câți românii sunt în Marea Britanie?
Numărul persoanelor din statele UE care lucrează în Marea Britanie a ajuns la un record de 2,23 milioane, în 2016, potrivit cifrelor oficiale date publicității de Biroul National de Statistică. În acest numar total sunt incluse peste un milion de persoane din opt țări est-europene – Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia – care au aderat la UE în 2004.
Ultimele cifre de la Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford date publicităţii în aprilie 2016 arătau că dacă în 2011 în UK erau înregistraţi doar 87.000 de români, la finele anului trecut numărul românilor din Marea Britanie a ajuns la 223.000. Cea mai mare comunitate de străini din Marea Britanie este cea a polonezilor, care număra 818.000 de persoane.
În perioada sărbătorilor de iarnă, românii din Marea Britanie au trimis acasă peste şase milioane de euro prin intermediului TransferGo, de şase ori mai mult decât în 2015, semn că tranzacțiile online au câștigat tot mai mult teren în detrimentul celor cash.
Sursa foto: Facebook