Potrivit calculelor ziarului Libertatea, majorarea de 150 de lei la leafă înseamnă doar 85 de lei în buzunar.
Cum din salariul brut se scad 35% contribuții sociale și de sănătate, rezultă că din 150 de lei, 52,5 lei ajung iarăși la stat.
Din ce rămâne, statul mai ia un impozit de 10%, adică alți 9,75 de lei.
În final, angajatul rămâne „în mână” cu 85-87 de lei, în funcție de deducerile personale ale fiecăruia.
Consultantul fiscal Adrian Bența spune că din 2.050 de lei, o sumă de 513 lei sunt contribuții la pensii, iar 205 lei, la sănătate.
În final, din 2.050 de lei, angajatul va pleca acasă cu 1.247 de lei.
Acum, din salariul minim brut de 1.900 de lei, salariatul ia în mână 1.162 de lei.
Un sfert dintre angajați lucrează pe salariul minim
Aproximativ 1,3 milioane de angajați din România au contracte pe salariul minim, adică un sfert din numărul total al angajaților, potrivit unui studiu din vara anului trecut, realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Academia Română, Academia de Studii Economice şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.
În schimb, un studiu realizat în această vară de Patronatul Investitorilor Autohtoni arată că 46% dintre contractele de muncă sunt pe salariul minim, ceea ce înseamnă 2,89 de milioane din 6,3 milioane de contracte.
Consultant: Vor fi noi creșteri de prețuri la servicii
Deși creșterea salariului minim este bine-venită, aceasta va produce probleme firmelor din anumite domenii.
„Cum să trăiască un cetățean cu 1.162 lei sau 1.247 de lei pe lună? Salariul minim este încă mic. Dar salariul minim are și el o problemă: trebuie să îl producă din ceva. Problema este în câteva domenii dependente, gen industria manufacturieră, comerțul mic sau horeca, adică restaurante și hoteluri. Acestea vor fi cele mai afectate. Vor fi creșteri generale de salarii și prețuri. Salariile totuși trebuie să crească”, spune consultantul fiscal Adrian Bența.
Cresc amenzile de circulație?
Acesta mai subliniază că autoritățile ar trebui să nu mai lege amenzile rutiere de salariul minim.
Anul trecut, după ce Guvernul a adoptat trecerea contribuțiilor la angajat, salariul minim a crescut puternic, de la 1.450 lei la 1.900 lei. Ca atare, și amenzile rutiere ar fi urmat să crească.
Cum punctul de amendă este 10% din salariul minim, rezultă că acestea ar fi crescut de la 145 de lei la 190 de lei. Totuși, acesta a fost plafonat de către autorități la 145 de lei.
Bența spune că Guvernul ar trebui să mențină plafonarea în continuare, chiar dacă acum se va crește salariul minim din nou.