Chiar dacă serviciile franceze sunt atente la manipularea informaţiei, este prea devreme să se pronunţe în legătură cu afirmaţiile cotidianului britanic The Times, care susține că sute de conturi false alimentate de Rusia caută să amplifice revolta „vestelor galbene”, potrivit unei alte surse apropiate dosarului, care precizează că e un subiect care necesită investigaţii adânci şi complexe.
Potrivit publicaţiei britanice, care a citat analize efectuate de societatea de securitate cibernetică New Knowledge, aproximativ 200 de conturi de Twitter difuzează fotografii şi înregistrări video ale unor persoane grav rănite de poliţie, presupuse „veste galbene”, în timp ce imaginile prezintă evenimente fără nicio legătură cu manifestaţiile care se desfăşoară în Franţa de mai multe săptămâni.
Multe dintre informațiile transmise sau retransmise pe Twitter veneau dinspre presa de stat din Rusia, inclusiv de la Sputnik, Russia Today (RT) sau Ruptly, o agenție video cu sediul în Germania, dar care aparține tot RT. Acestea au transmis îndeaproape criza din Franța, iar Russia Today a transmis că 12 dintre jurnaliștii săi ar fi fost răniți în timpul protestelor, potrivit Digi 24.
Mai mult, RT și Sputnik au relatat, în ultimele zile, că majoritatea polițiștilor francezi nu-l mai sprijină pe președintele Macron și sunt de partea protestatarilor, dar ca sursă citau două mici sindicate din poliție, care nu sunt semnificative la nivel național.
Au difuzat și imagini, care au devenit virale pe rețelele de socializare din Franța, în care jandarmii din orașul Pau, din sud-vest, își dădeau jos căștile în ceea ce a fost descris ca fiind un semn de solidaritate cu protestatarii.
Numai că poliția locală și jurnaliștii care au asistat la această scenă au spus că, într-adevăr, unii agenți și-au dat jos căștile, dar numai pentru puțin timp, pentru a vorbi cu protestatarii, apoi și le-au pus la loc.
De altfel, jurnaliștii, analiștii și oamenii din Hexagon au remarcat că mobilizarea la aceste proteste s-a făcut prin intermediul rețelelor de socializare, și nu al sindicatelor, cum se întâmpla până acum.
După mai bine de trei săptămâni de mobilizare, mişcarea „vestelor galbene” a organizat, sâmbătă, o nouă zi de acţiuni marcată de violenţe.
Pentru a răspunde revendicărilor acestei mişcări apărute pe reţelele sociale, guvernul francez, printre altele, a renunţat la majorarea taxelor pentru carburanţi, prevăzută pentru ianuarie 2019, relatează Agerpres.
Pagubele provocate de „Vestele galbene” se ridicau la 4 milioane de euro, până pe 3 decembrie.
Vezi cele mai impresionante fotografii surprinse în timpul violențelor din capitala Franței!