Libertatea vă arată care sunt modificările în cauză.
Stagiul de cotizare, redefinit
Sindicatele și patronatele au cerut eliminarea în definirea stagiului de cotizare a sintagmei „plătit”. Stagiul de cotizare era definit în proiect ca perioada în care contribuțiile au fost „datorate și plătite”, iar sindicatele au avertizat că acest lucru va duce la diminuarea pensiilor pentru 2 milioane de actuali salariați, din cauză că patronii nu le-au achitat contribuțiile sociale.
Propunerea a fost preluată cu o observație. Mai exact: „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, stagiul de cotizare este definit ca fiind perioada pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.
Acest lucru înseamnă că datoriile neplătite până în 2021 vor rămâne în sarcina statului, dar pentru cele care nu vor achitate începând din acel an, angajații vor fi penalizați.
Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, spunea că salariații vor putea vedea pe site-ul Casei de Pensii dacă angajatorii lor le achită contribuțiile.
Punctul de pensie crește raportat la inflație și salariu
Valoarea punctului de referință va crește atât cu inflația, cât și cu salariul mediu brut din România. În proiectul inițial, acesta creștea doar cu inflația.
Acesta este, de fapt, unul dintre motivele pentru care pensionarii au anunțat proteste pentru miercuri, în fața Guvernului.
Articolul va fi modificat astfel: „începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.
O altă variantă era de a se acorda 2% din salariul mediu brut în sine.
Comisionul plătit Casei de Pensii
Un alt amendament acceptat este legat de comisionul de 0,5%, care trebuie plătit de fondurile de pensii de la Pilonul II, nu de salariați.
Acest comision a apărut în prima variantă a proiectului legii pensiilor. Autoritățile consideră că fondurile de pensii trebuie să achite o sumă pentru serviciile pe care Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) le prestează pentru acestea atunci când le virează contribuțiile.
Condiții grele și speciale de muncă
Pragurile de reducere a vârstei de pensionare pentru condiții grele de muncă au scăzut. Propunerea sindicatelor a fost ca vârsta de pensionare să scadă după 4 ani de cotizare în astfel de condiții.
În varianta anterioară, vârsta de pensionare scădea după 6 ani de cotizare pentru condiții deosebite și de la 2 pentru condiții speciale.
Propunerea a fost preluată astfel: au fost coborâte pragurile de la 6 ani la un an pentru condiții deosebite și de la 2 ani un an pentru condițiile speciale.
Mai exact, pentru fiecare an lucrat în condiții speciale, vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni, iar pentru un an în condiții deosebite, scade cu 3 luni.
Dacă până acum, o persoană care avea perioade lucrate în condiții de muncă în grupa a II-a sau deosebite de muncă mai mici de 6 ani nu avea nicio reducere, acestea vor putea beneficia de acum încolo de scăderea vârstei de pensionare.
Majorări pentru nevăzători
Al cincilea amendament aprobat este majorarea cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au contribuit la pensii ca nevăzător. Amendamentul a venit de la Asociația Nevăzătorilor din România și este menit să le crească pensiile.