Sancțiuni mai mari pentru patronii care își țin angajații peste program: Deputatul independent Adrian Dohotaru propune amendă până la 3.000 lei pentru fiecare persoană care face muncă suplimentară, proiectul de lege fiind depus în Parlament. Potrivit inițiatorului, peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană.
”Am întâlnit situații cu mii de angajați, în care pentru o firmă este mai rentabil să depășească numărul de ore suplimentare și să plătească amenda decât să respecte legea. Trebuie să respectăm sănătatea și demnitatea angajaților. Mitul este că românii sunt leneși, dar realitățile statistice arată că productivitatea noastră este peste salariile pe care le luăm și că muncim mai mult decât vesticii”, a afirmat Adrian Dohotaru, în expunerea inițiativei.
Deputatul independent, fost USR, spune că a co-inițiat, în colaborare cu Gabriela Crețu și Petre Florin Manole, parlamentari de la PSD, un proiect legislativ care prevede amenzi mai mari pentru orele suplimentare ilegale.
”Am beneficiat de semnături de la parlamentari ai puterii și din opoziție și ne-am bucurat de expertiza Coaliției pentru Muncă. Amenda maximă din Codul Muncii este între 1.500 și 3.000 de lei. În legislația actuală, nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de salariați care au făcut ore suplimentare. Concret, amendamentul depus prevede „amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”, a precizat el.
Peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană
Potrivit inițiatorului, conform datelor European Working Conditions Survey (EWCS) din 2016, peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană, după Republica Cehă și Grecia și peste media europeană de 23%. 15% din angajații românii au afirmat că munca le afectează negativ starea de sănătate, procentul ridicându-se la 20% în cazul angajaților sub 35 de ani și la 22% în cazul celor de peste 50 de ani. 21% declară că în ultimele 12 luni s-au simțit în mod constant prea obosiți pentru a putea face față sarcinilor domestice de după programul de lucru, iar 11% consideră că locul de muncă i-a împiedicat în mod repetat și regulat să acorde suficientă atenție familiei, cifre care ne situează la același nivel cu media europeană”, afirmă Dohotaru.
El prezintă și mărturiile românilor care sunt afectați de acest fenomen.
„Viața familială devine o problemă. Practic o ucide, o termină. Te duci și obosit acasă și supărat de stresul și de nebuneala de aici”, spune un muncitor intervievat.
”Amenzi mai mari pentru ore suplimentare ilegale: ”M-am îmbolnăvit. […] N-aveai zi liberă. Într-un an de zile, nu știu dacă am stat 2 duminici acasă. Non stop. Am avut probleme cu inima. Oboseala asta te termină.” – Angajat intervievat
Dohotaru mai menționează că alte cercetări ca „Orele suplimentare sau drumul către burnout” efectuat de Friedrich Ebert România și Blocul Național Sindical ne arată că expunerea prelungită la orele de muncă suplimentare influențează negativ angajații prin acumularea oboselii și epuizarea energiei, ceea ce poate influența atât sănătatea lor (probleme cardiace, depresie) cât și pe cea a colegilor de muncă (accidente).
”Orele suplimentare afectează viața personală și familială a individului prin simplul fapt că reduce timpul petrecut alături de familie și implicare scăzută în dezvoltarea copiilor. Mai precis, probabilitatea este de 0.70 ori mai mare pentru persoanele care lucrează suplimentar față de cele care nu au un astfel de program să nu fie satisfăcuți cu viața în familie. De aceea, e necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura o proporționalitate între amendă și amploarea contravenției. Acest lucru va determina o descurajare a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală, cu consecințe benefice atât pentru sănătatea angajaților, cât și pentru productivitate, mai afirmă deputatul independent.
Citește și: VIDEO | Laura Codruța Kovesi: „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Asistăm la un festival disperat al inculpaților”